Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis?

Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis? Komt de schoolvakantie eraan? Hebben jullie iets speciaals te vieren? Ben je aan het einde van je Latijn? Of is het gewoon al een heel tijdje geleden dat je op vakantie bent geweest? Reden genoeg om er met je gezin of partner lekker op uit te trekken. Of dit naar een warme of koude bestemming is, met het vliegtuig of de auto dat bepaal je volledig zelf.

De bestemming bepalen

Is het je doel om volledig uitgerust en met een mooi bruin kleurtje terug te keren van vakantie of wil je je juist gaan uitleven op mooie witte pistes ergens op een frisse bestemming? En zo ja, waar ergens? Deze vragen zijn het begin van je zoektocht naar de ideale bestemming. Om je keuze te vergemakkelijken kan je je best gaan informeren bij een plaatselijk reisbureau of het internet raadplegen om al reeds de nodige ideeën op te doen. Vraag ook zeker wat reisbrochures of boeken mee die je thuis nog eens rustig kan doorbladeren. Zo kom je misschien iets tegen wat je nog meer aanspreekt als hetgeen wat ze je reeds hebben voorgesteld.

Zaken die je in acht kan nemen bij het bepalen van je bestemming:
 • Budget
 • Reisduur
 • Transport
 • Temperaturen (vooral belangrijk bij zonnige bestemmingen)
 • ...

Wanneer je al deze punten goed overloopt bij het bekijken van de mogelijkheden zal al snel duidelijk zijn welke echt geschikt zijn voor jouw vakantie. Wanneer jullie keuze gemaakt is kan je overgaan tot het selecteren van het soort verblijf.

Het verblijf

Ook in het buitenland wil je graag genieten van hetzelfde comfort als thuis, dat is de reden dat vele kiezen om kamers te boeken in een hotel. Het aanbod is oneindig al is er wel degelijk een verschil in kwaliteit tussen de hotels. Om zeker te zijn dat je een goede keuze maakt kan je dus maar beter op voorhand grondig controleren of het aan al jouw eisen voldoet.

De regel van 5

1. Budget
Wanneer je een hotel gaat vastleggen is het belangrijk om op voorhand al te bepalen welk budget je hieraan wilt besteden. Als je dit weet kan je gemakkelijker selecteren welke categorie van hotel voor jullie van toepassing is. Hotels werken hiervoor met een sterren aantal. 5 sterren betekent uitstekend, hierna telt het cijfer af naar 4,3 of 2. Hoe lager het aantal sterren des te lager de prijs maar meestal ook de service. Om een goed gemiddelde te hanteren kan je dus best beginnen zoeken vanaf 3 sterren.

2. Ligging
Ben je een echte stadsmus of geniet je eerder van pure stilte? Dat zijn zaken die van groot belang zijn wanneer je gaat kijken naar de ligging. De ligging speelt soms ook een grote rol in het vooropgesteld budget. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over wat je van de vakantie verwacht. Wil je graag een keer naar de stad kunnen wandelen of is een hotel met alles erop en eraan voor jou voldoende?

3. Eten
In maaltijden zit soms een wereld van verschil en is dus een grote factor in het maken of kraken van jullie vakantie. Om zeker te zijn dat het eten in orde is kan je best online gaan kijken op sites van reisbureau's om eventuele scores of commentaren te lezen van mensen die reeds op de bestemming zijn geweest die jullie voor ogen hadden. Dit gaat je heel wat (maag)klachten besparen.

4. Promoties
In bepaalde periodes van het jaar zijn er promoties in verschillende regio's of in bepaalde hotels. Kijk daarom goed na of dit ook voor jullie van toepassing is. Een melding hiervan kan je online terug vinden of navragen bij een plaatselijk reisbureau.
Pas deze regel toe op al jullie favorieten want een kleine korting kan op een bedrag als dit een groot verschil maken waardoor de keuze misschien wel sneller gemaakt is dan je zou denken.

5. Voorzieningen
De voorzieningen van een hotel kan je vinden in de reisbrochures of op het internet. Je kan dit nakijken op de eigen website van het hotel of op de booking pagina van het reisbureau in kwestie. Het ene hotel heeft er meer dan het andere, een groot verschil dus wanneer je voor beide hetzelfde bedrag zou moeten betalen. Neem dus rustig de tijd om een mooie opsomming te maken.
Verschillende faciliteiten die je mag verwachten zijn:
 • Wifi
 • Fitness
 • Zwembad
 • Sauna
 • Kinderclub
 • ...

