Ronde door Europa – van Colverde naar Mont Blanc

Ronde door Europa – van Colverde naar Mont Blanc Het rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsland, naar Oostenrijk, passeren we de grens met Italië en zien we op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Italië het Mont Blancmassief, met de hoogste top van Europa, de Mont Blanc. We gaan niet door de Mont Blanctunnel maar kronkelen via cols de bergen op en af. De ene col is nog indrukwekkender dan de andere, met vergezichten en berglandschappen die heel anders zijn dan het platte en groene Nederland. Deze etappe gaat van Colverde naar de Mont Blanc.

Via cols naar de hoogste berg van Europa


Ronde door Europa - Colverde

Vanaf het Meer van Lugano rijden we naar Colverde, een gemeente in de Italiaanse provincie Como. Het ligt boven in Italië, in de Alpen. Colverde is bij uitstek een ski-gebied. Het wemelt er van de skipistes en kabelbanen. Skiërs, snowboarders en langlaufers komen er in de sneeuwperiode volop aan hun trekken. Is de sneeuw eenmaal weg, dan is het een prachtig gebied om te wandelen.

Faloppio

Na Colverde passeren we Faloppio, een dorpje in een gemeente met dezelfde naam. Het bergdorp is populair bij hardlopers en trailrunners. In en rond Faloppio zijn diverse hardlooproutes en trails uitgezet, met veel hoogteverschillen waar trailrunners zo van houden.

Varese

De route gaat verder van Faloppio naar Varese, dat aan het Meer van Varese ligt. Dat meer ligt niet eens zo ver van het beroemde Lago Maggiore vandaan, het grote meer tussen het Zwitserse Locarno en het Italiaanse Arona. Varese ligt ten noorden van Milaan tegen het bergmassief Campo dei Fiore aan. De stad is prachtig en wordt ook wel tuinstad genoemd, città-giardino. De route van Varese naar het middeleeuwse bergdorp Santa Maria del Monte is de Sacro Monte di Varese, een weg van 2 kilometer langs 14 kapellen.

Ivrea

We rijden nog steeds aan de zuidkant van de Alpen, aan de Italiaanse zijde van het bergmassief en passeren Ivrea, dat niet ver boven Turijn ligt. Op Camping Nosy bij Ivrea stallen we voor een nacht de camper. De stad Ivrea is bekend om zijn Sinaasappel Festival, de Orange Battle.

Orange Battle

Het is een feest in de winter, tijdens de carnavalstijd. De hele stad verandert dan in een slagveld met sinaasappels. De vruchten worden door de straten gegooid, die niet lang na het begin van de strijd oranje kleuren. Er wordt een legendarische slag voor vrijheid van de onderdrukking nagespeeld. Negen teams vertegenwoordigen de negen wijken van de stad en strijden tegen elkaar. Wie niet bekogeld wil worden kan zich verschuilen achter grote netten die door de hele stad zijn gespannen.

Camping Nosy

Bij Ivrea ligt Camping Nosy. Het is een camping waarvoor je een berg op moet klimmen, via een smalle, kronkelige weg. Beneden, in het dal waar de Fiume Dora Bàltea stroomt, staat een verwijsbordje dat niet verraadt hoe hoog de camping ligt en hoe lang en smal de weg ernaartoe is. En toch komen er klanten naar de camping, waar trekkershutten staan en camperplaatsen zijn. Het is een camping met een wonderschoon uitzicht op de bergen. Het is een pareltje onder de campings en een mooie uitvalsbasis voor bergtochten. De camping ligt niet ver van de Franse grens en veel mensen spreken hier Italiaans én Frans.

Pruimen en peren van campingbaas Nosy / Bron: Jeanet de JongPruimen en peren van campingbaas Nosy / Bron: Jeanet de Jong
Monte Bianco in zicht / Bron: Jeanet de JongMonte Bianco in zicht / Bron: Jeanet de Jong
Een col met zicht op het Mont Blancmassief / Bron: Jeanet de JongEen col met zicht op het Mont Blancmassief / Bron: Jeanet de Jong

Aosta

De volgende halteplaats is Aosta, een stad die doorsneden wordt door de Fiume Dora Bàltea. De rivier wordt gevoed door de Mont Blancgletsjers. Aosta ligt aan de Italiaanse kant van de Mont Blanctunnel, vlakbij zowel de Zwitserse als de Franse grens. Het is de hoofdstad van Valle ‘d Aosta, dat tussen de hoogste bergen van Europa ligt. Aosta is een oude stad, met verschillende Romeinse ruïnes. Wie door de stad loopt waant zich in een openluchtmuseum. In de regio, een van de mooiste natuurgebieden van Europa, liggen tal van Middeleeuwse dorpjes. Het natuurgebied heet Gran Paradiso. In de zomermaanden is het een levendige sfeer in Aosta, met veel evenementen en traditionele muziek. In de wintermaanden is het een wintersportoord. Het is dé stad voor een heerlijke Italiaanse kaasfondue of een verrukkelijke kastanjepasta, specialiteiten van de regio.

