Traditionele stierengevechten in Japan
In Japan worden al voor honderden jaren traditionele stierengevechten gehouden, welke Togyu worden genoemd. De stierengevechten werden georganiseerd door voornamelijk boeren, in de omgeving van de Oki eilanden. Deze boeren waren zelf in het bezit van één of meerdere stieren. De gevechten worden puur gehouden voor amusement en stammen af uit de 17e eeuw. Bij de Japanse variant van stierenvechten worden geen stieren gedood of door mensen agressief gemaakt zoals wel gebeurt bij onder andere de Spaanse variant.
kenmerken van de stieren
De stieren die worden gebruikt voor de gevechten wegen gemiddeld 1100 kilogram. Voor de wedstrijden is het gewicht en vooral de spiermassa een belangrijke factor. Om ervoor te zorgen dat de stieren tegen eerlijke concurrentie op moeten spelen, wordt er gebruik gemaakt van klassen. Aan de hand van gewicht en omvang worden de stieren hierin ingedeeld.
De stieren hebben meestal een leeftijd van drie jaar wanneer ze voor het eerst in aanmerking komen met een toernooi. Rond de leeftijd van zes tot acht jaar toppen de stieren wat betreft prestaties en op tien jarige leeftijd gaan ze met pensioen.
Omschrijving wedstrijd
De Japanse manier van stierenvechten is vredig en niet te vergelijken met stierengevechten zoals deze in andere culturen wordt uitgevoerd. Allereerst vechten twee stieren tegen elkaar tijdens een wedstrijd in een arena en draait het puur om mentale en fysieke kracht van de stieren. De stieren worden tegenover elkaar gezet met de koppen tegen elkaar. Het doel van het gevecht is dat één van de stieren de ander verslaat door deze weg te duwen en aan te tonen dat deze meer kracht bezit dan haar tegenstander. Buitenlanders noemen de Japanse stierengevechten vaak “Bull sumo”, wat geen slechte omschrijving is gezien het geïnterpreteerd kan worden als sumo worstelen voor stieren.
Tijdens het gevecht tussen de twee stieren is constant een groep begeleiding aanwezig per stier, welke ervoor zorgen dat de koppen van de stieren tegen elkaar aan blijven. Hierdoor kunnen de stieren elkaar niet bezeren en kunnen de hoorns niet in elkaars lichaam steken.
Bepaling van de winnaar
De wedstrijd wordt gewonnen door één van de stieren welke meer kracht heeft dan de ander. Wanneer één van de stieren opgeeft of weggedrukt wordt, is dit de verliezer. Het komt voor dat één van de stieren het gevecht niet aan wil gaan, in dat geval is dit automatisch de toegewezen verliezer. Eén enkel gevecht kan enkele minuten tot ruim een kwartier in beslag nemen.
Wanneer de wedstrijd wordt bepaald door één van de stieren, springt direct de groep begeleiders in om de stieren uit elkaar te krijgen. Dit wordt gedaan door de stieren bij de hoorns te pakken en de koppen van elkaar weg te trekken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een touw, indien nodig, welke aan de achterpoten wordt vastgemaakt. Na afloop van het gevecht keren beide stieren terug naar huis, zonder beschadigingen of gebreken.
Stieren kunnen leiden aan psychische schade door verlies
Als een stier verliest, begrijpt en voelt de stier aan dat hij minder krachtig is als zijn tegenstander. Dit kan ervoor zorgen dat de stier minder drang krijgt om opnieuw een ander gevecht aan te gaan. De Japanners zien het als de taak van de begeleiding om ervoor te zorgen dat de stier weer op niveau komt en klaargestoomd wordt voor het volgende gevecht.
Omvang stierengevechten
Hedendaags vinden in Japan nog steeds meer dan 40 officiële wedstrijden plaats per jaar. De belangrijkste wedstrijden hebben vier- tot vijfduizend toeschouwers. Tien van de traditionele bullfight locaties zijn nog in tact waar de gevechten al in de 17e eeuw hebben plaatsgevonden. De belangrijkste wedstrijden vinden plaats in het voorjaar en in het najaar.