Fuerteventura: surfen aan de noordkust

Fuerteventura... Eén van de zeven grote Canarische eilanden, gelegen ter hoogte van de Marokkaanse Sahara en omgeven door de Atlantische Oceaan. Zijn noordkust is een paradijs voor surfers, zowel omwille van het eiland zelf, het klimaat als de levensstijl die het eiland uitlokt bij zijn bewoners en bezoekers. De noordkust kent 15 surfspots, toegankelijk zowel voor kite-, wind- als golfsurfers én Stand Up Paddlers. De belangrijkste dorpen aan de noordkust zijn El Cotillo, Lajares en Corralejo, waar menig faciliteiten zijn voor de surfers na hun sessie. Ook op Fuerteventura gelden voorrangsregels bij het surfen en geldt een algemene surfcode. Neem deze dus nog even door vooraleer je je op het water waagt!

Waarom surfen in Fuerteventura?

Fuerteventura?

Het eiland herbergt prachtige, uitgestrekte stranden en zijn zeewater zo zuiver als dat van een bergbeekje. De organisatie Cleanoceanproject (http://www.cleanoceanproject.org) zorgt er met uitgebreide milieuvriendelijke acties mede voor dat het zeewater gezuiverd wordt van plastiek en ander afval. Ook de lucht van Fuerteventura is, dankzij zijn fauna en flora, van topkwaliteit. Een verblijf op het Canarische eiland verbetert steevast je gezondheid en je algemene welzijn. Zijn droge warme lucht is bijvoorbeeld heilzaam voor reumatoïde klachten. Daarnaast kan de luchtkwaliteit iets betekenen voor mensen met ademhalingsklachten, en voor eventuele huidproblemen biedt de zon én het zuivere zeewater steevast vriendschap.


Het klimaat van Fuerteventura

De minimum- en maximumtemperaturen van Fuerteventura schommelen tussen de 16 en 32°. Het regent maximum 1 maand per jaar en gedurende zon 3 maanden nestelen zich wolken aan de hemel. De rest van het jaar is de zon koningin van het eiland. Ze wordt bij gelegenheid vergezeld van een zeebries of een steviger windje, maar net dit maakt de golf-, wind- en kitesurfcondities ideaal. De vruchtbare vulkanische ondergrond van het Canarische eiland zorgt ervoor dat je na elke surfsessie kan genieten van heerlijke lokale versnaperingen als papaya's, avocado's, mango's...

De levensstijl in Fuerteventura

De natuurlijke bronnen van Fuerteventura bieden de mogelijkheid tot een zelfregulerende energievoorziening. Zo helpt de zon je graag een handje bij het reduceren van je energiefactuur. Zonnepanelen zijn immers een must voor de voorziening van elektriciteit en waterverwarming. Daarnaast kan het ondergrondse zeewater mits filtering perfect gebruikt worden voor de was en de plas. Verwarming of uitgebreide warme kledij om je te beschermen tegen de koude, mag je achterwege laten. Wat je wel kan gebruiken zijn enkele shorts en een paar teenslippers om die heerlijke strandwandelingen te maken. Fuerteventura is immers van alle Canarische eilanden datgene met de mooiste stranden. Dit zal zeker niet onopgemerkt blijven wanneer je die ene perfecte golf neemt, of jump doet.

Dorpen aan de noordkust

Corralejo

Corralejo is met zijn kleine 14.000 inwoners de grootste badplaats van de noordkust van Fuerteventura. Het is op korte tijd heel groot geworden, en tegenwoordig vinden dan ook de meeste toeristen hun weg naar Corralejo. Hier zijn menig surfbars, -shops en - scholen, zoals de Buena Onda Bar, Surf Inc., Citrus surf cafe, ... Verder vind je hier ettelijke hotels, te huren appartementen, winkels en enkele supermarkten.

El Cotillo

El Cotillo is een oud vissersdorp aan het westelijke deel van de noordkust. Hier kan je appartementen huren om te verblijven, en vind je enkele hotels terug. Enkele charmante visrestaurantjes, een tapasbar, en enkele bars vormen de basis van de horeca-aangelegenheden van El Cotillo. Ook hier hebben zich enkele surfscholen gevestigd.

