Backpacken: wat neem je mee en wat niet

Backpacken: wat neem je mee en wat niet Je hebt je vliegticket geboekt, plannen gemaakt en gedroomd over je eerste grote reis. Maar wat neem je mee en wat niet? Het is belangrijk om je rugzak licht te houden en een keuze maken wat thuis blijft en wat je echt nodig hebt is best moeilijk. Een goede rugzak is essentieel voor iedereen die gaat trekken en beslissen welke kledij je toch beter thuis laat is knap lastig. Zorg er ook voor dat je alle nodige documenten binnen handbereik hebt. Wat je moet meenemen hangt natuurlijk van af waar je naartoe gaat en wat je daar gaat doen, maar toch zijn er enkele richtlijnen die je kunnen helpen tijdens het inpakken.
Bron: Panmukola0, PixabayBron: Panmukola0, Pixabay

De rugzak

Het allerbelangrijkste wat je nodig hebt is een backpack. Het loont de moeite de tijd te nemen om een goede rugzak te zoeken. Ga langs in een gespecialiseerde winkel en laat je adviseren door een ervaren verkoper. Er zijn rugzakken in alle vormen en formaten. Het eerste wat je moet beslissen is de inhoud, een goede inhoud is doorgaans tussen 50-60 liter. Hierin kun je alles kwijt wat je nodig hebt op je avontuurlijke reis zonder dat het een grote last wordt. Waarschijnlijk het belangrijkste aspect van een backpack is het draagcomfort, een frame aan de rug zorgt voor extra stevigheid en kan een groot verschil maken. De schouderbanden en ook de heupbanden zijn belangrijk en deze moet je makkelijk kunnen aanpassen.

Er is een verschil tussen rugzakken voor mannen en vrouwen, die voor vrouwen zijn doorgaans vijf liter kleiner en zijn breder aan de heupen, maar het kan best dat een vrouw beter een rugzak voor mannen neemt of andersom. Vraag daarom advies aan de verkoper en vraag altijd om de rugzak te testen met wat gewicht erin. Een laatste punt dat de keuze van de rugzak zal bepalen is of hij handig is in gebruik. Hoe groot is elk compartiment en waar zitten de zijzakken, hoe makkelijk kun je hem inpakken en weer uitpakken. Kun je bepaalde zaken uit de rugzak nemen zonder hem volledig uit te pakken? En denk zeker aan een regenhoes, want geen enkele rugzak is bestand tegen een tropische regenbui.

Ik ga op reis en ik neem mee...

Tijdens het backpacken is je rugzak je beste vriend, zorg ervoor dat hij geen last wordt. Het is van groot belang om het gewicht zo laag mogelijk te houden, zodat je zonder problemen uren kunt wandelen met je trouwe rugzak op je rug en hem makkelijk kunt meenemen als bagage op de bus of trein. Houd in gedachten dat je echt niet veel nodig hebt, de meeste spullen kun je onderweg kopen en op vele plaatsen kun je kledij laten wassen en drogen.

Documenten

Het eerste wat je zorgvuldig moet inpakken zijn je persoonlijke documenten, zoals paspoort, identiteitskaart, rijbewijs, vaccinatiekaarten en natuurlijk je vliegticket. Als je al een eerste logeeradres geboekt hebt neem je een kopie van je reservatie mee. Het is aan te raden kopieën te nemen van alle documenten in geval van verlies of diefstal. Bewaar deze wel op een andere plek dan de originele documenten. Je kunt er ook foto’s van nemen met je smartphone of fototoestel.

Wandelschoenen / Bron: Stux, PixabayWandelschoenen / Bron: Stux, Pixabay
Kledij
Je doet er goed aan om slechts enkele basisstukken mee te nemen. Twee t-shirts, meer heb je echt niet nodig. Plus een t-shirt of hemdje om in te slapen. Het lijkt weinig, maar het is voldoende als je regelmatig je kledij laat wassen. Je hebt ook minstens één shirt met lange mouwen in een lichte kleur nodig. In tropische landen zijn lange mouwen een must, ze bieden bescherming tegen de zon en vervelende muggen. Vergeet ook je warme fleece trui niet als je naar een kouder klimaat gaat, maar zelfs in tropische landen kunnen de avonden flink afkoelen. Voor wie in het regenseizoen gaat reizen is een regenjas geen overbodige luxe. Verder zijn twee paar lange broeken voldoende, of een afritsbroek die ook in een short kan veranderen. Je jeansbroek laat je best thuis want die is veel te warm en onhandig. Voor de dames is een sarong onmisbaar want deze kan als sjaal, rok of kleedje worden gedragen. En hij is ook handig bij het bezoeken van religieuze monumenten. Wat betreft ondergoed is voor de heren drie tot zes stuks voldoende, voor de dames mag het iets meer zijn. Neem zeker enkele goede en stevige bh's mee, of een goede sport bh. Vergeet tot slotte je zwemkledij niet.

