Ellis Island eiland in de monding van de Hudson rivier

Ellis Island eiland in de monding van de Hudson rivier Ellis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Island is vanwege haar geschiedenis een van de meest bezochte attracties in New York. Velen combineren een boottocht naar Liberty Island - waarop het Vrijheidsbeeld staat - met een bezoek aan Ellis Island. Het heette vroeger Oester Eiland en Oyster Island en werd in de tweede helft van de 18e eeuw geneoemd naar degene die het eiland in bezit kreeg, meneer Ellis.

Het eiland van heimwee en hoop


Ellis Island en Oester Eiland

Het eiland is 1,3 hectare groot en ligt op slechts enkele minuten varen van het puntje van Manhatten. Het ligt dicht bij Liberty Island, waar het Vrijheidsbeeld op staat. Het is een rechthoekig eiland, door landaanwinning vergroot, dat vlak voor de oorlog van 1812 gebouwd is als Ford Gobson. Het kunstmatige eiland moest de kustlijn versterken. Het werd oorspronkelijk Oester Eiland genoemd, door de Nederlandse kolonisten van New York. De Engelsen noemden het later Oyster Island. Rond 1770 werd Samual Ellis eigenaar van het eiland. Het eiland kreeg later zijn naam.

Ellis Island 1902 / Bron: Liberty of CongresEllis Island 1902 / Bron: Liberty of Congres

Immigranten

Veel voorouders van Amerikanen zijn immigrantendie vanuit hun thuisland over de oceaan via de monding van de Hudson New York binnenvoeren. Ze passeerden dan eerst Ellis Island. Volgens archieven heeft de helft van de Amerikanen een familielid dat via Ellis Island het land is binnengekomen.

Toegangspoort

Van 1892 tot 1954 fungeerde Ellis Island als toegangspoort voor immigranten tot de Verenigde Staten. Meer dan 12 miljoen immigranten kwamen hier aan op zoek naar een nieuw leven in een nieuw land. Velen hadden nauwelijks geld, soms zelfs niets. Sommigen kwamen ziek aan en er waren weer anderen die familie in de Verenigde Staten hadden wonen, die hen aan de andere kant van de poort opwachtte. De immigranten hadden één gemene deler: ze hoopten allemaal op een beter leven.

Wall of Honor

De immigranten die geld genoeg hadden gehad om een eerste of tweede klas kaartje voor de oversteek aan te schaffen, werden op het schip aan een vluchtig onderzoek onderworpen. Ze mochten snel het land in. Immigranten met minder geld werden streng onderzocht en wie iets onder de leden had kwam het land niet binnen. Gemiddeld werden twee van de honderd teruggestuurd naar het land van herkomst.

Immigratiemuseum

Tegenwoordig is Ellis Island een immigratiemuseum en maakt het deel uit van het Statue of Liberty National Monument. Het eiland is te bezoeken. Het museum bevindt zich in het hoofdgebouw op het eiland. De American Immigrant Wall of Honor toont de namen van 600.000 mannen en vrouwen die via Ellis Island naar hun nieuwe thuis reisden. Wie de naam van zijn immigrantenvoorouder in de Wall of Honor gegraveerd wilde hebben, betaalde daarvoor 100 dollar. In het immigratiemuseum liggen ook de logboeken van honderden schepen die tussen 1892 en 1924 op Ellis Island aanlegden. Er zijn vrijwilligers actief die kunnen helpen bij het opsporen van een immigrantenvoorouder. Er zijn meer dan twintig miljoen verhalen opgetekend.

Ellis Island / Bron: 12019, PixabayEllis Island / Bron: 12019, Pixabay
Ellis Island / Bron: Zopalic, PixabayEllis Island / Bron: Zopalic, Pixabay
Ellis Island / Bron: Bones64, PixabayEllis Island / Bron: Bones64, Pixabay

Ferry vanaf Battery Park New York

Er is een ferry naar Ellis Island vanaf Battery Park in New York en Liberty State Park in New Jersey. De veerboten varen dagelijks tussen 9:00 en 17:00 uur, in de zomer zelfs later. Er ligt een brug tussen Liberty State Park en Ellis Island, die werd gebouwd voor transport van materiaal en personeel tijdens reconstructiewerkzaamheden. Die brug is echter niet open voor publiek.
Vanaf Ellis Island is de skyline van New York City en New Jersey te zien.

Eiland van hoop en tranen

Ellis Island was voor de immigranten het eiland van hoop. Voor de meesten gold dat. Voor sommigen werd het het eiland van de tranen, omdat ze werden gescheiden van hun familie en omdat toegang tot het land werd geweigerd.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsbeeld van New YorkVrijheidsbeeld van New YorkDe inspiratie voor dit beeld werd geput uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld wa…
Rondreizen in de Verenigde Staten: New YorkAls je een reis wilt maken naar de Verenigde Staten, kies dan misschien eerst voor New York. Dit is dan ook de hoofdstad…
New York - ManhattanThe City of New York (New York, NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het ligt in de staat New York. Het is…
Een stedentrip naar New YorkEen stedentrip naar New YorkNew York is een van de populairste steden ter wereld. Het is een stad waar veel te beleven is. Waar moet je eigenlijk al…

Nanuya Levu Fiji eiland van The Blue LagoonNanuya Levu Fiji eiland van The Blue LagoonDe film The Blue Lagoon met Brooke Shields en Christopher Atkins speelt op een paradijselijk eiland met een blauwe lagun…
Tunesië - bezoek de markt van TunisTunesië - bezoek de markt van TunisTunesië is gelegen in Afrika en hoort tot de Maghreblanden, waar ook de landen Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië bi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: D Ramey Logan, Wikimedia Commons (CC BY-4.0)
 • www.stadsverkenner.com
 • www.ellisisland.org
 • www.wikipedia.org
 • www.nps.gov
 • Afbeelding bron 1: Liberty of Congres
 • Afbeelding bron 2: 12019, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Zopalic, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Bones64, Pixabay
Reactie

Tinah Visser, 23-09-2017
Kun je tegenwoordig nog reizen van Europa naar Ellis Island? Per schip, wel te verstaan. Reactie infoteur, 26-09-2017
Ellis Island is tegenwoordig ingericht als museumeiland. Je kunt er wel met een bootje naar toe, maar dan alleen om het eiland te bezoeken.

Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.