Goedkoper op vakantie – Waar vind je de beste reisdeal

Goedkoper op vakantie – Waar vind je de beste reisdeal Voor wie met een serieuze portie reiskriebels zit, en niet strikt gebonden is aan vaste vakantieweken op het werk of op school, bestaan er heel wat interessante (vlieg)reisaanbiedingen. Het internet wordt overspoeld met aanbieders van pakketreizen, groepsaankoopdeals, vliegtickets aan sterk verlaagde prijzen, hotelpromoties… Het is echter niet eenvoudig om de beste deals ook terug te vinden in het grote www-oerwoud. Hoog tijd voor een overzicht van de meest interessante websites en apps om je reiskosten te beperken en je souvenirbudget serieus op te krikken.

Varia vakantiedeals

Travelbird

Travelbird biedt zelf zowel overnachtingen als pakketreizen (transport + verblijf) en daguitstappen aan. De website is overzichtelijk, waarbij de dagelijkse aanbiedingen mooi staan opgelijst volgens bestemming, thema, citytrip… De promoties zijn tijdelijk, en er wordt steeds bij vermeld hoe lang deze nog te boeken zijn. Boekingen worden rechtstreeks door Travelbird afgehandeld en verlopen zeer snel: je kiest een aanbieding uit die je aanspreekt, geeft je voorkeursdatum op, vult je persoonlijke gegevens in en rekent af (via een betaalkaart of PayPal). Na afronding ontvang je een voucher in je inbox die als toegangsbewijs geldt.

Vakantiepiraten

Op www.vakantiepiraten.nl vind je een dagelijks aangevuld overzicht terug van interessante tijdelijke reisaanbiedingen. Vaak gaat het om pakketpromoties (transport + verblijf), maar goedkope vluchten, hotelaanbiedingen, cruisepromoties, daguitstappen… komen evengoed aan bod. Anders dan bij bijvoorbeeld Travelbird zijn deze niet rechtstreeks te boeken bij Vakantiepiraten, maar je wordt op de website doorverwezen naar de eigenlijke aanbieders.

Vakantiepiraten richt zich met haar geselecteerde aanbiedingen op Belgen en Nederlanders. Het loont echter de moeite om ook de partnerwebsites www.urlaubspiraten.de en www.holidaypirates.com af en toe in het oog te houden voor promoties in/vanuit Duitsland en Groot-Brittannië. Deze zijn meestal ook voor buitenlanders toegankelijk. Volg de Facebookpagina om dadelijk op de hoogte te zijn wanneer een nieuwe aanbieding online wordt gezet.

Groupon

Groupon is een internationale onderneming die gedurende beperkte tijd allerhande producten en diensten aanbiedt aan verminderd tarief. De verlaagde prijs kan worden aangeboden vanwege het groepsaankoopaspect. In het onderdeel ‘Travel’ vind je allerhande vakantiedeals terug. Meestal verblijfsaanbiedingen, en soms pakketreizen. Zowel voor binnen- als buitenland vallen hier interessante deals te rapen. Groupon verkoopt de deal, maar de concrete boeking moet nadien nog afgehandeld worden met de aanbieder zelf. Een aandachtspunt bij deze website is dat je niet mag vergeten de kleine lettertjes en voorwaarden te lezen. De meeste deals zijn slechts op zeer specifieke dagen geldig, en onder voorwaarde van beschikbaarheid. Vooraleer de Groupon-aanbieding te kopen is het aan te raden eerst eens te informeren bij het hotel of de vluchtaanbieder in kwestie, om zeker te zijn dat de aanbieding kan gevalideerd worden voor je gewenste reisperiode. Kijk ook na of er nog bijkomende kosten verbonden zijn aan de effectieve boeking (bijvoorbeeld toeristenbelasting of verplichte excursies die ter plekke moeten betaald worden).

Vliegtuigtickets

Op zoek naar de goedkoopste vlucht

Wanneer je je vakantieperiode kent, maar nog geen exacte datum of bestemming hebt vastgelegd, of wanneer je weet waar je dit jaar naartoe wil trekken maar je zoekt naar de goedkoopste periode, dan zijn er een aantal websites die beste vrienden kunnen worden met je portemonnee:

