Een reis door Bali, Indonesië

Een reis door Bali, Indonesië Indonesië is een eilandenstaat in Zuidoost-Azië die erg populair is bij toeristen van over de hele wereld. Het eiland biedt mooie natuur, prachtige stranden, lekker eten en cultuur voor zowel reizigers die van luxe houden als voor wie een reist met een beperkt budget. Interessante toeristische plekken zijn Ubud, Mount Batur en Bedugul. De Besakih en Tanah Lot tempel zijn twee voorbeelden van de vele mooie hindoetempels die een bezoekje waard zijn. Bali telt ook verschillende mooie strandbestemmingen, waarvan Sanur en Kuta Beach de bekendste zijn.

Kaart Bali


Ligging

Indonesië is een land gelegen in Zuidoost-Azië, het bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee de grootste eilandenstaat ter wereld, de totale oppervlakte is 1.904.569 km². De buurlanden zijn Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. De hoofdstad is Jakarta, gelegen op het eiland Java. Indonesië is een republiek, de president in 2016 is Joko Widodo, hij is aan de macht sinds 2014. Het eiland Bali is gelegen ten oosten van Java en ten westen van Lombok, de hoofdstad is Denpasar. Bali is de bekendste toeristische bestemming in Indonesië.

Geschiedenis

Indonesië is al sinds de zevende eeuw een belangrijke handelsregio, vooral de handel met China was sterk ontwikkeld. Europese handelaars waren vooral geïnteresseerd in de specerijenhandel. De eerste Europeanen die arriveerden in 1512 waren de Portugezen. De Britten en Nederlanders volgden snel. In 1602 richtten de Nederlanders de Verenigde Oost-Indische Compagnie op, ze werden de belangrijkste Europese handelaren in de regio. Indonesië was gedurende meer dan 300 jaar een Nederlandse kolonie, ze voerden wrede koloniale oorlogen en bouwden een concentratiekamp in Nieuw-Guinea. De Japanners namen Indonesië over in 1942, ze maakten een einde aan het Nederlandse bewind en dwongen Nederlanders tot dwangarbeid. Na de Tweede Wereldoorlog werd Indonesië onafhankelijk.

Bali werd voor het eerst bezocht door Nederlanders in 1597, maar het duurde nog tot de negentiende eeuw voor het eiland onder Nederlands bewind kwam. In 2002 en 2005 vonden er bomaanslagen plaats op Bali, beide in de toeristische badplaats Kuta, door de radicale islamitische organisatie Jemaah Islamiyah (JI). De eerste aanslag eiste 202 doden en 209 gewonden, bij de aanslag in 2005 vielen er 23 doden en 129 gewonden. Na deze aanslagen kende het toerisme op Bali een dieptepunt, maar al snel herstelde het eiland zich en ook het toerisme kwam weer op gang.

Godsdienst

Onder invloed van India werden het hindoeïsme en het boeddhisme populair in Indonesië, islamitische handelaren brachten dan weer de islam mee. De eerste aanwijzingen dat er moslims waren in Indonesië dateren uit de dertiende eeuw, toen bekeerde een groot gedeelte van het eiland Sumatra zich tot de islam. Vandaag is de religieuze vrijheid vastgelegd in de grondwet, er worden zes religies officieel erkend: de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme. Indonesië is het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld, 86,1% van de bevolking is moslim.

Op het eiland Bali is het hindoeïsme de belangrijkste religie, ongeveer 93% van de bevolking is hindoe. Bali heeft ook een eigen taal, het Balinees en het Balinees Maleis wordt door de meeste mensen gesproken. Maar de Nederlandse overheersing heeft ook zijn sporen nagelaten in de taal, er worden nog steeds Nederlandse woorden gebruikt in de spreektaal.

