Panevezys - de vijfde stad van Litouwen

Panevezys - de vijfde stad van Litouwen Panevezys, de hoofdstad van het district Aukštaitija, is in grote de vijfde stad van Litouwen. De stad is 50 vierkante kilometer groot en er wonen meer dan 116.200 mensen, waarvan de meerderheid (96 procent) Litouwers zijn. Verder wonen er Russen, Polen, Wit-Russen en Joden. De stad is bekend om de kermamiek en als hoofdstad van de Ultra Marathon. De stad ligt midden in de natuur en ook in het centrum bevindt zich een groot meer met ruimschoots aanwezige recreatie mogelijkheden.

Geografische ligging in Litouwen

Panevėžys ligt in het midden van Litouwen, halverwege twee Baltische hoofdsteden: Vilnius en Riga. De stad heeft een goede en strategische geografische ligging waarmee het een belangrijke rol speelt in de communicatie met andere Litouwse steden en de stad Kaliningrad in de gelijknamige Russische enclave. De snelweg de “Via Baltica” loopt dwars door de stad en verbindt deze met veel Scandinavische en West-Europese landen.

Partner steden van Panevezys

  • Lünen, Duitsland
  • Goes, Nederland
  • Kalmar, Zweden
  • Lublin, Polen
  • Kolding, Denemarken
  • Mytishi, Rusland
  • Kaliningrad, Rusland
  • Gabrovo, Bulgarije
  • Rakvere, Estland
  • Daugavpils, Letland

Verder zijn er vriendelijk contacten aangeknoopt met Chengdu (China), Ivano-Frankivsk (Oekraïne), Szarvas (Hongarije), Ramla (Israël) en Ozurgeti (Georgie).

De stad ligt aan de oevers van de rivier Nevėžis, de op vijf na langste rivier in Litouwen. De rivier heeft zijn naam aan de stad gegeven. Senvagė (de oude rivierbedding) wordt beschouwd als het symbool van Panevėžys en is een geliefde plek om vrije tijd door te brengen en om festivals te organiseren. Dit park, met een kunstmatig meer met een fontein in het midden, bestaat uit kleine eilandjes welke door bruggen met elkaar verbonden zijn. Het is ook een geliefde plek om huwelijksfoto's te maken.

De huidige stad

De oude stad van Panevėžys is niet opgenomen op de wereld-erfgoedlijst (zoals Vilnius en Kaunas dat wel zijn), maar de stad is trots op het Laisvės plein, waar modern en klassiek elkaar ontmoeten. Respublikos straat is beroemd om zijn kunst- instellingen en knusse huizen welke Panevėžys uniek maken.

Panevėžys heeft de reputatie van een schone, gezellige en groene stad. Tegelijkertijd is het een belangrijke industriële plaats. Bij de verschillende ondernemingen in de stad werken ruim 14.000 mensen. De toegevoegde waarde van deze bedrijven bedraagt ongeveer 70% van de totale productie van de stad. De bedrijven werken voornamelijk in de sectoren (wegen)constructie, suiker verwerking en energie. Het aantal buitenlandse investeringen neemt ieder jaar toe, voornamelijk uit Denemarken en Noorwegen. De stad biedt een gunstig klimaat voor startende ondernemers en voor grote investeerders.

Sommige mensen denken bij Panevėžys als de stad van het Juozas Miltinis Drama Theater, sommigen als de stad van de wereldberoemde Internationale Keramiek Symposia. Weer anderen zien het als de hoofdstad van de Ultra Triathlon waar wereldkampioenen Diana Žiliūtė en Vidmantas Urbonas zich tot op het hoogste niveau hebben kunnen ontwikkelen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Land: Republiek LitouwenLand: Republiek LitouwenLitouwen is een land buiten Europa. Het ligt vlakbij Rusland, hoorde eerst bij Polen, maar werd later weer onafhankelijk…
Studeren in LitouwenEr studeren niet veel Nederlanders in Litouwen. Dat is eigenlijk heel apart omdat studeren in Litouwen veel goedkoper is…
Kernave - een van de 4 Unesco hoofdsteden van LitouwenKernave - een van de 4 Unesco hoofdsteden van LitouwenDe Litouwse plaats Kernave werd genoemd naar een rivier genaamd Kernave, die op zijn beurt afkomstig is van het zelfstan…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…

Rome en omgeving: tips voor bezienswaardighedenRome, een wereldstad met 3.8 miljoen inwoners. Een stad barstensvol cultuur, sinds 1870 de hoofdstad van Italie en sinds…
Parijs: tips voor uitgaan, restaurants, bezienswaardighedenVoor wie er (nog niet) is geweest: Parijs. Een heerlijk romantische stad waar ontzettend veel te zien en te beleven is.…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 12-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.