Land: Republiek Litouwen

Land: Republiek Litouwen Litouwen is een land buiten Europa. Het ligt vlakbij Rusland, hoorde eerst bij Polen, maar werd later weer onafhankelijk van Polen. Litouwen is een ongelofelijk interessant land, maar niet iedereen weet er al alles vanaf. Meer te weten komen? Ga lekker achterover zitten, en lees lekker (rustig) verder!

Inhoudsopgave


Republiek Litouwen

Litouwen bestaat uit een laaggelegen vlakte met glaciale heuvels in het westen. Het hoogste punt ligt op 294 meter hoog (Juozapines). Door het geaccidenteerde terrein kan de neerslag nauwelijks wegstromen, wat hierdoor de talloze meren, rivieren en moerassen verklaart. Het klimaat is maritiem aan de Oostzeekust en continentaal landinwaarts.

Maatschappij

De groep Russen is in Litouwen kleiner dan in de andere Baltische staten Estland en Letland. De angst voor Russische overheersing is hierdoor dus minder aanwezig, waardoor Russen nauwelijks belemmeringen ondervinden bij het verkrijgen van staatsburgerschap. Met de Europese Unie wordt gesproken over toetreding; hiervoor zal de economie echter verder moeten geliberaliseerd.

Geschiedenis

Rond het begin van de jaartelling werd het gebied bevolkt door Litouwse stammen. Gezamenlijk slaagden de Litouwers er in de 13e eeuw in Duitse aanvallen af te slaan. In de 14e eeuw strekte het Litouwse Rijk zich uit de Oostzee tot de Zwarte Zee. Grootvorst Jagiello sloot in 1386 een personele unie met Polen; in 1569 werden Polen en Litouwen een land. Bij de Poolse delingen aan het einde van de 18e eeuw verviel het grootste deel van Litouwen aan Rusland. Litouwse nationalisten riepen in 1918 de onafhankelijkheid uit, die na mislukte bolsjewistische invallen door de Sovjet-Unie werd erkend (1920). In het Molotov-Ribbentroppact werd het land aan de Russische invloedssfeer toegedacht, waarop het Rode Leger in 1940 het land inlijfde. Duitsland viel in 1941 binnen, maar werd in 1944 door het rode leger verdreven. In de eerste jaren van de Sovjetperiode was er gewapend verzet tegen de inlijving. Op het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1990 stuurde Moskou troepen; een jaar later werd Litouwen alsnog erkend. De overgang van een centraal geleide planeconomie naar een westerse markteconomie verliep moeizaam.

Steden

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen. Hier volgen enkele andere steden.
Enkele steden in Litouwen met aantal inwoners per 1 januari 2014 zijn:
 • Vilnius 529.000 inwoners
 • Kaunas 304.000 inwoners (De op een na grootste stad in Litouwen.)
 • Klaipėda 157.000 inwoners
 • Šiauliai 106.000 inwoners
 • Panevėžys 96.000 inwoners

Geografie

 • Lengte landgrenzen: 1747 km (724 km met Wit-Rusland, 610 km met Letland, 303 km met Rusland (exclave Kaliningrad) en 110 km met Polen).
 • Kustlijn: 99 km
 • Grootste rivieren: Memel, 475 km
 • Grootste meer: Kauno Marios, 63,5 km²
 • Hoogste punt: Aukštojas in het Hoogland van Medininkai, 294 meter.
 • Munt: Litas.
De valuta zal per 1 januari de Euro worden, want dan zal Litouwen bij de Europese Unie komen. Meer hierover is nog onduidelijk.

Litouwen als vakantieland?

Litouwen heeft een gematigd continentaal klimaat. De warmste maand is juli met gemiddeld 17° C en de koudste maand is januari met gemiddeld -5,1° C. Het is een relatief koud land, en behoort daarom ook niet tot de landen waar de meeste mensen naar op vakantie gaan. Dit betekent niet dat het land niet mooi of leuk is. Het is juist een ongelofelijk mooi land! Vilnius staat op de UNESCO wereldlijst. Dat komt door de oude binnenlandse stad. Het gebied in Litouwen buiten de steden is mooi en heeft ook veel bergen. Je kunt er mooi wandelen, en de natuur in trekken. Voor Litouwen word je niet ingeënt voor ziekten of andere narigheden. Ze praten in Litouwen Litouws, maar ook een beetje Russisch.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kopersulfaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in LitouwenEr studeren niet veel Nederlanders in Litouwen. Dat is eigenlijk heel apart omdat studeren in Litouwen veel goedkoper is…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…
Birstonas in Litouwen: Mineraalwater en jazzBirstonas in Litouwen: Mineraalwater en jazzBirstonas is een kuuroord aan de rivier de Nemunas op ongeveer 39 kilometer van Kaunas, trekt het hele jaar door bezoeke…
Panevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys, de hoofdstad van het district Aukštaitija, is in grote de vijfde stad van Litouwen. De stad is 50 vierkante k…

Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis?Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis?Komt de schoolvakantie eraan? Hebben jullie iets speciaals te vieren? Ben je aan het einde van je Latijn? Of is het gewo…
Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Als je in de winter de zon op wil zoeken, is het handig om te weten waar je dan het beste heen kunt gaan. Je kunt helema…
Bronnen en referenties
 • http://www.nl.wikipedia.org/wiki/Litouwen
 • http://reizen.idealo.nl/land/Litouwen-LT/
Kopersulfaat (5 artikelen)
Laatste update: 21-12-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.