Refuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de Alpen

Refuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de Alpen De Refuge de Goûter is een herberg op de Mont Blanc. Vanuit de hotelkamers is er een fenomenaal uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. De herberg is hypermodern, herbergt vele duurzame technieken en wil een noodverblijf en tussenstop zijn voor bergbeklimmers en een accommodatie voor Alpenliefhebbers. Er werd drie jaar aan gebouwd in opdracht van de Franse Alpine Club. Het is de hoogste herberg van Frankrijk en een verblijf in de Refuge de Goûter is alles behalve een straf.

Refuge du Goûter - Herberg op de Mont Blanc


Herberg Refuge de Goûter

De herberg ligt op 3835 meter hoogte op de besneeuwde Mont Blanc helling. Het is een hypermodern gebouw met 120 bedden die zijn verdeeld over slaapzalen. Het hotel opende op 28 juni 2013 en bij de start kost een overnachting met ontbijt 90 euro. Het fraaie uitzicht krijg je er dan gratis en voor niets bij. Voor het gebruiken van de maaltijden is er een grote eetzaal ingericht.

Bron: AG2016, PixabayBron: AG2016, Pixabay

Aiguille du Goûter

Het op een eivormige gebouw telt vier verdiepingen. De herberg ligt op de bergkam Aiguille du Goûter. Het is zo duurzaam mogelijk gebouwd, volgens de modernste ecologische inzichten. Zonnepanelen leveren de energie, er wordt sneeuw gesmolten voor de watervoorziening en het glas in de kozijnen is extra dik zodat het tegen een stootje kan en extra isolerend is. Het gebouw is bijna geheel zelfvoorzienend.
De eivormig architectuur is ontworpen om de technische en uiterlijke beperkingen van een moeilijke omgeving als de flank van een berg waar wind kan oplopen tot 300 km per uur te kunnen weerstaan. Bij bouwen op een berg is lang niet alles mogelijk. Het gebouw is van hout met een roestvrij stalen bekleding. Vele innovatieve technologieën zijn doeltreffend ingebouwd.

Franse Alpine Club

Er is drie jaar gebouwd aan de herberg, in opdracht van de Franse Alpine Club. Het heeft vele co-financiers, waaronder de Franse staat. Voordat er met de bouw werd begonnen waren er vijf jaren nodig voor het ontwerp. Het bouwen is een meesterlijke klus geweest onder zware omstandigheden en onder constante dreiging van gevaar.

Schuilhut

De herberg is heel iets anders dan waar de bergbeklimmers zich tot nu toe mee moesten redden. Op de flank staat op 300 meter afstand van het hotel een hut die door overnachtende klimmers wordt gebruikt. De klimmers liggen daar met velen in een beperkte ruimte en moeten voor een plas naar een van de twee wcs buiten de hut. Zo staan er meer eenvoudige schuilhutten voor klimmers: weinig faciliteiten en alleen te gebruiken voor een simpele overnachting of om te schuilen. De hutten zijn zo langzamerhand vuilstortplaatsen geworden. De eerste hut dateert uit 1854, een uiterst simpel onderkomen. De nieuwe herberg staat op de plaats van een hut die dateerde uit 1960.

Tussenstop

De hutten zijn nodig, want klimmers hebben op weg naar de top tussenstops nodig. Jaarlijks proberen 17.000 mensen de weg naar de top van de hoogste berg in de Alpen te vinden. Regelmatig gebeurt er een ongeluk en soms met fatale afloop. Deskundigen wijten dit aan te veel onervaren klimmers op de berg en een luxueus hotel als de Refuge du Goûter zal het aantal onervaren mensen die de top binnen hun bereik zien doen toenemen. Het aantal klimmers moet juist verminderen in plaats van vermeerderen, is de mening van criticasters van het hotel. Bouw van dit soort accommodaties ontlast de berg niet en zal ongelukken doen toenemen, is hun voorspelling.

Design en duurzaam

Net na de opening hebben in een maand tijd al honderden mensen gebruik gemaakt van de voorziening van Refuge du Goûter. Ze overnachten in de designer hutten en komen grotendeels voor het magnifieke uitzicht en niet om te klimmen. Het is de hoogst gelegen uitspanning van Frankrijk en velen willen dat wel eens even zien. Eenmaal boven kunnen ze zich vergapen aan het panorama dat de Alpen bieden.

Bron: DEZALB, PixabayBron: DEZALB, Pixabay

Te duur

Echte Alpinisten tellen geen 90 euro neer voor een overnachting. De accommodatie is hen bovendien te comfortabel en de uitspanning te druk. Zij mijden het gebouw en klimmen door naar een volgende sobere hut met wc buiten. De eerstvolgende ligt op 4367 meter hoogte en dat is toch al gauw drie uur klimmen verder. Bovendien moet je reserveren voor een overnachting en dat past niet bij de werkwijze van Alpinisten.

Mont Blancmassief

De Mont Blanc, witte berg, is de hoogste top van het Mont Blancmassief. Hij is 4808,73 meter hoog en de hoogst top van de Alpen. De berg zelf is iets lager, want er ligt zo'n 16 meter dikke sneeuw- en ijslaag bovenop.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ronde door Europa  van Colverde naar Mont BlancRonde door Europa van Colverde naar Mont BlancHet rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsla…
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…
Annecy en omgevingAnnecy is een oude stad met vele bezienswaardigheden in het Franse departement Haut-Savoie en telt ruim 51000 inwoners.…
Wintersportgebieden in FrankrijkWintersport in Frankrijk, de Franse Alpen. Het wordt wel eens het dak van Europa genoemd, wat in twee delen is te splits…

Vakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsVakantie in kampeerhutten in Denemarken; paklijsttipsOp bijna elke camping in Denemarken zijn kampeerhutten te vinden. Eenvoudig ingerichte huisjes met minimaal 4 bedden, ee…
Fuerteventura: surfen aan de noordkustFuerteventura... Eén van de zeven grote Canarische eilanden, gelegen ter hoogte van de Marokkaanse Sahara en omgeven doo…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Wikipedia.org
  • www.refugedugouter.fr
  • Afbeelding bron 1: AG2016, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: DEZALB, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.