Backpacken: ik ga op reis en neem mee

Backpacken: ik ga op reis en neem mee Wat moet je meenemen als je lang op reis gaat met een backpack? Inpakken voor een vakantie is een uitdaging en inpakken voor een lange reis is dat zeker. De belangrijkste zaken, zoals een paspoort en dagelijkse medicijnen, staan natuurlijk boven aan de lijst. Er zijn echter meer zaken waar je aan moet denken en vaak niet voor de hand liggend zijn.

Kies de juiste backpack

Een goede backpack is een backpack die voldoet aan jouw reisvereisten en goed op jouw rug past. Kijk dus naar de volume van de tas, de ruglengte en overige zaken, zoals aantal ritsen en zakken.

Volume

Je hebt genoeg volume nodig om je spullen mee te kunnen nemen. Kies daarom eerst voor de inhoud van een backpack. Je hebt verschillende backpacks.
 • 30 liter: Dit is een goede backpack voor een klein weekendje weg. Je kunt er een paar outfits in kwijt en het is goed handelbaar om er lange afstanden mee te lopen.
 • 40 liter: Wil je circa een week weg en wil je wel genoeg kledingstukken mee, dan is een backpack van 40 liter een goede keuze. Deze tas is nog steeds compact, maar heeft wel meer ruimte.
 • 60 liter: Het meest voorkomend is een 60 liter backpack. Je kunt lange reizen maken en hebt genoeg ruimte voor meerdere outfits, voor zowel koud als warm weer. Echter, deze tassen kunnen zwaar worden.
 • 80+ liter: Meestal hebben 80 liter rugzakken een 60 liter tas, gecombineerd met een kleine tas (van bijvoorbeeld 20 liter). Als je verwacht dat je twee tassen nodig hebt, is dit een goede optie.

Ook belangrijk

Je hebt nu de inhoud van je backpack gekozen. Nu is het belangrijk te weten hoeveel vakken de backpack heeft. Als je niet de hele tas overhoop wilt halen, dan komen drie of vier vakken goed van pas. Je moet de tas tevens goed afstellen. Dat begint bij de heupgordel. Deze sluit je en verstel je, zodat jouw heupen een deel van het gewicht kunnen dragen. Kijk daarna naar de schouderbanden; hoe lager de tas hangt, hoe meer belasting je op jouw schouders krijgt.

De juiste maat

Je kunt een tas nog zo goed afstellen, maar je hebt wel de juiste maat nodig. Hiervoor kan je een backpack kopen met een verstelbaar rugpand, maar ook maten die passen bij jouw lengte. Meet de lengte van jouw rug op en zoek vervolgens de juiste maat erbij.
 • Maat S: Ruglengte < 40 cm
 • Maat M: Ruglengte > 40 cm en < 45 cm
 • Maat L: Ruglengte > 45 cm en < 50 cm
 • Maat XL: Ruglengte > 50 cm

Zorg voor officiële papieren en goede kopieën

Voor reizen naar landen buiten Europa heb je een paspoort nodig. Je hebt echter ook kopieën van paspoorten en pasfoto's nodig. Zorg tevens voor meerdere internationale creditcards en contant geld in de juiste valuta. Daarnaast heb je vaccinatie certificaten, eventuele medische goedkeuringen en recepten voor medicijnen (als bewijs) nodig.

Onverwachte items die erg handig zijn

Deze items heb je misschien niet standaard op je bagagelijst staan, maar zijn zeker de moeite waard om mee te nemen.

Numeriek slot

Het voordeel van een slot is dat je spullen veilig blijven als je niet bij je tas bent. Een numeriek slot heeft geen sleutel, alleen een code, dus je hoeft geen sleutel te bewaren. Let er wel op dat als je gaat vliegen en je jouw tas op slot doet, het slot geforceerd kan worden door de douane om de inhoud van de tas te controleren.

Zwitsers zakmes

Misschien zit dit al bij jouw bagagelijst, maar een Zwitsers zakmes is zeker handig. Je hebt alles bij de hand en je hoeft geen aparte items meer mee te nemen, zoals een flessenopener, een nagelvijl, een pincet en een blikopener. Let wel op dat je dit mes niet meeneemt in de handbagage als je gaat vliegen.

Tupperware

Heb je avondeten over en wil je dit meenemen als lunch, dan zijn plastic bakjes die je kunt afsluiten een uitkomst. Het scheelt (lunch)geld en je bent niet overgeleverd aan openingstijden van lokale supermarkten.

Duct-tape

Misschien krijg je een scheur in je backpack, of moet je een bakje/zakje/tube gevuld met vloeistof goed dichtplakken. Duct-tape is hiervoor een geschikte oplossing. Het is sterk en plakt op bijna alle materialen.

Zip-Lock tasjes

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden waarvoor je deze tasjes kunt gebruiken. Ze zijn nagenoeg waterdicht, waardoor het een handige portemonnee voor het strand is. Je wilt misschien wat sieraden meenemen, of je pakje kaarten bij elkaar houden. Zip-Lock tasjes nemen weinig ruimte in en zijn daardoor een ideale reisgenoot.

EHBO kit

Neem je EHBO kit overal mee naartoe, want je weet maar nooit wanneer je het nodig hebt. Zorg dat het handig verpakt is. Wanneer je er iets uit haalt, wil je namelijk niet dat direct de hele tas overhoop gehaald moet worden. Als je iets hebt gebuikt, vul het dan ook weer aan, zodat je altijd een goede voorraad hebt. Denk aan de volgende zaken om mee te nemen:
 • paracetamol;
 • ibuprofen;
 • co-codamol (iets sterker dan paracetamol);
 • chloramphenamine (allergie medicatie);
 • metoclopramide (tegen zee- en wagenziekte);
 • loperamide (tegen diarree);
 • ORS (middel van zouten en druivensuiker, werkt hydraterend);
 • micropore medical tape;
 • blarenpleisters;
 • alcohol doekjes;
 • verschillende maten pleisters;
 • gaasjes;
 • steriel verband;
 • latex handschoenen;
 • steri-strips;
 • klein verband;
 • steriel water.

Een goede voorbereiding is alles

Natuurlijk zijn er veel meer zaken die je mee moet nemen, zoals de juiste kleren en goed schoeisel. Denk eraan dat een goede voorbereiding cruciaal is, niet alleen voor je veiligheid, maar ook voor het reisplezier. Je kunt goed uitgerust op reis zonder je ergens zorgen over te maken!
© 2016 - 2024 Jsluurman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Backpacken - Tips & TrucsBackpacken is een lowbudget manier van reizen. Met een rugzak liftend de wereld over is vooral populair onder jongeren e…
Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Het is vaak lastig om de maat van een pasgeboren baby te bepalen. Als je op kraamvisite gaat wil je iets leuk meenemen e…

Tips voor vakantie in AustraliëTips voor vakantie in AustraliëAustralië is een geliefd vakantieland. Om het meeste te halen uit de lange en vaak dure reis, is het zinvol om je goed v…
10 veelgestelde vragen over reisverzekeringen10 veelgestelde vragen over reisverzekeringenIeder jaar proberen veel mensen aanspraak te maken op hun reisverzekering en komen dan tot de ontdekking dat ze niet zo…
Jsluurman (12 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.