Een reis boeken

Is de kogel door de kerk? Dan is het tijd om jullie reis vast te leggen zodat de nodige documenten in orde gebracht kunnen worden. Dit kan op twee manieren.

Het reisbureau

Bij een reisbureau ben je op de perfecte plaats om je reis te boeken. Indien je de bestemming en de naam van het hotel doorgeeft hebben zij bijna alle nodige informatie reeds in handen om de documenten voor jullie in orde te brengen.
Extra informatie die ze van jullie zullen vragen zijn onder andere:
 • Hoeveel nachten wens je daar te blijven?
 • Welke formule wil je hanteren (Logies & ontbijt, Half pension, Vol pension of All inclusive)?
 • Hebben jullie een voorkeur van luchthaven? (indien per vliegtuig)
 • Wens je een annuleringsverzekering?
 • ...

Indien alles genoteerd staat in de computer zullen de nodige documenten afgedrukt worden. Controleer deze grondig want het zijn tenslotte ook maar mensen dus een fout kan altijd gemaakt worden.

Online boeken

Iedereen hanteert tegenwoordig een website om het aanbod duidelijk te maken, reisbureau's dus ook. Weet je precies wat je wil en ben je niet bang om iets zelf via het internet te regelen? Dan is online boeken voor jou de perfecte manier om je vakantie in orde te brengen. Het enige wat je moet doen is de reisorganisatie kiezen met wie je wil samenwerken om je reis te verwezenlijken.

Als dit gebeurt is kan je online je hotel en bestemming opvragen om vervolgens de reservatie te plaatsen. Hierbij dien je de vertrekdatum, duurtijd, formule en aantal personen te hanteren om een overzicht te krijgen van wat er beschikbaar is. Indien alles naar wens geselecteerd en gekozen is dien je enkel nog de persoonlijke informatie in te vullen waarna een bevestigingsmail zal verstuurd worden. Hierin staan dan nog eens alle informatieve zaken van jouw reis zodat je dit gemakkelijk kan controleren op volledigheid. Indien alles correct genoteerd staat ben je gerust dat voor jullie vakantie alles geregeld is. Het aftellen kan beginnen.

De laatste stappen

Een paar maanden voor vertrek zal er gevraagd worden een voorschot op de totaalsom te betalen. Dit is voor de organisatie een garantie dat alles nog gewoon doorgaat zoals gepland en de kosten voor een stukje reeds verzekerd zijn. Na ontvangst van betaling worden vervolgens alle gedetailleerde documenten gestuurd per mail of post. Hierin staat nogmaals alle informatie van jullie reis maar bevatten ook de vouchers die nodig zijn om gebruik te maken van het vliegtuig of in te checken bij het hotel.
Bewaar deze dus zeer goed tot de dag van vertrek!

Staan de koffers al klaar?
Dan rest er voor jullie niets anders meer dan je mentaal voor te bereiden op een deugddoende vakantie! Enjoy!
© 2014 - 2024 Nathaliescrayen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: online boeken of via het reisbureau?Vakantie: online boeken of via het reisbureau?Via het internet kunt u redelijk eenvoudig een vakantie boeken, maar u krijgt mogelijk niet alle antwoorden op vragen wa…
Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Reisbureau of reisorganisatie: het verschil!Hoe weet je nu zeker wat je boekt: wie kan je echt informeren over de details van je reis. Wat doet een reisbureau preci…
Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Zelf een reis boeken of via een reisbureau?Er zijn veel reisbureaus te vinden en veel mensen lopen er naar binnen voor hun vakantie. Echter kunt u tegenwoordig ook…

Tokyo: Reis en verblijfTokyo: Reis en verblijfDe metropool Tokyo Yokohama is met 35,5 miljoen inwoners het dichtstbevolkte stedelijk gebied ter wereld en is de hoof…
Land: Republiek LitouwenLand: Republiek LitouwenLitouwen is een land buiten Europa. Het ligt vlakbij Rusland, hoorde eerst bij Polen, maar werd later weer onafhankelijk…
Nathaliescrayen (6 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.