Toeristische attracties

Ubud

Ubud is de culturele hoofdstad van het eiland, de lokale bevolking is dagelijks bezig met religieuze ceremonies en rituelen. Ubud is ook de plek om een traditionele dansvoorstelling bij te wonen of te gaan kijken naar een voorstelling met poppen en schaduwen, ook wel wajang genoemd. Er zijn vele tempels te bezichtigen en je kunt het Monkey Forest bezoeken om makaken en andere dieren te bekijken in een oud tempelcomplex. Ubud is ook erg gekend als culinaire bestemming, je kunt er genieten van verschillende plaatselijke en internationale gerechten. Er is keuze uit luxe restaurants, kleine restaurantjes of simpele eetstalletjes langs de weg.

Mount Batur
Mount Batur of Gunung Batur is een actieve vulkaan gelegen bij het Batur meer in het noordoosten van het eiland. De vulkaan is 1717 meter hoog en is nog regelmatig actief, er waren uitbarstingen in 1994, 1998 en 2000. De beklimming van Mount Batur is een populaire activiteit, maar vergt toch een redelijke fysieke inspanning. Een tocht naar de top is vooraf te boeken in Ubud, of je kunt naar het dorpje Kitamani aan de voet van Mount Batur reizen en daar een lokale gids huren. De meeste beklimmingen naar de top beginnen ís nachts zodat je tegen zonsopgang boven bent. Als je geluk hebt is er geen bewolking en kun je genieten van een mooi uitzicht en de krater bezoeken, maar deze vulkaan is vaak gehuld in dikke wolken. De gids zal zorgen voor een ontbijt en op de terugweg kun je nog stoppen voor een kopje Balinese koffie, zoals de extreem dure en speciale Coffee Luwak.

Bedugul

Bedugul is een gebied in het centrum van Bali, waarvan Candikuning het populairste dorpje is. Hier is de Pura Ulun Danu Bertan tempel te vinden, die gelegen is aan het Bratan meer. De tempel is gebouwd in 1663 en is opgedragen aan de godin Dewi Danu, de godin van de meren en rivieren. De omgeving is ook prachtig met bergen die tot 2000 meter boven zeeniveau reiken. Ook kun je er de Bali Botanical Gardens bezoeken.

Tempels

Besakih

De Besakih tempel wordt ook wel de moedertempel van Bali genoemd. Het is een tempelcomplex gelegen op 1000 meter hoogte op de vulkaan Mount Agung. Het complex bevat ruim 200 bouwwerken die dateren van de veertiende tot de achttiende eeuw en is de grootste hindoetempel op Bali. Deze plek wordt beschouwd als de heiligste plek op het eiland en het dragen van een sarong is verplicht voor iedereen die de tempel bezoekt. In 1963 waren er verschillende uitbarstingen van Mount Agung, maar de lava bereikte de tempel niet, de gelovigen denken dat de goden de tempel beschermden.

Goa Gajah

Deze tempel is gelegen op zes kilometer van Ubud, en betekent letterlijk olifantengrot. Het is een archeologische site met rotstekeningen, een meditatie grot en zelfs een zwembad. In de elfde eeuw werd deze plek gebouwd als spirituele plaats om te mediteren en ook vandaag hangt er nog een spiritueel sfeertje.

Uluwatu

Deze tempel dateert uit de tiende eeuw en moet het vooral hebben van zijn prachtige ligging aan de Indische oceaan. De tempel staat op een zeventig meter hoge klif die uitkijkt over de oceaan. De tempel is bewoond door apen, die erom bekendstaan tassen van toeristen te stelen.

Tanah Lot
De Tanah Lot tempel ligt op ongeveer twintig kilometer van de bekende badplaats Kuta, de tempel is gelegen op een eiland in de zee. Dang Hyang Nirartha was een priester die vanuit het oosten van Java naar Bali was gereisd in 1489 om het hindoeïsme te verspreiden. Hij bouwde een tempel ter ere van de zeegod Baruna. De tempel is enkel toegankelijk voor pelgrims, bij laagtij kunnen ze naar het eiland wandelen. Tijdens hoogtij kunnen pelgrims een tempel op het vasteland bezoeken. Voor toeristen is het een populaire plaats om een mooie zonsondergang te bewonderen.

