Rome en omgeving: tips voor bezienswaardigheden

Rome, een wereldstad met 3.8 miljoen inwoners. Een stad barstensvol cultuur, sinds 1870 de hoofdstad van Italie en sindsdien is het inwonersaantal hard gegroeid. Van Rome is bekend dat in deze stad talloze oude tempels en opgravingen te bewonderen zijn. In de buurt van Rome ligt Tivoli. Een bijzondere plaats om Villa Adriana of de prachtige tuinen van Villa d'Este te bewonderen. Net 25 km ten oosten van Rome is dit een goede mogelijkheid om in de buurt van Rome, Italie verder te verkennen.

Winkelen

Winkelen is misschien nog wel de beste manier om Rome te verkennen, want winkelen kun je in Rome overal! Niet alle straten zijn even goed voor je portemonnee, de duurdere winkelstraten zijn ook volop aanwezig en zijn alleen leuk om naar te kijken. Waar je wel op moet letten is dat de meeste winkels tussen 13:00 uur en 16:30 uur gesloten zijn vanwege de siesta. Grotere winkels en winkelcentra zijn vaak wel de gehele dag geopend.

Via Frattina
Vlakbij Piazza di Spagna, de Spaanse Trappen, is deze straat te vinden. Deze is makkelijk te bereiken met de metro. Rome heeft overigens maar twee metrolijnen, die makkelijk te volgen zijn. De Via Fratinna is van de meest gewilde straten in Rome op het gebied van de mode. Hier vind je werkelijk alle topnamen uit de Italiaanse maar ook de internationale modewereld. Veel namen van topontwerpers en producten als schoenen, tassen en sieraden. Deze straat is zeker een mustsee, de portemonnee is voor de meesten van ons wat minder blij! De Via Frattina is te lopen vanaf Piazza di Spagna en is makkelijk te bereiken met metrolijn A naar Piazza di Spagna (Spaanse Trappen).

Galleria Alberto Sordi

Dit warenhuis was ooit een vervallen gallerie onder de naam Galleria Colonna. Maar de negentiende eeuwse winkelgalerie is verbouwd en heet nu Galleria Alberto Sordi, vernoemd naar een Romeinse acteur. In dit warenhuis vind je alle bekende merken als Calvin Klein, Zara, Guru, Paul Frank, Miss Sixty, Diesel, Replay, G-star, Guess etcera. De entourage is prachtig en alleen daarom al een bezoek waard. Let op de zeer mooi gerestaureerde details uit de Jugendstil periode en het prachtige glazen plafond. Ook zijn er regelmatig pianoconcerten te horen voor het winkelende publiek.

Bezienswaardigheden

Trevi Fontein

De Trevi Fontein is een van de grootste en bekendste fonteinen van Rome. Het schijnt dat als je terug wilt keren naar Rome, je een muntje, over de linker dan wel rechterschouder, in de fontein moet gooien. Zowel 's avonds als overdag is het hier hartstikke druk. Sommige mensen willen graag 's avonds naar de fontein vanwege de verlichting, maar deze kan wat tegenvallen. En rustig is het er 's avonds echt niet, net als in de rest van de stad. De meeste mensen dineren namelijk pas laat op de avond, als in de meeste Zuid-Europese landen.

Tip: Vlakbij en net om de hoek van de Trevi Fontein zit een ijssalon waarvan je aan de buitenkant niet kan zien dat het heerlijk ijs is! De meeste toeristen lopen er ook zo voorbij omdat het niet opvalt. De ijssalon heet San Crispino en zit in de Via della Pannetta. Je vindt hier de meest uiteenlopende smaken, en je krijgt je ijs niet in een hoorntje maar in een 'coppa'. Echt de moeite waard.

Pantheon

Het oorspronkelijke Pantheon werd ooit gebouwd door Marcus Agrippa, de generaal en schoonzoon van keizer Augustus, ongeveer 25 voor Chr. Het Pantheon ligt aan de Piazza della rotonda en is het grootste en het langst bewaarde monument uit de Romeinse geschiedenis. De prachtige koepel, die bovendien de grootste van de wereld is, is heel indrukwekkend. De koepel was ooit bekleed met brons, die op aanraden van de grote bouwmeester Bernini werd weggenomen om het te laten smelten voor Bernini’s balkadijn in St.Pieter. Het gat in de koepel, de oculus, die de zon moet voorstellen, heeft een diameter van bijna 9 meter. Het Pantheon is zeker een bezoek waard!

