Vrijheidsbeeld van New York

Vrijheidsbeeld van New York De inspiratie voor dit beeld werd geput uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld was oorspronkelijk bestemd om geplaatst te worden aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal. Het is gemaakt in Frankrijk en werd daarna in delen naar New York versleept, alwaar het binnen vier maanden weer is opgebouwd.

Het beeld

Het Vrijheidsbeeld, Statue of Liberty oftewel de officiële naam: Liberty enlightening the world, was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten ter herinnering aan het eeuwfeest van de onafhankelijkheidsverklaring en de vriendschap tussen de beide landen. Deze vriendschap is ontstaan tijdens de Amerikaanse Revolutie.
Het beeld staat op het ongeveer 6 ha grote Liberty Island in New York Harbor, en werd op 28 oktober 1886 officieel door President Cleveland onthult.

De bouw

Gustave Eiffel ( 15 december 1835 27 december 1923, de bouwer van de Eiffeltoren) was verantwoordelijk voor het stalen frame van de dame. De beeldhouwer Frédéric August Bartholdi (2 augustus 1834 4 oktober 1904) heeft het beeld gemaakt. De inspiratie voor dit beeld putte hij uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld was oorspronkelijk bestemd om geplaatst te worden aan de noordelijke ingang van het Suezkanaal. Hij heeft het beeld gemaakt in Frankrijk en het werd daarna naar New York versleept, alwaar het binnen vier maanden weer is opgebouwd. De kosten voor de verscheping werd door middel van loterijen en inzamelingsacties bij elkaar gesprokkeld.

Weetjes over het beeld:

 • Het totale beeld is 93 meter hoog
 • De sokkel is 27 meter hoog
 • Het gehele beeld weegt 225.000 kg
 • De dame heeft een taille van 12 meter
 • Haar wijsvinger is 2,5 meter lang
 • Het werd in 350 delen en in 214 kratten naar New York vervoerd
 • De vlam is uitgevoerd in 24-karaats bladgoud
 • Het beeld is gemaakt van 88.000 kg koperplaat
 • Van de voet tot de top zijn er 22 verdiepingen
 • Van de voet tot de top moeten er 354 traptreden beklommen worden
 • Men van 1916 niet verder meer komt dan de 10e etage, de resterende etages zijn gesloten
 • Op de 10e etage een prachtig panorama uitzicht biedt over New York en de Haven
 • In haar linkerhand heeft de dame een plaquette met daarop de tekst july IV MDCCLXXVI (4 juli 1776, de dag waarop de Declaration of independence werd aangenomen)
 • Met haar rechterhand houdt zij de fakkel omhoog, welke de verlichting symboliseert
 • De kroon op haar hoofd heeft zeven punten en geeft de continenten aan
 • De moeder van Bartholdi model gestaan heeft voor het gezicht van de dame
 • Het beeld dagelijks, behalve op 25 december, te bezoeken is

Beeld als monument

Op 15 oktober 1924 werd het beeld samen met Fort Wood tot National Monument verklaard. In 1935 werd heel Bedlou´s Island toegevoegd en omgedoopt tot Liberty Island. Op 11 mei 1965 werd ook Ellis Island hierbij toegevoegd.

In 1984 is het Vrijheidsbeeld toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ruim een eeuw later

Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan werd het beeld in 1986 volledig gerestaureerd. De kosten van deze renovatie bedroegen ongeveer 70.000.000,--. De toorts die volledig was verroest is in zijn geheel vervangen.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Liberty Island eiland in New York met VrijheidsbeeldLiberty Island eiland in New York met VrijheidsbeeldEen van de beroemdste eilanden van de wereld is een eilandje waar niemand woont en waar jaarlijks miljoenen mensen naar…
Bezienswaardigheden in New YorkNew York is een stad waar je eens geweest moet zijn. Je kunt er winkelen, maar er zijn ook veel bezienswaardigheden. Wel…
Ellis Island eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Island eiland in de monding van de Hudson rivierEllis Eiland ligt in de monding van de Hudson rivier, in de haven van New York en onder de rook van Manhatten. Ellis Isl…
Werelderfgoed Franche-comte; Vauban, Bartholdi, CorbusierMet hun moed als leeuwen symboliseren de burgers van Belfort het karakter van de Franche-Comté als het kleinste departem…

Monument Victor Emanuel IIZijn grote droom en streven was een verenigd koninkrijk. Nadat diverse delen van het huidige Italië overwonnen zijn, wor…
Euromast te RotterdamNa een roerige periode, men twijfelde of de mast gesloopt of omgebouwd zou worden tot onderdeel van een enorm park, is h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 08-07-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.