Palanga en Palanga Airport in Litouwen

Palanga en Palanga Airport in Litouwen Het stadje Palanga ligt aan de kust van de Baltische Zee (Oostzee) in Litouwen. Palanga werd voor het eerst in in een officieel document van een Duitse of Teutoonse Orde genoemd op 5 april 1253. Deze datum wordt ook als geboortedag van de stad beschouwd. Tegenwoordig is Palanga de bekendste badplaats van Litouwen met Palanga Airport en een busstation voor optimale bereikbaarheid. Palanga, het populaire resort aan de Baltische kust, is één van de oudste Litouwse plaatsen. Het wad een belangrijk handelscentrum in de 12e en 13e eeuw en de plaats wordt voor het eerst genoemd in Duitse kronieken uit het jaar 1253. Pogingen van de Teutoonse Orde om Palanga in te lijven mislukken keer op keer. Op 31 december 1435 wordt Palanga, als onderdeel van het vredesverdrag van Brest-Litowks, onvervreemdbaar onderdeel van Litouwen.

De geschiedenis van Palanga als badplaats begint als het stadje wordt in 1824 volledig wordt gekocht door de edelman Michael Tyszkiewicz, een kolonel in het leger van de Tsaar. Tussen 1923 en 1925 wordt er een haven aangelegd bij Sventoji en in 1933 krijgt Palanga stadsrechten. De eerste burgemeester van de stad, Jonas Sliupas wordt in dat jaar democratisch gekozen. In 1963 wordt het amber-museum (Gintaro Muziejus) in het voormalige paleis van de familie Tyszkiewicz gevestigd.

Het wapen van Palanga bestaat uit kralen van amber op een blauwe achtergrond, welke de symbolen zijn van de godin Jurate. Hierboven staat haar zilveren kroon. De kleuren blauw en wit (de zee en het zand) komen terug in de vlag van de stad.

De pier van Palanga

In de late 19e eeuw was het voor vakantiegangers vrij lastig om in Palanga te komen. Eerst moesten zij naar Liepaja of Klaipeda reizen om vervolgens hun reis per paard voort te zetten. De familie Tyszkiewicz besloot hierop een kade aan te laten leggen voor de stoomboot op de lijn Palanga-Liepaja. Deze werd gebouwd tussen 1884 en 1888. Onderdeel van deze kade is een houten pier van 470 meter lang welke in 1997 volledig gerenoveerd is. De pier is het niet officiële symbool van Palanga. Op warme zomeravonden wandelen verliefde paartjes de pier op om de zon in de zee onder te zien gaan.

Basanaviciaus promenade - Palanga / Bron: ThomasPusch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Basanaviciaus promenade - Palanga / Bron: ThomasPusch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

J. Basanaviciaus straat in Palanga

Hoewel de meningen over de invulling van deze straat nogal uiteen lopen, is J. Basanaviciaus straat één van de grote attracties welke mensen naar Palanga trekt. Een deel van de bezoekers kan zich de straat niet voorstellen zonder de luidruchtige cafés , harde muziek, grote groepen mensen en een overdaad aan entertainment. Anderen lopen liever met en grote boog om dit “circus” heen en bezoeken liever de stille botanische tuin of het amber museum van Litouwen. De straat is in 2004 volledig gerenoveerd en heeft sindsdien nieuwe straatlantaarns met gele verlichting, bankjes in de vorm van golven en subtiele accenten in de vorm van kleine architectuur en beelden. Ook zijn er verschillende fonteinen aangelegd.

Aan deze straat bevindt zich een monument voor de Sovjet-soldaten welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld en een oude apotheek in een houten gebouw welke tijdens de Sovjet-periode door de KGB werd gebruikt als om partizanen te verhoren welke vochten voor de onafhankelijkheid van Litouwen na de Tweede Wereldoorlog.

Egle

In de tuin van het amber-museum bevindt zich het beeld van Egle , de Koningin van de gras-slangen. Het is één van de bekendste beelden van Litouwen. Het beeld is gebaseerd op een Litouwse legende. Toen het meisje terug kwam van een zwempartij vond zij in haar kleren een gras-slang. Zij beloofde met hem te trouwen als hij haar kleren terug zou geven. Deze episode van de legende is in 1960 vastgelegd door de beeldhouwer Robertas Antinis sr. Het beeld werd in 1960 geplaatst en wordt gezien als één van de beste voorbeelden van 20e eeuwse Litouwse decoratieve kunst.

Palanga Airport

Palanga International Airport is een klein regionaal vliegveld in het westen van Litouwen, vlak bij de Baltische Zee. Het vliegveld is geschikt voor kleine en middelgrote vliegtuigen. Reguliere vluchten vanaf Palanga International Airport worden uitgevoerd door de luchtvaart maatschappijen airBaltic, Norwegian Air Shuttle, RusLine en SAS. Deze reguliere vluchten hebben Kopenhagen (Denemarken), Moskou (Rusland), Oslo (Noorwegen) and Riga (Letland) als bestemming.

Lees verder

© 2011 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in LitouwenEr studeren niet veel Nederlanders in Litouwen. Dat is eigenlijk heel apart omdat studeren in Litouwen veel goedkoper is…
Vliegen met KLM CityhopperVliegen met KLM CityhopperEr zullen weinig mensen in Nederland zijn die nooit van KLM gehoord hebben. Maar kent u ook de KLM Cityhopper? Met deze…
Parkeren bij Rotterdam The Hague AirportParkeren bij Rotterdam The Hague AirportGa je op vakantie en vlieg je vanaf Rotterdam The Hague Airport? Dan heb je er alles aan gedaan om goedkoop te kunnen vl…

Tenerife: Los Christianos, gezellig havenstadjeVlak bij de massadrukte, maar er net even buiten vind je Los Christanos. Het van oudsher vissersdorp is uitgegroeid tot…
Berlijn; favoriete bestemming tijdens PasenBerlijn; favoriete bestemming tijdens PasenHet lange weekend rondom Pasen is voor vele Nederlanders het weekend om er eens een weekendje tussenuit te gaan. In 2011…
Bronnen en referenties
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 02-10-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.