Tip: Mocht je ook de St.Pieter een bezoek brengen, let dan even op het brons dat weggenomen is uit het Pantheon en in de St. Pieter is 'hergebruikt'.

Bron: Alessio Damato, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Alessio Damato, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Largo di Torre Argentina
Als kattenliefhebber moet je hier zeker even naartoe! Hier vind je een plein met daarin een diepe kuil waarin je de ruines kunt vinden van vier tempels van een paar eeuwen voor Christus. Ze zijn opgegraven toen er ruimte moest worden gemaakt voor het verkeer. Nu worden er meer dan 300 katten verzorgd en opgevangen door vrijwilligers. Aan de zijkant zit een kattenopvangcentrum en een kattenzieken en –bejaardentehuis.

Tivoli

Villa d'Este

Tivoli ligt ongeveer 25 km ten oosten van de Italiaanse hoofdstad Rome in de Sabijnse Bergen. Tivoli en de omgeving zijn prachtig. In Tivoli bevindt zich de Villa d'Este, met zijn paleis en prachtige tuinen is Villa d'Este een schitterend voorbeeld van de Rennaissance. Rijke families bouwden hier hun buitenhuizen om daar hun vrije tijd door te brengen.

Rond 1550 gaf kardinaal Ippolito d'Este zijn architect Pirro Ligorio de opdracht om de resten van de Villa van Hadrianus, die zo'n vijf kilometer verderop ooit gebouwd was, te restaureren. Kardinaal Ippolito d'Este liet dit doen, om het te gebruiken voor zijn eigen buitenverblijf. Villa d'Este staat erg bekend om zijn overvloed aan mooie waterwerken. Je vindt er veel water en prachtige fonteinen in de vorm van schepen en obelisken.

Villa Adriana
Villa Adriana ligt ongeveer vijf kilometer van de Villa d'Este vandaan. Tussen het jaar 118 en het jaar 134 na Chr. liet keizer Hadrianus de Villa Adriana bouwen. Hij was eigenlijk alleen maar van plan om een buitenverblijf te laten maken, maar hoe verder de bouw vorderde, des te meer uitbreidingen erbij werden gebouwd. Villa Adriana was een soort speeltuin van Keizer Hadrianus. Op het terrein liet hij gebouwen en tuinen aanleggen die hij had gezien op z’n vele verre reizen, hij raakte geinspireerd en liet er zijn ideeen vervolgens bouwen. Op een gegeven moment stonden er onder meer een keizerlijk paleis, bibliotheken, theaters, Romeinse badhuizen en (beelden)tuinen vol kunst op het terrein. Rond de zestiende eeuw begonnen de opgravingen en nu kun je de resten bewonderen van het ooit zo luxe verblijf van deze keizer. Mocht je de aan de drukte van Rome even willen ontsnappen dan is deze plek zeer zeker de moeite waard!

Lees verder

© 2008 - 2024 Marieke1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar welke stad ga jij voor een citytrip?Naar welke stad ga jij voor een citytrip?We maken graag een citytrip en in Europa zijn er veel leuke steden om te bekijken. Het aanbod is ontzettend groot, waard…
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…
Rome - een aantal minder bekende bezienswaardighedenRome, de eeuwige stad. Geen stad ter wereld waar zowel de sporen van de klassieke oudheid, het vroege Christendom en het…
Excursie naar Rome vanuit Civitavecchia tijdens cruisereisEen cruise op de Middellandse Zee is een geweldige manier om in een korte tijd veel verschillende landen (en bijbehorend…

Göteborg, trendy havenstadGöteborg, trendy havenstadGöteborg is hip en trendy en heeft alles wat u van een stad verwacht. Een ruime keus aan winkels en entertainment, cultu…
Panevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys, de hoofdstad van het district Aukštaitija, is in grote de vijfde stad van Litouwen. De stad is 50 vierkante k…
Bronnen en referenties
Marieke1982 (23 artikelen)
Laatste update: 03-01-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.