Tokyo: Reis en verblijf

Tokyo: Reis en verblijf De metropool Tokyo – Yokohama is met 35,5 miljoen inwoners het dichtstbevolkte stedelijk gebied ter wereld en is de hoofdstad van Japan. De stad Tokyo bestaat sinds 1943 officieel niet meer. Het kerngebied van Tokyo, dat Japanners aanduiden met Nijusan-ku, en de eigenlijke stad, heeft talloze musea, historische tempels, tuinen en vele parken die een verblijf de moeite waard zouden kunnen maken. Omdat Tokyo op het eerste gezicht misschien het uiterlijk heeft van een westerse metropool, maar uiteindelijk toch heel anders is, is het goed om vooraf te weten wat men kan verwachten en hoe en waar men zich op voor moet bereiden.

Taal en schrift

De meeste Japanners spreken geen buitenlandse taal. Tokyo centrum is één van de weinige plekken waar wel Engels gesproken wordt, maar ook dit is zeer beperkt. Gelukkig zijn de meeste Japanners geduldig en vriendelijk en buitengewoon hulpvaardig. Met geduld en veel handen- en voetenwerk kan men zich verstaanbaar maken. Het is altijd handig om een reisboekje met daarin belangrijke zinnen in het Japans bij zich te dragen.

Om de weg te vinden is het in Tokyo niet meer nodig om je te verdiepen in Japans schrift, aangezien de meeste belangrijke zaken zowel in Japans als in westers schrift worden weergegeven. Voorbij de stadsgrenzen van Tokyo, wordt dit echter steeds minder. Het is dus goed daar rekening mee te houden als men ook buiten Tokyo gaat reizen.

Beste jaargetijde

De meest gunstige tijden om Tokyo te bezoeken zijn het voorjaar en het najaar. Het weer is dan over het algemeen zacht en droog. In de zomer kan het er heet en erg vochtig zijn. Hoewel de periode van eind april en begin mei het mooiste is, onder andere door de kersenbloesembloei, is dat ook de zogenaamde “Golden Week’; de meeste Japanners zijn dan vrij en op pad. Hotels zijn volgeboekt en treinen en wegen naar bezienswaardigheden zijn overvol. Beter is om voor of na die periode naar Tokyo af te reizen of in het najaar.

Reisdocumenten

Visum

Voor Japan is geen visum nodig, enkel een geldig paspoort.

Japanese Rail-pass

Voordat men naar Tokyo vertrekt is het goed te bedenken of er buiten de stadsgrenzen gereisd gaat worden. In dat geval is een Japanese Railpass erg handig. Deze passen laten buitenlanders gratis met de treinen en bussen van Japanese Rail reizen. De pas moet in Europa worden aangeschaft, eenmaal in Japan kan het niet meer. Dat betekent dus ook dat er bij verlies geen nieuwe pas meer verkregen kan worden. Gaat men niet buiten Tokyo, dan is het aanschaffen van een JR-pass niet nodig, omdat de reiskosten er niet uit gehaald zullen worden. Voor zeven dagen kost een JR-pas €200,-

De vlucht.

De reisduur naar Tokyo bedraagt ongeveer elf uur. Al naar gelang er tussenstops zijn, kunnen de totale vluchttijden oplopen tot wel 20 uur. De vluchtprijs ligt gemiddeld op €800,- retour. Voor het boeken van een vlucht kan men op verschillende sites terecht. Op deze sites kan de meest voordelige vliegreis worden geboekt. Let hier wel op de vluchtduur, die kan soms oplopen tot 23 uur als er overgestapt moet worden.

Verblijf

Het verblijf in Tokyo is niet duurder dan in een gemiddelde andere wereldstad. De mogelijkheden zijn echter zeer divers en bij tijd en wijle zeer Japans. Ook wat budget betreft liggen de prijzen erg uiteen. Hoewel men buiten de ‘Golden Week’ niet direct een kamer hoeft te boeken, is dit uiteraard wel aan te raden. Er zijn verschillende mogelijkheden, die allemaal via de bekende hotelsites te boeken zijn. Het is verstandig om een hotel in de buurt van één van de grotere stations te boeken, omdat deze meestal in één keer te bereiken zijn vanaf de vliegvelden.

