10 veelgestelde vragen over reisverzekeringen
Ieder jaar proberen veel mensen aanspraak te maken op hun reisverzekering en komen dan tot de ontdekking dat ze niet zo goed zijn verzekerd als zij dachten te zijn. De verzamelde vragen zijn veelgestelde vragen over reisverzekeringen. Voor een onbezorgde vakantie is het belangrijk om je reisverzekering goed geregeld te hebben.
Wat is een reisverzekering?
Algemeen beschouwd is een reisverzekering een schadeverzekering die alleen schades dekt die zijn opgelopen tijdens vakanties. Een reisverzekering wordt afgesloten naast een zorgverzekering of een autoverzekering. Zakenreizen vallen niet onder een reisverzekering.
Soorten reisverzekering
Er zijn verschillende soorten reisverzekering op de markt en welke reisverzekering wordt gekozen hangt af van de reis die gemaakt gaat worden. Ga je niet te vaak op vakantie dan volstaat een
aflopende reisverzekering vaak wel. Als je een frequente vakantieganger bent is het een overweging waard om een
doorlopende reisverzekering af te sluiten. De aflopende verzekering dekt alleen de periode dat je op vakantie bent en de dekking van een doorlopende reisverzekering start automatisch bij de start van je vakantie en stopt als je weer terug bent. Als je daarna weer op reis gaat zal de dekking van deze opnieuw automatisch starten en stoppen. Bij sommige verzekeraars kun je ook een verzekering afsluiten voor langdurige reizen voor bijvoorbeeld stages of werkvakanties. Bij deze verzekeringen ben je dan ook verzekerd tijdens je werk daar of bij je stage-activiteiten.
Een
annuleringsverzekering valt ook onder de reisverzekeringen. Deze verzekering biedt dekking als de reis niet door kan gaan. De dekking is sterk afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Waarom zou je eigenlijk een reisverzekering nemen?
In alle basispakketten van alle verzekeraars zit de module “onvoorzien/hulpverlening”. Deze module dekt bijvoorbeeld de kosten voor opsporings- en reddingsacties, hulpverlening via alarmcentrales en de reis- en verblijfskosten als je in het buitenland in een ziekenhuis terechtkomt. Verder is ook de repatriatie naar huis gedekt. Zorg wel voor een minimale dekking van € 45.000,-.
Wat valt onder de basisdekking?
Meestal zijn de volgende zaken gedekt in de basisdekking;
- Bagage
- Geld
- Geneeskundige kosten
- Ongelukken
- Vervangend vervoer en verblijf
- Pech hulp auto/motor
- Sporten
- Annulering (onder bepaalde voorwaarden)
Check de dekkingsvoorwaarden goed voordat je een verzekering afsluit. Er zitten grote verschillen in de hoogte van de dekking en niet alles is bij iedere verzekeraar gedekt!
Wat moet je extra verzekeren?
De extra’s die je moet bijverzekeren hangen af van de reisbestemming en soort vakantie die je gaat maken. Bijvoorbeeld een wintersportvakantie vergt een aparte dekking in je polis. Ga je naar landen als Canada, Zwitserland en de Verenigde Staten, is het raadzaam om medische kosten bij te verzekeren. De kosten hiervoor zijn hoger dan in Nederland en je komt dan zelfs tekort aan je zorgverzekering.
Let op! De basis zorgverzekering dekt alleen spoedeisende medische zorg in Europese verdragslanden. Gewone medische zorg wordt dan vergoed tot Nederlandse tarieven voor dezelfde behandelingen.
Waarom zijn de premieverschillen tussen verzekeraars zo groot?
Elke verzekeraar geeft een eigen invulling aan de basisdekking. Zorg er daarom voor dat je van meerdere aanbieders een overzicht hebt met het gebodene in de basisdekking en maak dan de keuze die het best bij je behoefte past. Beter teveel dekking dan te weinig.
Is een reisverzekering altijd nodig?
Neen, je hebt niet altijd een reisverzekering nodig. Als je bijvoorbeeld in Nederland op vakantie gaat heb je genoeg aan de dekking van je zorgverzekering en vaak heeft iedereen wel een lidmaatschap van een pechhulp voor het geval er problemen zijn met het vervoer.
Wanneer ben je goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering?
- Gezin met 2 kinderen – boven 2 weken per jaar vakantie
- Stel zonder kinderen – boven 3 weken vakantie per jaar
- Alleenstaande – boven 4 weken vakantie per jaar
Kun je een doorlopende reisverzekering aanpassen voor een bepaalde reis?
Het is mogelijk bij sommige verzekeraars om de doorlopende reisverzekering eenmalig aan te passen voor bijvoorbeeld Werelddekking.
Let op: bij sommige verzekeraars is Werelddekking standaard en betaal je dus eigenlijk teveel als je nooit buiten Europa komt.
Wanneer moet je je doorlopende reisverzekering aanpassen?
- Als je op wintersportvakantie gaat en nog geen wintersportdekking hebt
- Als de gezinssituatie verandert
- Als je verre reizen gaat maken en nu alleen Europa dekking hebt
- Als je een andere auto koopt met mobiliteitsgarantie
- Als je zorgverzekering een hogere dekking heeft gekregen door andere pakketkeuze
Is een annuleringsverzekering aan te raden?
Dit hangt af van de hoogte van de reissom. Bij een goedkope reis is het te overwegen om het risico zelf te nemen. Ook is het raadzaam om een reisverzekering af te sluiten als er een naaste in de familie ziek is en zou kunnen overlijden, bij zwangerschap of serieuze huwelijksproblemen.
Mag je ook annuleren als een reisgenoot moet annuleren?
Als je samen op dezelfde polis staat is het geen probleem bij de meeste verzekeraars. In sommige gevallen eisen de verzekeraars wel dat alle personen op dezelfde boeking staan vermeld of dat alle personen een reisverzekering hebben voor dezelfde periode.