Monument Victor Emanuel II

Zijn grote droom en streven was een verenigd koninkrijk. Nadat diverse delen van het huidige Italië overwonnen zijn, wordt hij uiteindelijk in 1861 uitgeroepen tot de 1e koning van het verenigd Italië.

Victor Emanuel II

Victor is geboren in Turijn op 14 maart 1820 als zoon van koning Karel Albert van Sardinië en behoorde tot het Huis Savoye. Hij trouwde in 1842 zijn nicht Adelheid Francisca Maria Raineria Elisabeth Clothilde, aartshertogin van Oostenrijk. Samen krijgen ze acht kinderen:
 • 1843, Maria Clothilde (overleden 1911)
 • 1844, Umberto volgende koning van Italië (overleden 1900)
 • 1845, Amadeus Ferdinand, koning van Spanje (overleden 1890)
 • 1846, Otto Eugenius, hertog van Montferrat (overleden 1866)
 • 1847, Maria Pia, getrouwd met Lodewijk van Portugal (overleden 1911)
 • 1851, Karel Albert, hertog van Chablais, (overleden 1854)
 • 1852, Victor Emanuel, prins van Savoye
 • 1855, Victor Emanuel, hertog van Chablais

Na de dood van zijn Adelheid, trouwde Victor opnieuw, een morganatisch huwelijk met Rosa Vercellone, gravin Maifiori. Dit is een huwelijk met een partner van lagere komaf, meestal was dat de vrouw. Zo´n huwelijk kon dienen om een maitresse een officiële status te geven of om een regerend monarch, die reeds een opvolger heeft, de kans te geven uit liefde te kunnen trouwen.

Hun kinderen zijn:
 • 1848, Victoria, gravin de Simone (overleden 1905)
 • 1851, Emanuel Albert, graaf van Mirafiori (overleden 1894)
 • 1866, Maria Pia, gravin Montecuccoli (overleden 1947)

Victor sterft op 9 januari 1878, waarna zijn zoon Umberto I hem opvolgt. Victor wordt begraven in het Pantheon in Rome.

Victor als koning

Victor was van 1849 tot 1861 koning van Sardinië en vanaf maart 1861, de 17e, werd Victor Emanuel II officieel uitgeroepen tot koning van Italië.
Zijn grote streven was een verenigd Italië, alleen Oostenrijk met een dikke vinger in de pap in het Noorden, hield dit tegen. Na een provocatie door Sardinië vielen de Oostenrijkers Piëmont binnen, met behulp van de Fransen versloegen de Sardiniërs en veroverde Lombardije.
Vanwege de wens voor één verenigd land, accepteerde de Midden-Italiaanse staten Victor als hun koning.

Giuseppe Garibaldi veroverde in 1860/1861 het Koninkrijk der Beide Siciliën. Dit bestond uit het koninkrijk Sicilië en het koninkrijk Napels, eigenlijk de helft van het huidige Italië, maar dan het zuidelijkste deel. De inwoners van deze twee koninkrijken ervoeren deze overwinning als een bevrijding en spraken zich, middels een referendum, uit tot het deelnemen aan een verenigd Italië.

De musicus van die tijd, Guiseppe Verdi, werd gebruikt als symbool voor de wens van het nieuwe Italië: de letters van zijn achternaam gebruikte men om de zin ‘Vittorio Emanuele Re DItalia’ te vormen, vertaald ‘Victor Emanuel, koning van Italië’.