Skyscanner.net
Op Skyscanner kun je een heel aantal zoekacties uitvoeren die je leiden naar de goedkoopste vluchtaanbiedingen. Je kan bij Skyscanner zelf niet boeken, maar wordt doorverwezen naar de aanbieders van de opgegeven vluchtprijzen. Je kan je vertrekpunt en bestemming opgeven en vervolgens voor de voor jou gekozen data de goedkoopste vluchtaanbieders laten opzoeken door Skyscanner. Evengoed kun je geen specifieke datum opgeven maar kiezen voor de optie ‘whole month’ of ‘cheapest month’. Je krijgt dan een overzicht in matrixvorm met de goedkoopst heen- en terugvluchtcombinaties voor de opgegeven maand. Weet je wel wanneer je wil vertrekken maar nog niet waarheen, geef dan op de startpagina je data in, en kies bij ‘Bestemming’ voor ‘Everywhere’. Skyscanner geeft je dan een overzicht met alle landen waarheen je in die periode kan vliegen, en de hieraan verbonden (goedkoopste) prijzen.

Kayak.com
Kayak werkt volgens hetzelfde principe als Skyscanner, met als verschil dat je geen matrix met prijzen voor een hele maand kan opvragen, maar wel voor 3 dagen vóór en na de vooropgestelde vertrek- of terugkeerdatum.

Expedia
Ook Expedia is een vergelijkingssite zoals de twee voorgaande websites. Hier heb je niet de mogelijkheid om je bestemming of reisdata open te laten, maar een bijkomende optie die wordt geboden is dat je interessante pakketopties met overnachting + vlucht kan zoeken. Een ander verschil is dat Expedia niet enkel vergelijkt; je kan ook dadelijk rechtstreeks je gekozen vlucht boeken, vaak goedkoper dan wanneer je dezelfde vlucht bij de vliegtuigmaatschappij zelf zou aankopen.

ITA Matrix
ITA Matrix is een site voor de meer gespecialiseerde promotiezoeker. Op deze website kun je spelen met elke mogelijke variabele: je kan ticketprijzen opzoeken voor een exacte datum, of een matrixkalender met prijzen opvragen, je kan de kostprijs van een heen- en terugvlucht opzoeken die vertrekt en aankomt in verschillende steden, en je kan zelfs de verkoopsregio van je ticket aanpassen om tot een goedkopere prijs te komen. Deze website neemt meer vliegtuigmaatschappijen in rekening dan andere vergelijkingssites (die aan bepaalde maatschappijen een boekingscommissie moeten betalen en deze daarom niet in hun vergelijking opnemen). Het nadeel is dat je niet rechtstreeks bij deze website kan boeken, en je ook geen link naar de aanbieder voorgeschoteld krijgt. De resultaten geven je enkel een boekings- en prijscode waarmee je zelf naar de vliegtuigmaatschappij moet stappen, of die je aan reisagent kunt geven om de gewenste deal voor jou te boeken.

Voor de meer avontuurlijke reiziger

Voor wie wat flexibeler is ingesteld, niet gebonden is aan vaste vakantieperiodes, en altijd een gevulde koffer in de hoek van zijn kamer heeft klaarstaan, bestaan er aantal interessante gespecialiseerde sites. Regelmatig gaat het om ‘error fares’. Dit zijn foute prijzen die per ongeluk in het systeem van vliegtuigmaatschappijen terechtkomen. Deze fouten worden vaak na enkele uren al opgemerkt en soms worden de tickets die aan die prijs werden geboekt terug ingetrokken door de maatschappij. Regelmatig worden ze echter toch gehonoreerd, waardoor het de moeite waard is om om je kans te wagen en een duidelijke error fare toch te boeken. De enige twee regels hierbij zijn: vestig nooit de aandacht op de fout bij de maatschappij, en wacht nog even met het boeken van overnachtingen tot je een definitieve bevestiging van je ticketaankoop in handen hebt.

Secretflying.com
SecretFlying verzamelt interessante (vaak last minute) promoties op vluchten: tijdelijke promoties en error fares worden dagelijks aangevuld. Vaak zijn deze maar enkele dagen of soms slechts uren geldig, dus snel zijn is de boodschap. Je kan niet boeken op de website zelf, maar krijgt een link naar de effectieve aanbieder van de promotie. Volg de Facebookpagina om dadelijk op de hoogte te zijn wanneer een nieuwe aanbieding online wordt gezet.

Flynous.com
Flynous werkt volgens hetzelfde principe als SecretFlying, maar heeft vaak andere aanbiedingen. Volg de Facebookpagina om dadelijk op de hoogte te zijn wanneer een nieuwe aanbieding online wordt gezet.

