Tips voor vakantie in Australië

Tips voor vakantie in Australië Australië is een geliefd vakantieland. Om het meeste te halen uit de lange en vaak dure reis, is het zinvol om je goed voor te bereiden. Wanneer, waar, met welk vervoer; allemaal dingen om van te voren over na te denken. Maar zelfs met een goede voorbereiding kun je tegen onverwachte zaken aanlopen. En sommige dingen ontdek je alleen als je er daadwerkelijk geweest bent. Daarom een aantal praktische tips ter aanvulling op de voorbereiding van je reis.

Op vakantie naar Australië

Je kunt je vakantie naar Australië prima voorbereiden via internet; er is ontzettend veel te vinden over de verschillende gebieden, de faciliteiten, het vervoer, enzovoort. Toch kan het handig zijn om een reisbureau in te schakelen om bijvoorbeeld de basics zoals je vluchten vast te leggen. Zij hebben soms toegang tot informatie die je zelf minder makkelijk vindt.

Wanneer ga je?

Bepaal wanneer je wilt gaan. Het land is zo enorm groot dat het verschillende klimaatzones beslaat. De meeste mensen kiezen voor de periode november/februari omdat het dan zomer is in Australië. Met name in het zuiden is het dan aangenaam weer. In Centraal Australië, waar bijvoorbeeld Ayers Rock ligt, is het erg warm in die periode.

De bovenste helft van het continent heeft een tropisch klimaat. Van november tot maart regent het bijna onophoudelijk en staan veel wegen onder water. Van mei tot september is het daar veelal droog en aangenaam warm, dus onze zomervakantie is een prima periode om het noorden en de oostkust te bezoeken. In Centraal Australië is het dan rond de 15 graden, in het zuiden nog wat koeler.

Vliegen

Raadpleeg eventueel een reisbureau voor het boeken van een combinatie-vliegticket waarin zowel de binnenlandse vluchten als de vluchten naar en van Australië zijn opgenomen. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die comfortabele vluchten bieden. Emirates Airlines is zeker een aanrader omdat het een zeer luxe maatschappij is en partner van Qantas, de Australische luchtvaartmaatschappij die verreweg de meeste binnenlandse vluchten uitvoert. Let er bij zo'n combiticket op dat dezelfde regels gelden voor bagage; het is erg onhandig als je de ene keer 7 kilo handbagage mee mag nemen en 30 kilo ruimbagage, en de volgende keer 15 kilo handbagage en 20 kilo ruimbagage!

Het vliegen binnen Australië is bijna alsof je op de trein stapt. Een kwartiertje voor vertrek check je even je koffer in en stipt op tijd (nou ja meestal dan) vlieg je naar de volgende bestemming. Een snelle en relatief voordelige manier om de grote afstanden binnen Australië af te leggen - de trein bijvoorbeeld - is vaak minstens vier keer zo duur. Let wel, bij internationale vluchten moet je echt ruim op tijd aanwezig zijn omdat de douaneprocedures (ook als je het land uitgaat) enorm lang kunnen duren. Reken minimaal twee uur, en let daar ook op met aansluitingen op andere vluchten.

Tip: Een bezoek aan Australië is eigenlijk niet compleet zonder Uluru (Ayers Rock). Uluru heeft een eigen luchthaven. De meeste mensen vliegen naar Alice Springs en rijden 450 kilometer door de outback heen en terug naar Uluru. Het is een prachtige rit, maar je kunt er ook voor kiezen om hem slechts één keer te maken en bij aankomst of vertrek rechtstreeks naar of van Uluru te vliegen.

Hotels

Bij Uluru is er eigenlijk één plek waar je kunt verblijven, een soort resort midden in de woestijn. Er is een camping en er zijn een aantal hotels in verschillende prijsklassen – alle hoog tot zeer hoog. Goed om rekening mee te houden in je budget. In de steden zijn de Ibis, Travelodge en andere ketens meestal aan te raden; voor een kleiner budget zijn er overal hostels. Een luxe optie aan de oostkust is het resort: Thala Beach Eco Lodge.

Excursies

Er zijn verschillende aanbieders van excursies en groepsreizen. Een van de grootste in heel Australië is AAT Kings. Leuke, internationale groepen, luxe bussen, goede gidsen en vaak net een ander programma dan wat standaard is. Je kunt op eigen gelegenheid namelijk niet overal komen.

