De essentie van het backpacken

De essentie van het backpacken Een vliegticket boeken, op het vliegtuig stappen met niet meer dan een backpack en je paspoort, het is de ideale manier om een onbekende bestemming te ontdekken. Backpacken is al jarenlang een populaire manier van reizen bij jongeren en tegenwoordig wint het low budget reizen ook aan populariteit bij de minder jonge generatie. Het gevoel van vrijheid om met een rugzak de wijde wereld in te trekken is niet met woorden te beschrijven. Velen backpacken alleen als vorm van zelfontplooiing, anderen kiezen ervoor te reizen met een goede vriend of vriendin en sommigen met hun partner.

Waar naartoe

Je kunt in theorie overal gaan backpacken, maar uiteraard zijn sommige landen populairder dan andere. De populairste plekken om te gaan trekken met de rugzak zijn Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika omdat men hier kan reizen met een beperkt budget en er veel voorzieningen zijn voor de backpacker. Iedereen heeft wel al eens gehoord van iemand die is gaan rondreizen in Indië, Thailand, Bali of Vietnam. Ook Peru, Bolivia, Chili en Argentinië blijven populaire bestemmingen. Maar ook in Afrika bieden landen zoals Zuid-Afrika, Oeganda, Kenia en Marokko vele mogelijkheden voor de avontuurlijke reiziger. Dichter bij huis zijn er nog vele mooie plekjes te ontdekken in ons eigen Europa. Wie dan weer naar de andere kant van de wereld wil, moet zeker richting Australië en Nieuw-Zeeland.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk bij elke reis, voor je vertrekt controleer je best welke documenten je nodig hebt voor het land van bestemming. Een paspoort moet je aanvragen in je woonplaats. Controleer ook of je vaccinaties nodig hebt en zorg voor voldoende voorraad indien je medicatie neemt. Opzoeken welke plekken je zeker niet wil missen en welke je liever links laat liggen is ook een goed idee. Maar hou niet te hard vast aan je gemaakte plan, een deel van het avontuur is toch ook je gevoel volgen. Praat met mensen die al op je bestemming zijn geweest en kijk op internetfora voor veel tips van andere reizigers. In de meeste gevallen is geld omwisselen niet nodig en kun je met elke kredietkaart op de luchthaven in de lokale munteenheid geld afhalen. Maar indien je naar een minder toeristisch land gaat, is het beter om toch wat geld om te wisselen. Vraag indien mogelijk naar briefjes van kleine waarde want de taxichauffeur die je naar je eerste hotel brengt heeft mogelijk geen wisselgeld.

De uitrusting

Elke backpacker heeft een goede en stevige backpack nodig, ga hiervoor naar een gespecialiseerde winkel met advies. Neem ruim de tijd om de rugzak te passen en aan te passen aan jouw lichaam. Je zult vele uren met deze rugzak rondlopen en het is dus van groot belang dat hij comfortabel te dragen is. Een rugzak die groot genoeg is om de essentiële spullen in op te bergen maar toch niet te groot en onhandig, is waar je naar op zoek bent. Een 50 tot 60 liter is ideaal. Stevige en waterdichte stapschoenen zijn ook van levensbelang. Hou rekening met het klimaat op je bestemming en de soort wandelingen die je wil maken. Heb je lichte schoenen nodig voor korte wandelingen die je ook in de stad kan dragen of ga je voor stevige boots voor die meerdaagse trekking in de bergen? Wat je ook kiest, vergeet zeker geen extra paar goede, ademende sokken.

Bij het backpacken is het belangrijk het gewicht zo laag mogelijk te houden en je te beperken tot het essentiële. Je rugzak wordt je leven voor een tijdje, zorg ervoor dat het geen lastpak wordt. Bedenk dat in de populaire bestemmingen zowat alles te koop is voor een lage prijs, dus je moet echt niet veel meenemen. Je kunt makkelijk kledij weggeven en nieuwe kopen indien je naar een bestemming met een ander klimaat gaat. Meestal kun je kledij ook laten wassen en drogen. Vele logeerplekken hebben boeken die je mag lezen en producten voor persoonlijke hygiëne zijn overal te koop.

Redenen om te backpacken

Veel jonge mensen stappen nog even de wereld in voor ze zich settelen met een job, huis en kinderen. Zo kunnen ze nog een deel van de wereld zien op een klein budget. Anderen knijpen er een paar maanden of jaren tussenuit om zichzelf beter te leren kennen, weg van de dagelijkse kommer en kwel, nieuwe culturen te ontdekken en hun geest te openen. Er zijn verschillende manieren om de lokale cultuur, levenswijze en tradities te leren kennen. Sommigen kiezen ervoor om tijdens het reizen vrijwilligerswerk te doen of te logeren bij mensen thuis. Goede websites zijn www.helpx.net, www.workaway.info, www.wwoof.net en www.couchsurfing.com.

Een mindere dag

Alhoewel deze manier van reizen heel leerrijk en verruimend kan zijn, kunnen er toch ook minder leuke momenten zijn. Je kunt het al eens beu worden om altijd de goedkoopste slaapplek te zoeken, elke cent te tellen. Zelfs al ben je voorzichtig met wat je eet, ziek kun je altijd worden en buikloop of misselijkheid zijn vaak voorkomende problemen tijdens het backpacken. Op die momenten zul je wensen dat je in je eigen, comfortabele bed lag, en niet in een bedje in een goedkoop hostel of erger nog, de nachtbus van de ene plek naar de andere. Ook als je niet ziek bent, kan de heimwee wel eens de kop opsteken op een onverwacht moment.

Ook als je bestolen bent, de bus, trein of vlucht gemist, de weg kwijt bent of je hebt net afscheid moeten nemen van nieuwe vrienden kun je wel eens in een dipje belanden. Zulke momenten moet je gewoon door, slapen, een goed boek lezen, je favoriete muziek beluisteren of nieuwe vrienden maken. Want uiteindelijk komt het allemaal goed, je zult een onvergetelijke ervaring hebben meegemaakt die je voor altijd bijblijft. En het is niet verboden om jezelf af en toe eens te verwennen met een lekkere maaltijd, een mooie hotelkamer of dat onweerstaanbare souvenir.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…

Albufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardighedenAlbufeira: stranden, uitgaansleven en bezienswaardighedenAbufeira is één van de meest populaire vakantiesteden van Portugal, liggend in het zuidelijkste gedeelte van het land, i…
Zelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaZelf op safari in het Krugerpark van Zuid-AfrikaHet Great Limpopo Transfrontier Park, ook bekend als het Krugerpark, is het grootste natuurreservaat in Zuid-Afrika. Er…
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 13-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.