Assen, het hart van Drenthe

Assen, het hart van Drenthe Er zullen niet veel mensen zijn wiens hart bij het horen van de naam Assen sneller zal gaan kloppen. En inderdaad, qua stedenschoon valt er in de Drentse hoofdstad weinig te ontdekken, maar Assen is veelzijdiger als menigeen op het eerste gezicht zou denken. En ook buiten de TT-week valt er genoeg te doen en te beleven in de hoofdstad van Drenthe. Assen kent zín mooie kanten, de Brink, de Kloosterstraat en de omgeving van de dr. Nassaulaan zijn de moeite waard. De liefhebber van architectuur uit de eerste helft van de 20e eeuw komt aan zijn of haar trekken in de wijk ten zuiden van het centrum. Recent zijn vele inspanningen geleverd om de Vaart weer door te trekken naar het centrum, waar deze eindigt tegenover de Markt, waar in het seizoen vele terrasjes zijn opgesteld. Op een steenworp afstand van de Markt ligt de Nieuwe Kolk, het splinternieuwe theater.

Winkelaanbod

Het winkelaanbod in de Drentse hoofdstad is verrassend veelzijdig. Hoewel ook Assen niet aan de landelijke ketens is ontkomen, kent het centrum een relatief groot aantal boekhandels, waaronder een meer dan uitstekende kinderboekwinkel, delicatessenzaken, kledingwinkels en cadeaushops. Dit aanbod, in combinatie met het compacte centrum en de vele parkeergelegenheden, maken Assen tot een aantrekkelijk alternatief voor de nabijgelegen universiteitsstad Groningen. De markt van Assen, die gehouden wordt op woensdag en zaterdag, is gezellig, compleet en veelzijdig.

Eten en drinken

Met mooi weer telt de binnenstad drie plaatsen waar je lekker buiten kunt zitten, genietend van de zon en het kijken naar mensen. Op de Noordersingel, vlak bij het stadhuis bevindt zich een groot terras, wat in mindere mate ook geld voor het Koopmansplein. De meeste terrasjes zijn echter te vinden op de Markt, waar ook een groot deel van de restaurants te vinden is. Het restaurantaanbod in Assen is de moeite waard. De Gulle Gans op de Markt en Abbarossa aan de Groningerstraat zijn slechts twee aanraders uit het uitgebreide aanbod.

Drents Museum en Verkeerspark

Een belangrijke publiekstrekker is het Drents Museum op de Brink. Het museum is de laatste jaren meerdere malen in het nieuws geweest met spraakmakende en succesvolle tentoonstellingen. Recent is het museum ingrijpend verbouwd, waardoor het, behalve meer tentoonstellingsruimte, nog meer uitstraling heeft gekregen.
Voor de kleinere kinderen bevindt zich aan de zuidzijde van de stad het Verkeerspark Assen, waar kinderen spelenderwijs thuis raken in de drukke wereld van het verkeer dat ons aan alle kanten omringd. Het park is gelegen nabij het TT-circuit, waaraan Assen haar landelijke en internationale bekendheid ontleend.

TT

Gedurende de laatste week van juni verandert Assen van een rustige provinciehoofdstad in het brandpunt van de internationale motorwereld. Langs alle invalswegen staan toeschouwers om de vele motorrijders te verwelkomen die de stad rond dit evenement aandoen. Bestaande campings lopen vol en op velden in de omgeving van het circuit worden speciale TT-campings aangelegd. Voor een paar dagen is de hele stad in de ban van de Dutch TT, die hier sinds 1925 wordt gehouden en sinds jaar en dag plaatsvindt op het Circuit van Drenthe, kortweg het TT-circuit genoemd. Voorafgaand aan de wedstrijden vinden in de binnenstad de Nacht van Assen en de TT-nacht plaats en zijn er overal in de binnenstad activiteiten die verband houden met de Tourist Trophy, waarvan de TT-kermis slechts één voorbeeld is. Behalve Nederlands hoor je in deze periode vooral Duits, Engels en Scandinavische talen in Assen.

Vuelta

Zonder overdrijven kan de TT het grootste evenement genoemd worden dat jaarlijks in Assen wordt gehouden, maar ook het WK Superbike, de Icespeedway (en andere ijswedstrijden) trekken veel bezoekers naar de Drentse hoofdstad. Dat geldt ook voor de doorgaans wat meer kleinschalige festiviteiten zoals de Bluesnacht die in januari wordt gehouden. Andere activiteiten, die niet noodzakelijkerwijs jaarlijks terugkeren, vinden vaak plaats op het Koopmansplein. In 2009 startte de (wieler-) Ronde van Spanje, de Vuelta in Assen.

Bereikbaarheid

Assen is, als intercitystation, makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, maar is - gelegen langs de A28 en de N33 - ook goed bereikbaar per auto. Parkeergelegenheid is er volop en in de omgeving is er genoeg te doen. De liefhebbers van natuurschoon, fietsen en wandelen hebben aan Assen een uitstekende uitvalsbasis. Groningen ligt op een steenworp afstand en 10 kilometer ten zuiden van de Drentse hoofdstad ligt het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Assen, het klinkt misschien niet spannend, maar kan verrassend veelzijdig zijn.
© 2013 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden DrentheBezienswaardigheden DrentheDrenthe is een provincie gelegen in Nederland in het noordoosten. Drenthe grenst aan de provincies Groningen, Friesland…
Het meisje van Yde, een veenlijk uit DrentheHet meisje van Yde, een veenlijk uit Drenthe'Het meisje van Yde' is de naam van een beroemd veenlijk dat in 1897 werd gevonden in het noorden van Drenthe. Het gaat…
Vakantiebestemming DrentheVakantiebestemming DrentheEen vakantiebestemming uitzoeken is niet eenvoudig. Het buitenland is tegenwoordig zeer aantrekkelijk, maar Nederland bi…
Dode Zeerollen in Drents MuseumDode Zeerollen in Drents MuseumDe Dode Zeerollen zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en ze reizen regelmatig de wereld over om te wor…

New York - ManhattanThe City of New York (New York, NYC) is de grootste stad van de Verenigde Staten. Het ligt in de staat New York. Het is…
Weimar: van Goethe tot BauhausWeimar is een levendig stadje met ongeveer 65.000 inwoners in de Duitse deelstaat Thüringen. Het is niet groot, maar het…
Lourmarin (60 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.