Accomodaties

Ryokan
De traditionele herberg, de ryokan, kan men door heel Tokyo vinden en kenmerkt zich door de originele Japanse bouwstijl en aankleding. De aankleding en traditionele uitstraling gaat vaak voor comfort en luxe.De gastheren en –dames zijn uitermate gastvrij en bij verblijf is vaak een traditionele yakuta (badjas) inbegrepen. Buiten de kamer bevindt zich meestal een kluisje om de schoenen in te bewaren, aangezien het niet de bedoeling is dat er schoeisel mee naar binnen gaat. Een ryokan heeft over het algemeen een vloer van tatami’s; de traditionele matten van rijststro. De kamers zijn eenvoudig ingedeeld, met een laag tafeltje en futons; dunne matrassen om op te slapen. De badgelegenheid is meestal gedeeld met andere kamers, hoewel er meestal wel een eigen toilet is. Ryokans bieden vaak ook maaltijden aan die aan gezamenlijke tafels in de eetzaal worden gegeten. Prijzen zijn vanaf €85,- pppn.

De minshuku is de low-budget variant van de ryokan. De kamers zijn vaak simpel en enigszins spartaans en er is weinig oog voor traditionele aankleding of sfeer. Er is geen eigen toilet en badgelegenheid. Minshuku’s zijn vaak populair bij jongeren. Prijzen zijn vanaf €55,- pppn.

Hotels

Voor mensen die wat meer westers comfort zoeken, is er een ruime keuze aan ‘normale’ hotels. De internationale hotels kun je in de populaire wijken in het centrum vinden. De prijzen variëren van €300,- pppn tot €60,- pppn. De businesshotels liggen vaak wat meer aan de randen van de wijken. Ze zijn meestal niet groot en hebben niet al te veel extra voorzieningen, omdat ze bedoeld zijn voor de Japanse zakenman. De toiletvoorzieningen zijn goed en in sommige gevallen heb je ook nog beschikking over een eigen wasmachine. Voor wie alleen een bed zoekt en eventueel een sober ontbijt voldoen ze prima. Prijzen rond de € 60 pppn.

Capsulehotels
Voor een aparte slaapbelevenis zijn er de capsulehotels. Het is een goedkoop alternatief, maar niet aan te raden voor meer dan één nacht. De kamers zijn vaak niet meer dan rechthoekige buizen waar een matras in ligt. De meeste hotels zijn alleen voor mannen of hebben een aparte vrouwenverdieping. De cabines waar in geslapen wordt zijn over het algemeen niet heel erg hygiënisch en de geluidsoverlast is groot, met uitzondering van de wat duurdere hotels, maar dan kan voor hetzelfde geld ook in een normale hotelkamer worden verbleven. Prijzen rond de €25,- pppn.

Aankomst en luchthavens

Tokyo kent twee internationale luchthavens: Haneda en Narita, die allebei vanuit Europa kunnen worden bereikt.

Haneda

Haneda Airport ligt aan de rand van Tokyo. De meeste binnenlandse vluchten komen en gaan hiervandaan, alsmede de meeste continentale vluchten. Het is een van de drukste vliegvelden ter wereld. Het vliegveld is uitstekend geoutilleerd met prima hotels, sushibars en winkels. British Airways, Lufthansa en Air France vliegen vanuit Europa op Haneda. Voor ongeveer 450 Yen is men met de Tokyo Monorail of de trein binnen 30 minuten op Tokyo Centraal.

Narita
Narita Airport ligt zo’n vijftig kilometer ten noorden van Tokyo. Alle Europese luchtvaartmaatschappijen die op Tokyo vliegen landen hier. Narita is niet zo goed geoutilleerd als Haneda. Het aantal winkels en horeca-gelegenheden is veel kleiner en beduidend minder van kwaliteit. De wachtrijen bij douane en dergelijke zijn echter een stuk korter dan bij het drukke Haneda-airport.

De Narita Espresstrein (N’EX) is binnen een uur op Tokyo Centraal (anderhalf uur in de spits) De trein vertrekt om het halve uur en de tickets kosten rond de 1500 Yen. Met een JR-pas is de rit gratis. Er moet echter wel een ticket aan het loket worden gehaald, omdat de plaatsen genummerd zijn. Een duurdere maar snellere methode is de Skyliner Airport Express, die in 41 minuten van Narita naar Ueno (Noord-Tokyo) gaat. Daar kan men overstappen op de Yamanote-ringlijn. De prijs is 2470 Yen en ook hier moeten de plaatsen worden gereserveerd. Omdat de Skyliner niet door Japanese Rail wordt gerund, is de JR-pass hier niet geldig en dient de normale ritprijs te worden betaald. De trein vertrekt elke 20 minuten.