Lajares

Het dorpje dat Corralejo en El Cotillo verbindt, is Lajares. Het is een echt surfersdorp, met bijna evenveel surfscholen, -shops en -bars als inwoners. Ook hier kan je appartementen huren om te verblijven. Je kan ook terecht in House Volcano (www.house-volcano.com), een Bed & Breakfast speciaal gericht op surfers die niet houden van de drukte van Corralejo.

Surfspots aan de noordkust

Aan de noordkust van Fuerteventura vind je 15 surfspots terug. Zowel golf-, wind- en kitesurfers vinden hier hun gading.

El Cotillo

De meest westelijk surfspot is El Cotillo, waar je zowel kan surfen, kitesurfen als windsurfen. Het beste getij om hier te surfen, is het hoogtij. El Cotillo heeft een zandbodem en een swell, ofwel een golfhoogte, tussen 0 en 2 meter.

Cotillo Lagos

Cotilo Lagos is enkel beschikbaar voor wind- en kitesurfers. Ook hier is hoogtij het beste getij om te surfen. Cotillo Lagos heeft een zand- én rifbodem.

Punta Blanca

In deze surfspot kunnen wind- en golfsurfers zich uitleven. De golven bereiken een hoogte tussen 0 en 2 meter en alle getijden zijn prima om hier te surfen. Punta Blanca heeft een rif- én zandbodem.

El Hierro

De volgende surfspot is El Hierro, waar enkel golfsurfers hun ding kunnen doen. El Hierro heeft een rifbodem, en een golfhoogte tot 2 meter. De meest linkse baai besurf je best bij laagtij, de meest rechtse mag je bij alle getijden besurfen.

La Derecha

La Derecha, ook wel 'The Bubble' genoemd, is eveneens enkel een golfsurfspot. Het heeft een rifbodem en golfhoogte tot 2 meter. La Derecha is een spot waar vaak veel locals vertoeven.

Majanicho

De baai van Majanicho, een kleine vissersdorpje, is een paradijs voor alle surfers. Ook de Stand Up Paddlers, of SUP'ers mogen zich hier uitleven. Dichtbij de kust zijn golven groter dan 2 meter mogelijk, verder van de kust enkel golven tot 2 meter. Majanicho heeft voornamelijk een rifbodem.

La Caletta

Deze spot is voornamelijk voorbehouden voor windsurfers. Alle getijden zijn hier prima om te windsurfen. De bodem van La Caletta bestaat eveneens uit riffen.

Mejiones

In Mejiones mag je enkel golfsurfen. Het beste getij hiervoor is het laagtij. Verder van de kust worden de golven niet groter dan 1 meter, dichterbij de kust wel tot 2 meter. Riffen vormen hier de bodem.

Generoso

De condities van deze spot zijn overeenkomstig met die van Mejiones. Ook hier komen enkel golfsurfers aan hun trekken, vormen riffen voornamelijk de bodem en kunnen de golven zo'n 2 meter hoog worden.

El Muelle

Ook deze spot, die ook wel 'Harbour Wall' genoemd wordt, is vergelijkbaar met Mejiones. Deze spot is immers enkel voorbehouden voor golfsurfers. Riffen vormen ook hier voornamelijk de bodem, maar de golven worden wel makkelijk hoger dan 2 meter. El Muelle is een surfspot vlakbij het centrum van Corralejo.

Punta Elena

De condities van Punta Elena, ofte 'Rocky Point', zijn dichtbij de kust identiek aan die van El Muelle. Verder van de kust kunnen echter ook SUP'ers, wind-, en kitesurfers terecht.

Flag Beach

Meer oostelijk ligt Flag Beach, dat exclusief voorbehouden is voor kitesurfers en windsurfers. De bodem bestaat zowel uit zand als uit riffen, en alle getijden zijn hier prima om te surfen. Vlakbij Flag Beach is er prima parkeermogelijkheid naast de baan.

