Argentinië, Zuid-Amerika

Argentinië, een groot ver land gelegen in Zuid-Amerika. Een land met een prachtige natuur, mooie bezienswaardigheden, en een interessante cultuur. Argentinië staat vooral bekend om de Tango, een wereldberoemde dans op Argentijns muziek. Argentinië is afgeleid van het Latijnse woord Argentum, dat zilver betekent. Ook kennen we Argentinië door onze koningin Maxima.

De Geschiedenis

In 1860 kreeg Argentinië haar echte naam, in het Latijns zeg je Argentum, dat zilver betekent. Het land werd zo genoemd omdat Argentinië veel bodemschatten had. Juan Domingo Perón was in 1940 minister van Argentinië en in 1946 werd hij de president. Hij zorgde ervoor dat er geen buitenlanders over hun land gingen bemoeien. Ook bouwde hij een eigen industrie op, en zorgde ervoor dat de inwoners meer vrijheid hadden. Juan Domingo Perón was in het begin erg populair, maar in 1955 vluchtte hij naar Spanje.

In 1976-1983 was eer een oorlog in Argentinië, er waren toen 10.000 Argentijnen omgekomen. De naam die de oorlog kreeg was: De vieze oorlog.

De 'nieuwe' vlag van Argentinië.De 'nieuwe' vlag van Argentinië.

De vlag

De vlag van Argentinië is lichtblauw, wit, lichtblauw, met in het midden een zon met 32 stralen. De lichtblauwe kleur staat voor de wind die in de maand mei waait, de witte kleur staat voor zuiverheid, en de zon in het midden is de meizon, dat is de zon die in de maand mei schijnt.

De eerste Argentijnse vlag had geen meizon in het midden, maar beide vlaggen zijn te gebruiken als vlag van Argentinië.

Het klimaat

In Argentinië zijn de seizoenen ten opzichte van Nederland precies andersom. Als het in Nederland winter is, dan is het in Argentinië zomer. In het noordoosten van Argentinië is het in de winter droog, en in de zomer is het er heel warm, de temperatuur kan dan oplopen tot 50 graden.

Het midden van Argentinië kent een zacht klimaat, dus niet te koud in de winter, en niet te warm in de zomer. Patagonië is het koudste gebied in Argentinië, de temperatuur is laag omdat het aan de Atlantische oceaan ligt. Het oosten van Argentinië is erg droog, op sommige plekken in het oosten valt dan ook nooit regen.

Bergen en rivieren

Argentinië heeft veel bergen. De Aconcagau is de hoogste berg van Argentinië, deze berg is 6960 meter hoog. Andere hoge bergen zijn:
 • De Cerro Bonete, deze is 6872 meter hoog, en behoort eigenlijk tot een vulkaan.
 • Llullaillaco, deze is 6723 meter hoog.
En er zijn nog vele andere bergen die hoger zijn dan 6000 meter.

Argentinië heeft ook veel rivieren. De Paraná is de langste rivier van Argentinië. Alle rivieren van de 2 buurlanden Uruguay en Paraguay monden uit in de Rio de la Plata. In het noorden van Argentinië zijn veel watervallen. De beroemdste en breedste waterval ter wereld is Iguazú, dat dus ligt in het noorden van Argentinië.

De vrije tijd

In grote steden kunnen mensen hun vrije tijd op verschillende manieren beleven. Buenos Aires heeft grote winkelcentra die in de weekenden druk bezocht wordt, de Argentijnen kijken vaak naar de laatste mode, en kopen veel spullen. Argentijnen gaan 's avonds graag naar een café met hun vrienden, gezin, of familie. De café's zijn tot heel laat in de nacht open. Ook gaan Argentijnen vaak naar pretparken.

In januari en februari, als het zomer is, gaan veel Argentijnen naar het strand: Mar del Plata om te genieten van het weer. Daarnaast zijn Argentijnen ook gek op sport. Voetbal en Polo zijn er erg populair, ook wintersporten zijn in Argentinië erg populair, het skiseizoen bijvoorbeeld, het begint in mei en loopt af in oktober. Tevens komen er mensen uit de hele wereld in de winter naar Argentinië om de Andesgebergte te beklimmen.

Het Argentijns voetbalelftal is twee keer wereldkampioen geworden, één keer in 1978 en eens keer in 1986. De beroemdste voetballer van Argentinië was in die tijd Diego Maradona, dat is hij nog steeds. In deze tijd is Lionel Messi ook erg populair, maar presteert hij ondermaats bij het Argentijs elftal.

Weetjes en feiten

 • De officiële taal is Spaans.
 • De grote meerderheid van de Argentijnse bevolking is Rooms-Katholiek, namelijk 98% van de bevolking.
 • De oppervlakte is 2.780.400 vierkante kilometer, dat is dus 67,5 keer groter dan Nederland.
 • Argentinië heeft 40 miljoen inwoners, dat is ongeveer drie keer zoveel als Nederland.
 • De munteenheid is Peso, 1 Peso is ongeveer 1 Euro waard.
 • De buurlanden zijn: Brazilië, Uruguay, Paraguay, Chili, en Bolivia.
 • Argentinië heeft 23 provincies.
 • De populairste dorstlesser is de Yerba Mate, het bevat drie keer zoveel cafeïne als een kopje koffie.
 • Pas als je zes jaar oud bent mag je naar school, en je mag al stoppen als je veertien jaar oud bent.
 • De nationale feestdag is elk jaar op 25 mei.
© 2014 - 2024 Hespress, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen van Zuid-AmerikaZuid-Amerika is een continent op het zuidelijk halfrond van de wereld. Het continent ligt tussen Midden-Amerika en Antar…
Hoofdstad van Argentinië: Buenos AiresDe hoofdstad van Argentinië is Buenos Aires. Buenos Aires is een echte wereldstad en een van de meest levendigste van Zu…
De jaarlijkse Dakar RallyJaarlijks hoor je wel wat nieuwsberichten op de tv over de Dakar Rally, maar wat is dit nu precies en waar wordt deze ge…
Argentijnse tango verguisd en geroemdArgentijnse tango verguisd en geroemdDe tango vindt zijn oorsprong in Afrika en is van daaruit met de slaven meegekomen naar Zuid Amerika. De tango heeft zij…

Voorbeeldreis West-Kaap, Zuid-Afrika (Kaapstad en omgeving)Zuid-Afrika is een prachtig land om te bezoeken. Echter er is te veel te zien om in één vakantie het hele land te bezoek…
Tokyo: Reis en verblijfTokyo: Reis en verblijfDe metropool Tokyo Ė Yokohama is met 35,5 miljoen inwoners het dichtstbevolkte stedelijk gebied ter wereld en is de hoof…
Bronnen en referenties
 • www.spreekbeurtpagina.nl/argentinie1.html
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Argentinië
 • Het boek: Landen van de wereld ARGENTINIË van Nicole Frank
Hespress (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.