Stranden

Sanur

Sanur Beach was de eerste toeristische strandbestemming op Bali en is nog steeds erg populair, vooral bij gezinnen met kinderen. Het dorpje heeft veel van zijn authentieke charme weten te behouden en staat bekend om zijn ontspannen atmosfeer.

Padang Bai

Deze plek is voor de meeste reizigers niet meer dan de haven naar de populaire Gili eilanden voor de kust van Lombok. Maar steeds meer en meer mensen ontdekken dat dit slaperige vissersdorpje de moeite waard is om enkele dagen te verblijven. Je kunt er bijvoorbeeld goed snorkelen en duiken. De vissersbootjes brengen ook nog elke dag hun verse vangst aan land en je kunt hier dus lekkere, verse vis eten.

Kuta Beach
Kuta is sinds 1960 een erg populaire bestemming voor surfers, vooral vanuit Australië en vandaag kunnen ook beginnende surfers hier terecht in de vele surfscholen. Maar bezoekers komen hier ook voor het mooie en uitgestrekte strand en de levendige atmosfeer. Dankzij de lage prijzen voor accommodatie en restaurants is Kuta vooral populair bij backpackers en heeft het de reputatie een goedkope feest bestemming te zijn voor Australiërs. Maar deze plek is ook populair bij backpackers van over de hele wereld die vanuit Kuta de omgeving verkennen.

Lovina beach

Lovina is de naam van een regio waar verschillende dorpjes gelegen zijn, waarvan Kalibukbuk de meest toeristische is. Hier vind je logeeradresjes, restaurants, souvenirwinkels en internet. Het strand in deze regio is erg bijzonder omdat het bestaat uit vulkanisch zwart zand. Een andere reden waarom toeristen naar dit strand komen is om dolfijnen te gaan bekijken in de vroege ochtend. Spijtig genoeg leven er maar enkele dolfijnen voor deze kust en varen er tientallen bootjes met toeristen op zee, waardoor de kans om dolfijnen van dichtbij te zien klein is. Andere plekken die de moeite waard zijn in de omgeving zijn de Git Git waterval, de warmwaterbronnen van Banjar en Brahma Vihara Arama, het grootste boeddhistische klooster op Bali.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuidoost-Azië, de ideale bestemming voor een huwelijksreisZuidoost-Azië, de ideale bestemming voor een huwelijksreisWie op huwelijksreis wil gaan denkt vaak onmiddelliijk aan bestemmingen aan de Middelandse zee of op de Caraïben. Er zij…
Bali: Steden en dorpenBali: Steden en dorpenDrukke steden met winkels, restaurantjes, en markten, en rustige dorpen met traditionele huizen, arme lieve mensen en ou…
Steden in Bali: KutaSteden in Bali: KutaKuta is waarschijnlijk de bekendste stad in Bali. De stad staat bekent om zijn uitgaansleven en de goede surfmogelijkhed…

Simiengebergte, EthiopiëSimiengebergte, EthiopiëHet Simiengebergte is een prachtig gebergte in het noordoosten van Ethiopië. Het gebergte heeft door de tand des tijds e…
Tien vakantieboeken voor een reis naar ItaliëTien vakantieboeken voor een reis naar ItaliëRome, Firenze, Napels, Venetië, Pisa, Milaan ... Italië is een waar paradijs voor kunst- en cultuurliefhebbers. Het mooi…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indonesi%C3%AB
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bali_(eiland)
  • http://www.travelfish.org/region/indonesia/bali
  • http://www.bali-indonesia.com/magazine/bali-must-see-temples.htm
  • http://wikitravel.org/en/Lovina
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.