Veiligheid in New York City
De enorme wereldstad New York City wordt door velen gezien als een grimmige en gevaarlijke plek, en voor sommigen vormt het zelfs een reden om af te zien van een stedentrip naar deze stad. Maar is deze reputatie wel terecht? Waar moet de toerist op letten in New York City? En zijn er werkelijk écht riskante locaties in deze metropool?
Algemene veiligheidsstatistieken
Onder hele volksstammen heeft New York City een gevaarlijke reputatie, maar de werkelijkheid blijkt rooskleuriger te zijn dan veelal wordt gedacht; binnen de Verenigde Staten is New York statistisch gezien zelfs de veiligste grote stad, met een 'criminaliteitsniveau' dat beneden het nationaal gemiddelde ligt. Vooral in het stadsdeel Manhattan is de politie prominent aanwezig, en dan vooral bij toeristische attracties zoals Times Square en bij (grotere) metro- en treinstations. Sinds grofweg 1993 is de veiligheid in New York flink verbeterd; vóór die tijd waren moorden, openbare drugshandel en andere soorten van misdaad schering en inslag.
Tóch is het voor de toerist raadzaam om alert te blijven in de stad; gehaaide zakkenrollers slaan vooral bij drukbezochte toeristische attracties hun slag, maar ook de metro levert risico's op dit gebied. Verder kan het chaotische verkeer gevaar opleveren voor de argeloze toerist, en bedelaars zijn vooral in Manhattan in grote getale aanwezig.
Sommige wijken in de stadsdelen Bronx en Brooklyn zijn wél gevaarlijker met hogere criminaliteitscijfers, maar dat zijn sowieso locaties waar de gemiddelde toerist gewoonlijk niet zal komen.
Veiligheid per wijk
Manhattan
Dit is verreweg het populairste stadsdeel voor toeristen. Vanwege een prominente aanwezigheid van politie is het gebied over het algemeen veilig, maar uiteraard zijn er een paar aandachtspunten; het beroemde Central Park kan gedurende de nacht gevaarlijk zijn en een eenzame wandeltocht is er dan beslist niet zonder risico's. Dit geldt overigens ook voor andere parken op Manhattan, zoals Riverside Park en Battery Park. De wijk Harlem -gelegen in noordelijk Manhattan- is ook wat riskanter, al is de situatie in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Verder moet men overal alert zijn op zakkenrollers, oplichters en bedelaars.
Brooklyn
Brooklyn is grotendeels ook veilig, vooral nabij Manhattan, maar er zijn wijken waar je als toerist moet oppassen; East New York, Brownsville en Bedford-Stuyvesant staan bekend om soms gewelddadige criminaliteit, vooral 's nachts. Ook delen van Red Hook kampen met een bovengemiddelde misdaadcijfer. Het is echter niet erg waarschijnlijk dat de gemiddelde toerist belandt in één der genoemde wijken.
Queens
Dit is ook een goeddeels veilige wijk voor de recreatieve reiziger, zeker overdag, hoewel sommige buurten rondom John F. Kennedy Airport wat ruiger zijn. Ook nu weer geldt dat deze locaties voor de doorsnee toerist niet interessant zijn.
The Bronx
The Bronx is de onveiligste wijk van New York City met veel armoede en een bovengemiddelde hoeveelheid criminaliteit. Vooral de wijken net ten noorden van Manhattan, grenzend aan de Harlem River, kunnen ronduit gevaarlijk zijn. De toerist die argeloos met zijn of haar fotocamera rondzwaait zal op z'n minst de aandacht trekken van buurtbewoners, en de kans is reëel dat er een overval volgt. Overigens is het niet zo dat The Bronx per definitie gevaarlijk is voor de bezoekers; drukkere straten zijn veiliger en bieden een fascinerende inkijk in de roemruchte wijk The Bronx … !
Staten Island
Statistisch gezien is Staten Island de veiligste wijk van New York City. De wijk kent echter geen noemenswaardige bezienswaardigheden en is derhalve oninteressant voor de gemiddelde toerist.