Er zijn ontzettend veel bedrijfjes die leuke, avontuurlijke en mooie excursies organiseren, zoals een fietstocht door Sydney of een wandelexcursie door de Blue Mountains. Aan de oostkust zijn er talloze aanbieders van bootreizen naar het Great Barrier Reef om te gaan snorkelen of duiken. Deze trips zijn erg populair en de boten zijn vaak ontzettend vol. Kies als het kan voor een kleinere boot, dan krijg je wat meer persoonlijke aandacht. Materiaal voor het snorkelen is meestal voorhanden op de boten. Bij sommige bootreizen kun je ook je duikbrevet halen.

Kamperen

Australië is een kampeerland bij uitstek, er wordt veel gereden met caravans en campers. Het (links!) rijden met de camper is heel gemakkelijk, het land is er zeker op ingericht. Ook parkeren en boodschappen doen zijn allemaal heel goed te doen. Je kunt een camper huren bij de diverse verhuurbedrijven. Dat is niet goedkoop maar je hebt wel een goed onderhouden, van alle gemakken voorziene camper, vaak met allerlei service erbij als er iets misgaat. Een vuistregel is dat als je langer dan een maand blijft, je beter een oude auto of camper kunt kopen.

Tip: Zorg dat je niet te laat aankomt voor het ophalen van je camper. De verhuurder rekent ongeveer een uur om je op weg te helpen en de meeste camperverhuurders sluiten om vier uur, half vijf. Zorg dat je vlucht echt niet later dan drie uur ’s middags aankomt. Overigens kun je wel regelen dat ze later open blijven maar dat kost wel extra geld.

Er zijn de nodige gratis campings, die zijn wel snel vol. In het noorden en oosten is het hoogseizoen in de maanden juli/augustus en dat betekent dat populaire campings en hotels dan druk bezet zijn. Als je verzekerd wilt zijn van een bepaalde plek kun je dan ook het beste van tevoren wat boeken, maar reizen op de bonnefooi is zeker mogelijk, ook in het hoogseizoen. Campings zijn prima te vinden en te boeken via internet.

Tip: Bezoek je de oostkust, ga dan zeker naar het prachtige Daintree National Park, het oudste regenwoud ter wereld. Aan de kust, bij Cape Tribulation, is er een prachtige camping in het regenwoud die ligt aan het strand!

Nog wat andere tips voor reizen in Australië

Telefoon en internet

Op veel plaatsen heb je met je Nederlandse mobiel geen bereik. Je kunt dus het best een prepaid mobieltje kopen. Telstra heeft verreweg de beste dekking. Ook de internetdekking is matig in de outback. Op de luchthavens zijn de zogenaamde pocket wifi's te koop, daarmee heb je je eigen wifi-station bij je. Kies ook hier voor een grote provider want geen telefoonsignaal betekent ook geen internet … Een satelliettelefoon is een optie als je echt door de outback gaat trekken, maar wel een dure.

Vervoer

Ga je zelf rijden? Een 4WD is wel een aanrader als je binnenwegen wilt verkennen – en daar zijn er nogal wat van. Maar zeker aan de kust kun je prima uit de voeten met een gewone auto of camper. En je kunt altijd een excursie boeken met een 4WD. Aan de oostkust, in Cairns bijvoorbeeld, wordt ook steeds meer gefietst.

Geld, verzekering en diversen

  • Zet je bankpas om naar werelddekking voordat je gaat. Toch kan het voorkomen dat je niet overal kunt pinnen, niet met je gewone pas en niet met je credit card met pincode - ook in Sydney bijvoorbeeld. Iets om rekening mee te houden, neem toch maar wat cash mee.
  • Breid je verzekering uit naar werelddekking.
  • Je hebt geen inentingen nodig voor Australië.
  • En houd je goed aan de instructies van de douane op de luchthavens, ze zijn erg streng!
© 2016 - 2024 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ayers Rock, het mysterie van AustraliëUluru is een indrukwekkend natuurverschijnsel in Australië en wordt ook wel Ayers Rock genoemd. Ayers Rock is een gigant…
Australië Nationale Parken: DaintreeAustralië Nationale Parken: DaintreeDaintree nationaal park ligt 100 kilometer ten noordwesten van Cairns. Hetgeen waar dit nationale park voornamelijk om b…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…

Backpacken: wat neem je mee en wat nietBackpacken: wat neem je mee en wat nietJe hebt je vliegticket geboekt, plannen gemaakt en gedroomd over je eerste grote reis. Maar wat neem je mee en wat niet?…
Backpacken: ik ga op reis en neem meeBackpacken: ik ga op reis en neem meeWat moet je meenemen als je lang op reis gaat met een backpack? Inpakken voor een vakantie is een uitdaging en inpakken…
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 22-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.