New York - Manhattan

The City of New York (New York, NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het ligt in de staat New York. Het is in 1625 gesticht als handelspost van Nederland en heette toen nog Nieuw Amsterdam. Later is het overgegaan naar de Britten. Naast geschiedenis is New York (of Manhattan, het onderdeel van de stad waar de meesten heengaan) een bruisende stad. Altijd is er leven op straat. Wij hebben deze stad verkend (voorjaar 2009) en de hoogtepunten beschreven. Het is geen lange vlucht naar New York. Wij vertrokken om 15.00 uur van Amsterdam, vlogen via Londen en waren om ongeveer 05.00 ingecheckt in het hotel (Nederlandse tijd – NYC: 22.00).

Metro New York

Voor een klein bedrag kun je een metrocard kopen waarmee je voor verschillende periodes kunt reizen met de metro. Wij hebben deze gekocht bij het reisbureau en konden een week lang reizen met de metro. Alhoewel de metro in films altijd als eng en duister worden afgeschilderd, klopt dat helemaal niet. Licht in overvloed. Mensen die gehaast zijn en gewoon willen doorlopen.
Het metronet is ook goed aangegeven. Je kunt kaartjes krijgen van Manhattan waar de routes met kleuren worden aangegeven en de station op geduid zijn. Hierdoor kun je je makkelijk verplaatsen door de stad en hier hebben wij veelvuldig gebruik van gemaakt.

Top of the Rock – Rockefeller Centre

Zoals bij vele sightseeing attracties, moet je hier door de scanner zoals je bij de douane ook moet. Daarna schiet je met de lift omhoog (al een ervaring op zich!) en kom je uit op het dak van het gebouw. Hier kun je heel Manhattan overzien. Central Park, Empire State Building, The Hudson River en alle drukte onder je.

Een cruise rond Manhattan

Wij hebben met Circle Line Sightseeing een cruise rond Manhatten gedaan. Zo varen we na een tijdje langs de gebouwen waar je de straten van Manhattan in kan kijken. Daarna kom je langs het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Destijds kon je het Vrijheidsbeeld niet beklimmen, dus hebben wij ervoor gekozen ook het eiland niet op te gaan. Later zien we verschillende bruggen (onder andere Brooklyn Bridge) die prachtige constructies hebben en varen we langs New Jersey.

Ripley’s Believe it or not

Ripley’s is en een Museum met allerlei rare dingen. We hebben een ‘schilderij’ gezien gemaakt van postzegels, de langste vingernagels, slangen met twee koppen, een kalf met zes poten, een verzameling vuuraanstekers en ga maar door. Een erg leuk museum, zeker als je kinderen hebt!

M&M shop

De M&M shop is een winkel met allerlei dingen van M&M! Een leuke en gezellige winkel waarvan maar een paar bestaan op de wereld! Hier hebben wij een zakje M&M’s gekocht die je zelf kunt samenstellen uit de enorme buizen met tientallen soorten M&M’s. Ook kun je op de foto met een levensgrote Red, Yellow of Green.

Central Station

Central Station is enorm! Het is er druk, maar er zijn ook zeker 200 haltes gelegen. Wij zijn hier maar een paar minuutjes gebleven, maar het heeft een blijvende indruk achtergelaten. Het is groots, wijds en immens. Er zijn vele poorten die naar de verschillende haltes leiden. Hier moet je even hebben gestaan.

Central Park

Central Park, gelegen in het midden van Manhattan straalt rust uit in de bedrijvigheid van de stad. Als je er loopt, hoor je (bijna) geen autogeluiden meer. Vele mensen picknicken, joggen, fietsen of wandelen hier. Ook zie je veel eekhoorntjes voorbij schieten. Wij hebben een rondje om Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir gelopen. Dit zorgt ervoor dat je steeds een ander achtergrondplaatje krijgt en dat vonden wij heel bijzonder.

Broadway

We zijn naar de voorstelling The Lion King geweest. De kaarten hebben we in Nederland besteld en in New York vóór de show opgehaald. Ook al zaten wij op het balkon, alles was goed te zien en ook het Engels was prima te volgen. Het was een prachtige show en ik zou zeker nog een keer naar een musical gaan als ik nog eens naar New York ga!

Tips

Ga je ook New York in? In sommige folders zitten kortingsbonnen voor attracties. Dit verschilt tot $2 tot $5 dollar. Bij Macy's kun je als toerist 10% korting krijgen op je aankopen.
© 2013 - 2024 Marilyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wereldstad New YorkDe ene vind het een drukke, stressvolle stad en de ander vindt het er heerlijk en doet er juist energie bij op. Feit is…
Wat te doen in New York?Wat te doen in New York?Wat te doen in New York? New York, de grootste stad van de Verenigde Staten is altijd erg populair onder toeristen. Gaat…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
New York: wijken en boroughs van de stadNew York: wijken en boroughs van de stadNew York City is de grootste stad van de Verenigde Staten, met Manhattan als meest bekende stadsdeel. De overige vier wi…

Gratis parkeren in en rond Utrecht centrum en buitenwijkenGratis parkeren in en rond Utrecht centrum en buitenwijkenParkeren in het centrum van Utrecht is tegenwoordig een kostbare zaak. Bij parkeren in de binnenring betaalt u de hoofdp…
Assen, het hart van DrentheAssen, het hart van DrentheEr zullen niet veel mensen zijn wiens hart bij het horen van de naam Assen sneller zal gaan kloppen. En inderdaad, qua s…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/New_York_City, opgehaald op 9-1-12
Marilyn (105 artikelen)
Laatste update: 30-12-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.