New York: wijken en boroughs van de stad

New York: wijken en boroughs van de stad New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten, met Manhattan als meest bekende stadsdeel. De overige vier wijken, ook wel boroughs genoemd, van de metropool aan de oostkust van de Verenigde Saten zijn echter minstens zo veelzijdig met elk hun eigen inwoners en karakter. Dit maakt dat New York City voor ieder wat wils te bieden heeft.

Inhoud


New York: de stad

De stad New York, ook wel New York City, NYC of the Big Apple genoemd, ligt aan de oostkant van de Verenigde Staten in de gelijknamige staat New York. De stad is niet de hoofdstad van de staat. Die eer krijgt de veel kleinere stad Albany, gelegen ten noorden van New York City. Anno 2017 biedt de stad plaats aan meer dan 9,5 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika. De stad bestaat uit vijf buurten, ook wel boroughs genoemd: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx en Staten Island. De vijf wijken hebben ieder, op Staten Island na, meer dan een miljoen inwoners. Dat maakt dat wanneer deze wijken steden op zich zouden zijn, deze bij de top 10 van dichtbevolkte steden van de Verenigde Staten zouden horen.

Wijken van New York

Legenda
A. Manhattan
B. Brooklyn
C. Queens
D. The Bronx
E. Staten Island

Manhattan

Manhattan is de meest bekende wijk en het kloppende hart van de stad New York. Met ruim 1,7 miljoen inwoners (bron: The U.S. Census Bureau, 2016) is deze borough, gebouwd op een 21,5 kilometer lang en 3,7 kilometer breed eiland) het meest dichtbevolkt. De wijk is wereldberoemd om de hoge gebouwen (Empire State Building, World Trade Center) en andere bezienswaardigheden (Central Park, Broadway theaters, musea). In Manhattan bevindt zich het financiële centrum van de stad in het zuiden van de wijk. Manhattan is, zoals zoveel steden in Amerika, ingedeeld in Avenues die van noord naar zuid lopen. Van oost naar west lopen de Streets. Zo is het voor bezoekers gemakkelijk om locaties in de stad te vinden. Manhattan is opgedeeld in drie delen. Van noord naar zuid zijn dat Upper Manhattan, Midtown en Lower Manhattan. Deze delen bestaan dan weer uit wijken. Bekende wijken zijn: SoHo, Lower Manhattan, Chinatown, Little Italy, Meatpacking District, TriBeCa, Harlem, Upper West Side en Upper East Side.

Brooklyn

Brooklyn heeft het hoogste inwonersaantal, namelijk ruim 2,5 miljoen (bron: The U.S. Census Bureau, 2016). Lange tijd was de wijk een stad op zichzelf, tot aan het jaar 1898. Brooklyn, ten zuidoosten van Manhattan gelegen, is altijd bekend geweest om zijn culturele diversiteit. Mensen vanuit de hele wereld wonen hier in de hippe wijk samen. Brooklyn bezit een kilometerslange kustlijn waar New Yorkers in de zomer van de stranden genieten. Daarnaast bevindt het pretpark Coney Island zich in Brooklyn. Vanuit Manhattan is Brooklyn goed te bereizen met de trein, bus en metro.

Queens

Qua oppervlakte is Queens de grootste borough van New York City. Queens ligt ten oosten van het stadshart Manhattan. De wijk biedt plaats aan ruim 2,3 miljoen inwoners (bron: The U.S. Census Bureau, 2016). Anno 2017 is de borough steeds populairder aan het worden voor inwoners van New York. De verwachting is dat de wijk Brooklyn waarschijnlijk voorbij zal gaan qua inwonersaantallen. In de wijk Queens bevinden zich twee van New York's grote vliegvelden: John F. Kennedy International Airport (JFK) en LaGuardia Airport (LGA). De New York Mets (het tweede grootste honkbalteam van New York City) hebben hun thuisbasis in Queens.

The Bronx

The Bronx is misschien wel de meest beruchte borough van New York. Met ruim 1,4 miljoen inwoners (bron: The U.S. Census Bureau, 2016) heeft de wijk deze naam door veel criminaliteit in de jaren 60 tot jaren 90 helaas gekregen. Tegenwoordig kunnen toeristen deze wijk gewoon weer bezoeken. Deze wijk, gelegen ten noorden van Manhattan, huisvest een groot deel van de Afro-Amerikaanse en latino bevolking van de stad. Professionele honkbalclub The New York Yankees spelen hier in het Yankee Stadium hun thuiswedstrijden. Toeristen, maar ook inwoners, zijn gek op de Bronx Zoo, de grootste dierentuin van de stad.

Staten Island

Ten zuidwesten van Manhattan bevindt zich Staten Island. Een eiland met bijna 500.000 inwoners (bron: The U.S. Census Bureau, 2016) is te bereiken via een brug of de Staten Island Ferry, een pont die mensen gratis van en naar Staten Island vervoert. Het eiland biedt plaats aan bossen, veel wandelpaden, strand en een boulevard en geeft een prachtige kijk op de skyline van Manhattan.
© 2017 - 2024 Rfre, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid in New York CityVeiligheid in New York CityDe enorme wereldstad New York City wordt door velen gezien als een grimmige en gevaarlijke plek, en voor sommigen vormt…
Rondreizen in de Verenigde Staten: New YorkAls je een reis wilt maken naar de Verenigde Staten, kies dan misschien eerst voor New York. Dit is dan ook de hoofdstad…
Een stedentrip naar New YorkEen stedentrip naar New YorkNew York is een van de populairste steden ter wereld. Het is een stad waar veel te beleven is. Waar moet je eigenlijk al…
Vervoer in New York City: metro (subway)Vervoer in New York City: metro (subway)De New Yorkse metro komt vaak in beeld op televisie: Die Hard, Godzilla, Seinfeld, Spiderman, Madagascar, etc. Dit is na…

Hoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland: Een korte maar rijke geschiedenisHoek van Holland ook wel ‘de Hoek’ genoemd is bekend als badplaats voor mensen uit het Rijnmondgebied. Hoek van Holland…
Capelle aan den IJssel: van dorp naar voorstadCapelle aan den IJssel: van dorp naar voorstadAls je jezelf een weg baant door de voorstad van Rotterdam, genaamd Capelle aan den IJssel, besef je misschien niet zo s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Motointermedia, Pixabay
  • http://www.nycgo.com/boroughs-neighborhoods
  • http://www.newyork.nl/wijken/staten-island-new-york/
  • http://www.newyork.nl/queens-new-york/
  • https://www.census.gov/regions/new_york/
Rfre (27 artikelen)
Laatste update: 30-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.