Madagaskar in de Indische Oceaan – The Red Island

Madagaskar in de Indische Oceaan – The Red Island Madagaskar is een groot eiland aan de oostkust van Afrika. Het kent verschillende klimaten, twee seizoenen en de flora en fauna is er uniek. Het eiland is nog weinig toeristisch, maar er is veel te zien en genieten. Madagaskar is een eiland dat een zelfstandig land is. Het is bekend om zijn vele soorten lemuren, halfapen en om de kleur van het zand. Dat is rood en daarom is Madagaskar 'het rode eiland.' Bij tekenfilmliefhebbers is het eiland bekend vanwege de film Madagaskar uit 2005.

Het rode eiland


Madagaskar The Red Island

Madagaskar is een land dat een eiland is en dat een bewogen geschiedenis kent. De hoofdstad is Antananarivo.
Het eiland heeft in 2018 iets meer dan 25 miljoen inwoners, op een oppervlakte 587.040 km2. Er wonen daarmee iets meer dan 30 inwoners per km2. Het is dik 14 keer zo groot als Nederland. Madagaskar wordt ook wel The Red Island genoemd, naar de kleur zand van de bodem. Madagaskar was waarschijnlijk onbewoond tot de komst van Indonesische zeevaarders in de eerste eeuw na Christus. Vanaf die tijd is het eiland ontdekt door vele migranten uit Zuidoost Azië, die zich er vestigden. Ook Afrikanen en Arabieren gingen er wonen.

Malagasi

In de taal die er gesproken wordt, het Malagasi, is die geschiedenis te horen. Het is een aan het Maleis-Polynesisch verwante taal, die tevens veel woorden uit Afrikaanse talen bevat. De grootste etnische groep bewoners zijn de Merina. Zij hadden tegen het eind van de 18e eeuw praktisch het hele eiland onder hun controle.

Frankrijk en Merina

Frankrijk vestigde zich als eerste Europese land in 1643 op Madagaskar. Het eiland werd door de Fransen gebruikt als handelspoort naar het oosten. Ook werden Malagasiërs als slaven gebruikt bij de kolonisatie van Réunion en Mauritius. Frankrijk maakte aan het eind van de 19e eeuw met geweld een einde aan de Merina overheersing. Sindsdien werd er een totale koloniale overheid en het Franse onderwijssysteem ingesteld.

Opstand

In 1946 volgde een gewelddadige opstand en daarna verboden de Fransen de nationalistische partij Mouvement Démocratique de la Rénovation Malgache (MDRM). Het duurde tot 1958 voordat een groot deel van de macht werd overgedragen aan de grootste partij, de Parti Social Démocrate (PSD) en in 1960 werd Madagaskar een onafhankelijk land. Daarna volgden jaren van opstanden, hervormingen, crises, democratisering en verkiezingen.

Klimaat

Madagaskar is gezegend met een grote variatie aan klimaatsoorten met de daarbij behorende indrukwekkende natuur:
 • regenwoud;
 • bergen;
 • steppes.

Maki / Bron: Joenomias, PixabayMaki / Bron: Joenomias, Pixabay
Kameleon / Bron: Bergadder, PixabayKameleon / Bron: Bergadder, Pixabay
Maan nachtvlinder / Bron: SHAWSHANK61, PixabayMaan nachtvlinder / Bron: SHAWSHANK61, Pixabay

Neerslag

Madagaskar kent ook grote verschillen in de hoeveelheid neerslag die er valt. De plaats van en de bergkam op het eiland zijn daar debet aan. De regen valt voor het grootste deel aan de oostkant, het noordoosten en het noordelijke puntje van Madagaskar.
Er zijn verschillende klimaten:
 • tropisch regenwoudklimaat;
 • tropisch moessonklimaat;
 • tropisch savanneklimaat;
 • subtropisch klimaat;
 • steppeklimaat;
 • woestijnklimaat.
Bijzonder aan Madagaskar is dat het geen vier, maar twee seizoenen kent, een nat en een droog seizoen.

Indische Oceaan

Het eiland ligt afgelegen in de Indische Oceaan, op 400 km afstand van Mozambique. Het is meer dan 100 miljoen jaar geleden ontstaan door afbrokkeling van het grote Afrikaans-Aziatische oercontinent Gondwana. Op het eiland hebben de flora, fauna en cultuur zich op unieke wijze kunnen ontwikkelen. Op Madagaskar is veel ‘bij het oude’ gebleven. Er ontstonden geen nieuwe soorten maar bestaande soorten ontwikkelden zich hier verder, waardoor nu bijna 90% van de flora en fauna uniek is voor Madagaskar en alleen daar voorkomt.

Apenbroodbomen

Het eiland kent witte zandstranden en volop watersportmogelijkheden. In een kloof tussen het groen ligt een schitterend natuurlijk zwembad, de piscine. Madagaskar is nog weinig toeristisch en dat maakt een reis extra bijzonder. Vanaf juli tot half september zijn er walvissen te spotten en is er een walvistour te ondernemen. De walvissen zwemmen dan langs de kust.
In het noorden van het eiland zijn de beste duiklocaties.
Het eiland kent vele hoogtepunten, bovenal op het gebied van flora en fauna:
 • Tientallen soorten lemuren, halfapen;
 • kameleons;
 • zeldzame orchideeën;
 • kikkers;
 • fretkatten;
 • vlinders;
 • baobab, apenbroodbomen.

Bron: Evelyn Lim, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Evelyn Lim, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Cultuur

En de cultuur? Die is al even bijzonder. Het is een mengelmoes van Afrikaanse en Aziatische invloeden. Er zijn meer dan 18 stammen, waarvan de Merina-stam de grootste is.

De film Madagaskar

Madagaskar is een animatiekomedie over vier dierentuindieren, die op het eiland stranden en zichzelf moeten zien te redden. Het is een film vol grappen en grollen over dieren die vanuit New York op het eiland terechtkomen. De film is van DreamWorks, het bedrijf dat ook Shrek maakte.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Baobab Boom of ApenbroodboomDe baobab is een reusachtig grote boom die meer dan 1000 jaar oud kan worden. Maar hij heeft meer bijzondere kenmerken d…
Weetjes over landenHieronder staan een aantal leuke weetjes (en het zo leuke weetjes) over verschillende landen. Bijvoorbeeld wat zijn de k…
Regio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenRegio Oost-Afrika: landen, landschappen en gebiedenOost-Afrika is het oostelijk deel van het continent Afrika met schitterende landschappen en een grote diversiteit aan fl…

Siam Elegance Hotel & Spa, Belek, TurkijeSiam Elegance Hotel & Spa, Belek, TurkijeSiam Elegance Hotel & Spa is een luxe vijf sterren hotel gelegen in Bogazkent in Turkije. Bogazkent ligt onder de rook v…
Vulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschVulkaaneifel: een wandeling door KaiserseschDie kleine Stad die alles hat. Zo omschrijft de kleine stad Kaisersesch in de Vulkaaneifel zichzelf. Gelegen op zo'n 20…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Wikipedia
 • www.klimaatinfo.nl
 • www.minbuza.nl
 • www.geolinks.nl
 • www.afrikatour.nl
 • www.jambo.nl
 • www.reisgraag.nl
 • https://www.film1.nl/item.php?id=15884 geraadpleegd op 5 januari 2019
 • Afbeelding bron 1: Joenomias, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Bergadder, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: SHAWSHANK61, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Evelyn Lim, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 05-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.