Mont Blanc

De Mont Blanc is de hoogste berg van Europa en de hoogste top van het Mont Blancmassief. Hij is 4808 meter hoog, inclusief een 16 meter dikke sneeuwlaag. In Italië heet de berg Monte Bianco. Het is de witte berg, die altijd sneeuw op zijn top heeft. De Mont Blanc ligt op de grens van Italië met Frankrijk, maar de top ligt in Frankrijk. De Mont Blanc is een berg met geschiedenis. Er zijn sporen van menselijk verblijf gevonden van 50.000 jaar geleden. Het was de tijd van de wolharige neushoorn, de mammoet en de holenbeer, de dieren waar de bergbewoners toen op jaagden. Die dieren zijn nu allemaal uitgestorven.

Aosta met bergen en ruïnes / Bron: Roberto m, PixabayAosta met bergen en ruïnes / Bron: Roberto m, Pixabay
Mont Blanc / Bron: Skeeze, PixabayMont Blanc / Bron: Skeeze, Pixabay
Kopergravure door Christian von Mechel van afdaling in 1787 / Bron: Teylers Museum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kopergravure door Christian von Mechel van afdaling in 1787 / Bron: Teylers Museum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Mer-de-Glace gletsjer / Bron: Anthere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mer-de-Glace gletsjer / Bron: Anthere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bergbeklimmers
De Mont Blanc is een veel beklommen berg en volgens de gegevens waren Jacques Balmat en Michel Paccard uit Chamonix in 1786 de eersten. Chamonix ligt aan de Zwitserse kant van de Mont Blanc en aan het begin van de Mont Blanctunnel. Die Zwitserse stad is uitgegroeid tot een bekende berg- en wintersportplaats. De eerste vrouw die de Mont Blanc beklom kwam ook uit Chamonix. Het was Marie Paradis, die in 1808 in een gezelschap met Balmat de berg op ging. Balmat was inmiddels berggids geworden.

Eeuwige sneeuw

De Mont Blanc is zo hoog dat er altijd sneeuw op de top blijft liggen. De sneeuwgrens ligt ter hoogte van de Alpen op zo’n 3200 meter hoogte. Het is een berg met diverse gletsjers, die overigens door de opwarming van de aarde in rap tempo kleiner worden. De bekendste is het Mer-de-Glace, de Zee van IJs.

Berghut

Op een van de flanken van de berg werd een hypermoderne berghut gebouwd. Het is de Refuge du Goûter, die op een hoogte van 3835 meter op de Mont Blanc ligt en in 2013 opende.

Ronde door Europa

Legenda
A. Colverde
B. Faloppio
C. Varese
D. Ivrea
E. Camping Nosy
F. Aosta
G. Mont Blanc

Lees verder

© 2019 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst in Valle d'AostaEr zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zome…
Beste skigebieden van Valle d'AostaIn Valle d’Aosta, in de Noord-Italiaanse Alpen, liggen fantastische skigebieden, op maat van jong en oud, van beginnelin…
Valle d'Aosta - Beste wandelpaden en beklimmingenDe bergtoppen in Valle d’Aosta behoren tot de hoogste van de Alpen. De natuurpracht van deze Noord-Italiaanse regio is o…
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…

Rondreis Schotland met de trein en de busRondreis Schotland met de trein en de busAls je aan een rondreis door Schotland denkt, denk je al snel aan de auto of een groepsreis per bus. Maar het kan relaxt…
Bronnen en referenties
 • https://www.snowplaza.nl/italie/san-martino-di-castrozza/colverde/ Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g194785-d8820325-Reviews-Orange_Battle-Ivrea_Province_of_Turin_Piedmont.html Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://www.anwb.nl/vakantie/italie/valle-daosta Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://spreekbeurten.info/montblanc.html Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Paradis Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Balmat Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • https://bergwijzer.nl/reportage/refuge-du-gouter-moderne-alpine-architectuur Geraadpleegd op 31 januari 2019
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Roberto m, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Teylers Museum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 7: Anthere, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 12-03-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.