Goede en stevige wandelschoenen, aangepast aan het klimaat van je bestemming en de soort wandelingen die je zult maken, mogen niet ontbreken. Let er op dat ze een waterdicht membraan hebben, zodat je niet de hele dag met natte voeten moet rondlopen. Daarnaast zijn flipflops populair bij iedere backpacker die graag een dagje op het strand doorbrengt.

Persoonlijke verzorging

Voor je persoonlijke verzorging heb je shampoo, zeep, tandenborstel, tandpasta, nagelknipper, scheermesje, scheerzeep en een haarborstel nodig. Erg handig voor de backpacker is een handdoek van microvezel. Deze drogen snel en nemen weinig plaats in beslag. Omdat vele budget slaapplaatsen geen handdoeken voorzien kun je zo toch dagelijks een verfrissende douche nemen en is je handdoek weer droog als het tijd is om in te pakken.

Een eerste hulp-kit staat ook op het lijstje, hierin zit medicatie en verzorging die je nodig hebt in geval van ziekte of verwonding. Wat betreft medicatie heb je pijnstillers nodig, een middel tegen maagkrampen en buikloop, medicatie tegen misselijkheid of reisziekte en de medicatie die je arts je heeft voorgeschreven. Verder neem je pleisters en verband mee, ontsmettende crème, condooms en een pincet. Vergeet ook die antibacteriële handgel niet, want niet overal waar je naar het toilet gaat is zeep aanwezig. Als bescherming tegen de zon is een goede zonnebrand met hoge beschermingsfactor onmisbaar, net als een zonnebril en een pet. Die vervelende muggen en insecten houd je op afstand met een spray die minstens 30% DEET bevat.

Diversen

Tegenwoordig heeft elke reiziger een smartphone en laptop in de rugzak zitten, handig is een telefoon die ook een fototoestel heeft en waarmee je overal ter wereld op het internet kunt surfen. Vergeet je opladers en andere toebehoren niet en denk eraan een adapter mee te nemen die past in de verschillende stopcontacten in het buitenland.

Een kleinere rugzak is ook handig als je een korte wandeling gaat maken of de dag in de stad op ontdekking gaat. Wie graag leest kan een boek meenemen, maar beperk je tot één boek. Op toeristische plekken is het vaak mogelijk je oude boek in te wisselen voor een nieuwe. Zo kun je ook de reisgids van je eerste bestemming achter laten en één over het volgende land dat je gaat bezoeken meenemen. Ten slotte is het leuk om een persoonlijk item in te pakken dat troost kan bieden op momenten van heimwee. Dit kan een leuke foto van je familie of vrienden zijn, je lievelingsknuffel of dat mooie schriftje waar je al je avonturen in kunt neerschrijven.

Wat je wel en niet nodig hebt op je reis is natuurlijk verschillend voor iedereen, waar je naartoe gaat en voor hoelang. Wat essentieel is voor de ene is totaal overbodig voor de ander, maar laat zeker nog voldoende plaats vrij voor souvenirs.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…

Traditionele stierengevechten in JapanTraditionele stierengevechten in JapanIn Japan worden al voor honderden jaren traditionele stierengevechten gehouden, welke Togyu worden genoemd. De stierenge…
Tips voor vakantie in AustraliëTips voor vakantie in AustraliëAustralië is een geliefd vakantieland. Om het meeste te halen uit de lange en vaak dure reis, is het zinvol om je goed v…
Bronnen en referenties
  • http://www.travelindependent.info/whattopack.htm
  • http://www.outdoorgearlab.com/Backpacks-Backpacking-Reviews
  • Afbeelding bron 1: Panmukola0, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stux, Pixabay
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.