Italië één groot land

Het verenigd Italië, zoals de wens van koning Victor Emanuel II ziet er als volgt uit:
 • Totale oppervlakte van het land is 301.323 m²
 • Er meer dan 58.000.000 miljoen inwoners zijn
 • Alleen in Rome ongeveer 3.000.000 mensen wonen
 • Het is zeven keer groter dan Nederland
 • Afstand van het Noorden naar het Zuiden is ongeveer 1.200 km
 • Afstand van het Oosten naar het Westen ligt tussen de 54 en 170 km
 • Noordwest buren zijn de Fransen
 • Noorder buren zijn de Zwitsers en de Oostenrijkers
 • Noordoost buren zijn de Slovenen
 • Heeft twee zelfstandige dwerg staten: Vaticaanstad en San Marino

Het monument te zijner ere (Vittoriano)

Er moest een monument komen voor de oprichting van het verenigd Italië. Er werd een wedstrijd uit geschreven en Guiseppe Sacconi, een Italiaans architect die leefde van 1854 tot 1905 heeft het winnende ontwerp gemaakt. De bouw is begonnen in 1885 en helaas heeft Sacconi het niet afgezien, want 6 jaar na zijn dood was het pas klaar. Er werd besloten het monument te vernoemen naar Victor Emanuel II, vanwege zijn grote verdienste voor het verenigd Italië. Het werd officieel geopend in 1911 ter ere van het 50 jarig bestaan van de Italiaanse eenwording. Enkele beelden zijn op later tijdstip aan het monument toegevoegd.

Het is gemaakt van wit marmer uit de omgeving van Brescia. De architect had de ijdele hoop dat het marmer in de loop van de jaren van kleur zou veranderen, donkerder zou worden, waardoor het heel goed bij de oude gebouwen uit de omgeving zou passen. Doordat het zo wit blijft heeft de Romeinse bevolking het de Suikertaart of de typemachine genoemd.

Het gebouw

De trap in het midden van het 70 meter hoge en 119 meter brede gebouw leidt naar het Altaar della Patria, oftewel het Altaar des Vaderlands waar het graf van de onbekende soldaat staat. In dit graf ligt het stoffelijk overschot van een soldaat die in de 1e Wereld Oorlog is gesneuveld voor het vaderland. Het graf wordt 24 uur per dag bewaakt door twee schildwachten.

Boven het graf staat in een nis het beeld van de godin Roma, links van haar staan beelden die de triomftocht van de arbeid uitbeelden en rechts van haar beelden over de liefde voor het vaderland. Deze beelden zijn door Angelo Zanelli gemaakt.

Naast de trap bevinden zich twee fonteinen die elk een zee voorstelt welke Italië omringen; de linker fontein stelt de Adriatische zee voor en de rechter de Tyreense zee.

Het 12 meter hoge ruiterbeeld in het midden is Victor Emanuel II, gemaakt door Enrico Chiara weegt 50 ton. De sokkel waarop het beeld staat zijn door Maccagnini symbolische afbeeldingen gemaakt van belangrijke Italiaanse steden. Aan het beeld is ruim 20 jaar gewerkt.

Dan is er nog de hoge zuilenrij met figuren die de verschillende regio´s van Italië vertegenwoordigen. Op allebei de hoeken van het geheel staat een bronzen vierspan, met de gevleugelde victorie.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vorstenhuis van ItaliëIn Europa zijn ooit veel meer vorstenhuizen geweest dan nu het geval is.Italië is zo'n land dat een tijdlang een monarch…
De reus van LutjebroekLutjebroek is een dorp in de gemeente Stede Broec in West-Friesland. In Lutjebroek ligt de P.J. Jongstraat. Deze dorpsst…
Sisi, de periode waarin zij leefdeSisi, de periode waarin zij leefdeToen Sisi keizerin van Oostenrijk werd kreeg zij ook titels die betrekking hadden op grondbezit in onder andere het huid…
Rome in het begin: het koninkrijkRome in het begin: het koninkrijkRond 1000 voor Christus ontstaat op het Italische schiereiland de Romeinse beschaving. Op dat moment zijn ze een koninkr…

Madurodam (de kleine stad)Madurodam (de kleine stad)Madurodam is een klein attractieparkje in Den Haag. In Madurodam staan veel bekende en belangrijke Nederlandse gebouwen…
Vrijheidsbeeld van New YorkVrijheidsbeeld van New YorkDe inspiratie voor dit beeld werd geput uit het beeld de Kolos van Rhodos, één van de zeven wereldwonderen. Het beeld wa…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Attracties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.