Goedkoop logeren

Vergelijkingssites

Net als voor vliegtuigtickets bestaan er ook voor het zoeken naar de goedkoopste hotelaanbiedingen heel wat vergelijkingssites. De bovenvermelde websites Skyscanner, Kayak en Expedia bieden ook voor hotelovernachtingen een overzicht aan van de beste aanbiedingen. Bij Expedia kan bovendien een combinatie van vlucht en overnachtingsplek worden opgezocht. Ook Trivago is een vergelijkbare website.

Booking.com

Booking is waarschijnlijk één van de meest bekende boekingssites. Door het principe van groepsaankoop is Booking in staat hotelkamers en appartementen goedkoper aan te bieden dan bijvoorbeeld op de website van het hotel zelf. Het aanbod is enorm, en de prijzen variëren dagelijks. Het loont de moeite om op verschillende tijdstippen een zoekopdracht in te geven, om zo op tijdelijke promoties te stoten. Een ander voordeel van Booking is dat aan de meeste reservaties gratis annulering tot een paar dagen voor aankomst is gekoppeld. Je kan dus op ieder moment je reservering opzeggen wanneer je elders op een interessantere promotie stoot. De website heeft bovendien een bonusprogramma: wie binnen een jaar minstens 5 boekingen afrondt krijgt de status ‘genius’. Dit geeft levenslang recht op een korting van 10% op een aantal geselecteerde hotels.

Airbnb.com/Wimdu.com

De populaire website Airbnb biedt de mogelijkheid tot boeking van privé-accommodaties. Vooral voor wie op zoek is naar wat meer ruimte is dit een leuk (en vaak goedkoper) alternatief voor een hotelkamer. Het in Duitsland opgerichte Wimdu opereert volgens hetzelfde principe.

Hotels.com

Net als Booking is Hotels.com een website die een erg uitgebreid aanbod aan hotelaccommocaties aanbiedt. Hij verdient een speciale vermelding omwille van twee voordelen die aangeboden worden. Het eerste voordeel is een getrouwheidsprogramma: bij boeking van 10 nachten krijg je een 11de nacht gratis. De 10 voorgaande dienen wel binnen de tijdsspanne van een jaar geboekt te zijn, en de waarde van de gratis nacht wordt bepaald op basis van de gemiddelde kostprijs van de 10 voorgaande.

Een tweede, erg interessant, voordeel is de beste prijsgarantie. Indien je voor hetzelfde hotel, kamertype en dezelfde datum elders een goedkopere optie vindt, en je vult het standaardformulier in op de website, en dan krijg je het verschil terugbetaald. Tenslotte krijg je als geregistreerde af en toe een link in je mailbox die toegang geeft tot "geheime promoties".

Extra tip

Hotels of andere aanbieders van overnachtingsaccommodatie betalen een commissie aan externe boekingswebsites. Soms loont het de moeite om het hotel rechtstreeks te contacteren met verwijzing naar de door de externe website voorgestelde prijs. Sommige hotels zijn bereid een rechtstreekse boeking te aanvaarden aan dezelfde prijs al die die door bijvoorbeeld Booking wordt voorgesteld.

Apps

Er zijn heel wat leuke (gratis) apps op de markt voor het boeken van hotelkamers aan promotieprijzen. Naast de apps van de hogervermelde hotelboekingswebsites zijn er nog heel wat andere interessante aanbieders. De meeste hebben ook een websitevariant, maar de gratis apps zijn handig voor wie last minute op de vakantiebestemming zelf nog op zoek wil gaan naar een overnachtingsplek.

HotelsCombined
De app HotelsCombined is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone. Zoek en vergelijk hiermee snel en gemakkelijk hotelprijzen bij verschillende aanbieders.

HotelTonight
De app HotelTonight is beschikbaar voor iOS en Android. Gebruik hem om goede last minute hotelaanbiedingen uit te zoeken.

HotelQuickly
De app HotelQuickly is beschikbaar voor iOS en Android. Hiermee vind je interessante last-minute hotel deals terug in Zuidoost-Azië, tegen zeer scherpe prijzen.
© 2016 - 2024 Sharyheuninckx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woning verhuren via Airbnb: voorwaardenWoning verhuren via Airbnb: voorwaardenSteeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkom…

Goedkoop op 'vakantie' met culturele uitwisseling van WWOOFWil je eens iets anders doen tijdens je vakantie, misschien een keer vrijwilligerswerk proberen met een leuke groep inte…
Traditionele stierengevechten in JapanTraditionele stierengevechten in JapanIn Japan worden al voor honderden jaren traditionele stierengevechten gehouden, welke Togyu worden genoemd. De stierenge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fuzz, Pixabay
Sharyheuninckx (7 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.