Elektronica kopen in Japan

Elektronica kopen in Japan Japan heeft een, deels verdiende, reputatie als een erg duur land. Toch is het ook daar mogelijk koopjes te vinden. Wie goed oplet kan op een digitale camera of andere hoogwaardige technologie een redelijk bedrag besparen. Maar, zoals altijd, kleven ook aan dit voordeel nadelen. Japan is het thuisland van een aantal van de grootste technologiemerken ter wereld en het lijkt daarom ook logisch dat ze daar goedkoper zouden zijn. Dit is vaak ook het geval maar wie er aan denkt in Japan een camera, of iets dergelijks, te kopen moet een aantal dingen in het achterhoofd houden. Voordat we overgaan op de tips, eerst een paar valkuilen.

Nadelen van elektronica kopen in Japan

De taalbarrière is wellicht het meest in het oog springende nadeel. De meeste merken leveren alleen een Japanse handleiding bij in Japan verkochte producten en voor de gemiddelde Nederlander is dat niet bijzonder nuttig. Gelukkig, zijn voor de meeste producten op het internet handleidingen in het Nederlands of Engels te vinden.

Een groter probleem is dat de meeste merken geen wereldwijde garantie bieden. Mocht er na thuiskomst iets mis gaan met het product dan zijn de kosten dus voor eigen rekening.

Op de bovenstaande twee nadelen is een uitzondering, hierop komen we verderop terug.

Het Japanse lichtnet werkt, net als het Amerikaanse, op 110 volt tegen 230 volt in Nederland. Tenzij het product is uitgerust met een adapter, of via een USB aansluiting van stroom wordt voorzien zal het in Nederland dus waarschijnlijk niet werken. Ook de stekkers zijn anders, hetzelfde model als in de V.S. maar dat is met een tussenstuk makkelijk op te lossen.

Het grootste potentiële probleem doet zich voor bij terugkomst. De kans is aanwezig dat de douane u zal vragen te bewijzen dat u uw product al voor vertrek had. Over producten die u importeert moet u immers officieel importbelasting en BTW betalen. Elke besparing bij aankoop is daarmee natuurlijk weg.

De voordelen van kopen in Japan

Hierover kunnen we kort zijn, het voordeel zit hem natuurlijk in de prijs. Doordat Japanse producten niet eerst door een tariefmuur heen moeten en doordat de BTW in Japan laag is, slechts 5%, zijn sommige producten daar veel goedkoper.

Waar kunt u het kopen?

In iedere Japanse stad is natuurlijk wel een elektronicahandel te vinden maar in de grootste steden zijn er wijken waar ze dicht opeen staan. De twee bekendste zijn Akihabara in Tokyo en Den Den town in Osaka. Of u nu op zoek bent naar een transistor de nieuwste spiegelrefelxcamera of camera-apparatuur, hier kunt u het vinden.

Tokyo

Op de officiële, Engelstalige, website van Akihabara, http://www.akiba.or.jp/english/, is een lijst te vinden van belastingvrije winkels (zie ook verderop in dit artikel), een kaart van het gebied en een routebeschrijving om er met het openbaar vervoer te komen.

Osaka

Bij veel van de elektronicawinkels in Den Den town en bij de locale VVV's kunt u overigens een folder vinden met daarin een overzicht van elektronicahandels in de Kansai regio (rond Kyoto en Osaka), handig om een overzicht te krijgen. Wees in Osaka trouwens ook niet bang om af te dingen, anders dan in Tokyo wordt in Osaka niet moeilijk gedaan over pingelen.

Op veel winkels, ook in andere steden dus wees niet bang dat u de boot mist als u niet naar Tokyo of Osaka gaat, zult u Tax Free zien staan, soms geldt dat bord voor alles in de winkel soms voor een beperkte selectie maar waar u het bord ziet staan hoeft u, op vertoning van een niet-Japans paspoort, geen BTW te betalen.

Exportproducten

De tax-free winkels verkopen ook vaak zogenaamde exportproducten. Zoals de naam al aangeeft zijn deze producten, alleen bedoeld voor toeristen. Meestal gat het om de merken Sony en Panasonic. Het voordeel van exportproducten is dat zij wél met een Engelstalige handleiding worden geleverd en met een garantie die ook in het buitenland geldt. De enigszins beperkte selectie is dan weer een nadeel.

Voorbereiding

Doe uw huiswerk. In de meeste winkels, zeker waar exportproducten worden verkocht, spreekt het personeel wel wat Engels maar het zal zelden genoeg zijn om u gedetailleerde uitleg te geven. Zoek daarom van tevoren uit welke producten aan uw eisen voldoen en wat de prijzen in Nederland, of bij aankoop via het internet, zijn. Zoals gezegd zijn er in Japan wel degelijk koopjes te vinden maar dat betekend niet dat alles goedkoper is dan thuis.

Kijk en vergelijk

In Nederland lopen de prijzen van winkel tot winkel zelden ver uiteen, in Japan is dit anders. Hetzelfde product kan in de ene winkel gerust enkele tientallen euro's goedkoper zijn dan in de andere. Neem daarom enkele uren de tijd om op uw gemak te kijken en te vergelijken zodat u er later niet achterkomt toch teveel betaald te hebben.

Ongeschikte producten

Tot slot, er zijn een aantal producten die u beter niet in Japan kunt kopen. Spelcomputers en DVD/blu-ray spelers zijn meestal aan een bepaalde regio gekoppeld. Ze werken dus over het algemeen niet met in Nederland gekochte spelen en films. Japanse mobiele telefoons kunnen niet omgaan met het Nederlandse GSM netwerk en werken bovendien in de meeste gevallen niet met een simkaart.
© 2009 - 2025 Forma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Takoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn één van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituur…
De gevolgen voor Nederland, van de rampen in Japannieuws uitgelichtDe gevolgen voor Nederland, van de rampen in JapanDe hele wereld werd op vrijdag 11 maart 2011 opgeschrikt door de aardbeving in Japan. De aardbeving in Japan met de Tsun…
Pearl Harbor: De aanval van JapanPearl Harbor is niet alleen een goede film, maar ook een gebeurtenis die in het jaar 1941 plaatsvond. Bij deze aanval do…
Wat is een aardbeving?Wat is een aardbeving nou eigenlijk en hoe word het veroorzaakt? Veel mensen zitten met deze vragen juist nu het zoveel…

Verzekering: de reisverzekeringVerzekering: de reisverzekeringAls u op reis gaat kunt u het beste een reisverzekering afsluiten. Er zijn een aantal verschillende reisverzekering. De…
Bestaan goedkope last minutes nog wel?Bestaan goedkope last minutes nog wel?Wat wordt nu precies onder een last minute verstaan? Bestaat de last minute eigenlijk nog wel? Waar moet ik op letten bi…
Forma (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2009
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.