Vervoer

De wijken in Tokyo zijn te voet het best te verkennen. Men komt dan in smalle steegjes en ontdekt kleine bijzonderheden, die anders nooit gezien zouden zijn geworden. Door de enorme oppervlakte van de stad is het echter ondoenlijk om alles wandelend te doen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om je van de ene naar de andere plek te begeven.

Trein
De trein is het belangrijkste vervoersmiddel van Tokyo. Op veel van de grote metrostations stoppen ook treinen, waardoor het makkelijk is om over te stappen. De tickets kunnen via automaten voor de perrons worden verkregen. Op de perrons worden de treinen zowel in Japanse tekens als romaans schrift weergegeven. Het nummer van de trein is terug te vinden op de kaartjes. Met een JR Railpass kan men gratis reizen met de JR-lijnen. De meest belangrijke treinverbinding is de JR Yamanote-lijn. Deze ringlijn doet de meeste grote stations in Tokyo aan en is ideaal om Tokyo mee te verkennen.

Metro
Het metronetwerk wordt gerund door twee bedrijven: Tokyo Metro en Toei Subway Dit betekent dat elk bedrijf vaak zijn eigen perron heeft met zijn eigen ticketautomaat. Via een duidelijke kleurcodering is duidelijk welk perron men naartoe moet.
In de metro- en treinstellen worden de stations via elektronische borden aangegeven in zowel Japans als westers schrift. Tevens wordt de naam van het station omgeroepen en heeft elk station zijn eigen herkenbare tune, dat klinkt als de metro of trein aankomt.

Bus

Ook de bus is een veel gebruikt vervoersmiddel. De chauffeurs zijn erg hoffelijk en hulpvaardig, hoewel ze meestal alleen Japans spreken. Bustickets zijn goedkoper dan metrotickets en bussen komen vaak op plekken waar de metro niet komt. Een nadeel is echter dat in tegenstelling tot de metro, de bestemming alleen in het Japans wordt aangegeven op de bus.

Taxi

Een duur alternatief is de taxi. Hoewel ze de reiziger vaak precies brengen waar deze moet zijn, is het niet goedkoop en staan ze vaak vast in het verkeer.

Fiets

De fiets is zeer geschikt om Tokyo op te verkennen. Op verschillende plaatsen in de stad, vaak in de buurt van metrostations, bevinden zich fietsverhuurbedrijven. Vaak kan de fiets dan elders in de stad weer ingeleverd worden. Hoewel er weinig tot geen fietspaden zijn, kan men prima op de stoep of langs de rand van de autoweg rijden.

Auto

Een auto huren is mogelijk, maar volstrekt af te raden, vanwege de prijs, de verkeersdrukte en de parkeertarieven.

Zoals gezegd is een verblijf in Tokyo meer dan de moeite waard, maar is het goed van tevoren te bedenken hoe, wanneer en waar men heen gaat, zodat men goed voorbereid aan het andere eind van de wereld kan verblijven.
© 2014 - 2024 Annerenee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japan, een land met cultuur en gebruikenJapan, een land met cultuur en gebruikenJapan is een land in Azië, dat bekend staat om haar oude cultuur en gebruiken. Japan bestaat uit verschillende eilanden,…
Japan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan, meer dan geisha's en vechtsportenJapan is een zeer apart land, maar daarom ontzettend interessant om te bezoeken. Vooral de strenge opvoeding en het gevo…
Elektronica kopen in JapanElektronica kopen in JapanJapan heeft een, deels verdiende, reputatie als een erg duur land. Toch is het ook daar mogelijk koopjes te vinden. Wie…
Nachtclubs in TokyoDe Japanse hoofdstad is niet alleen overdag een interessante plaats, waar veel te doen en te zien is, Tokyo is ook een b…

Argentinië, Zuid-AmerikaArgentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en…
Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis?Waar moet ik op letten bij het boeken van een reis?Komt de schoolvakantie eraan? Hebben jullie iets speciaals te vieren? Ben je aan het einde van je Latijn? Of is het gewo…
Bronnen en referenties
Annerenee (10 artikelen)
Laatste update: 08-01-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.