La Entubadeira
Vlakbij Flag Beach ligt La Entubadeira. Deze spot ligt vlakbij het grote Riu hotel en is een surfspot speciaal voor golfsurfers. Ook hier bestaat de bodem zowel uit zand als uit riffen. De golven worden hier vaak groter dan 2 meter.

El Burro

'Glass Beach', oftewel El Burro is een spot voor wind- en golfsurfers. De spot ligt zo oostelijk dat er enkel swell is in de zomer dankzij de sterke wind op Fuerteventura. Zowel zand als riffen vormen hier de bodem, en alle getijden zijn prima om hier te surfen.

Playa del Moro

De laatste surfspot aan het oostelijke deel van de noordkust is Playa del Moro. Deze spot is speciaal voorbehouden voor golfsurfers. Ook hier is er enkel swell dankzij de windcondities in de zomer. De bodem van Playa del Moro bestaat enkel uit zand, en ook hier zijn alle getijden prima om te surfen.

Surfen: enkele basisprincipes...

Voorrangsregels

 1. Dé basisregel: Eén golf, één surfer
 2. De surfer die de golf reeds bereid heeft voorrang
 3. De surfer het dichts bij de piek van de golf heeft voorrang

Surfcode

 1. Peddel rond de piek om uit de surfzone te komen
 2. Peddel rond een de surfer te laten passeren; geef hem een vrije golf
 3. De surfer heeft voorrang op de peddelaar, maar deze moet wel ongevallen voorkomen
 4. Begin niet te surfen wanneer dat gepaard gaat met het risico iemand te kwetsen
 5. Peddel niet in het rond een andere surfer om de voorrang te verkrijgen van een naderende golf
 6. Op een golf met een A-vorm: 1 surfer links, 1 surfer rechts. Communiceer om botsingen te vermijden
 7. Wanneer twee pieken samen eindigen, moeten de surfers tijdig er uit surfen
 8. Beginners: vermijd drukke spots of spots voor gevorderden
 9. Bij een naderende brekende golf, doe een duckdive of eskimo-rol
 10. Geef respect, zo krijg je respect
 11. Wees voorzichtig en attent, zeg sorry in het Spaans: "Perdona!"

Meer info?

Surfshops en -scholen in Corralejo

 • Protest Surfschool: www.protestsurfschool.com/
 • Flagbeach + Island Boarders Kitesurf - Windsurf & Surfcenter: www.flagbeach.com
 • Homegrown Surfshop + School: www.homegrown.es
 • Quicksilver Surf School & Surfcamp: www.quiksilversurfschoolfuerteventura.com
 • Billabong Surfcamp & School: http://billabongsurfcamp.com
 • Line Up Ocean Sports Center: www.lineupfuerteventura.com
 • Island Boarders: www.islandboarders.com
 • CleanOceanProject: www.cleanoceanproject.org
 • Ventura Surfschool & Shop: www.ventura-surf.com
 • Paradise Discount Surfshop & Paradise Outlet Surfshop: geen beschikbare website
 • Chill & Jam wetsuit repair: geen beschikbare website
 • Kings Surfshop: geen beschikbare website
 • New Territory: geen beschikbare website

Surfshops en -scholen in Lajares

 • Joyas Surfshop + School: www.joyas-surf.com
 • Magma Surfshop + Kiteschool: www.magma-customboards.com & www.magma-kiteschool.com
 • Witchcraft Sailboards: www.witchcraft.nu
 • Wenzel Surfboards: http://wenzelsurfboards.r2vr.com
 • Island Steps: http://www.islandsteps.es
 • Ocean Calling: www.oceancalling.net
 • CleanOceanProject: www.cleanoceanproject.org
 • Stitch Craft Sail + Kite Repair: geen beschikbare website
 • North Shore Shop & Factory: geen beschikbare website

Surfshops en -scholen in El Cotillo

 • Tarpons Bay Kite School: www.fuerteventurakitesurfspot.com
 • Shockwave Shop & School: www.shockwavesurfschool.com
 • CleanOceanProject: www.cleanoceanproject.org
 • El Cotillo T-shirt: geen beschikbare website

Beeldmateriaal @ Ellen Van Steen
© 2013 - 2022 Brittster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische Eilanden: Vakantie en reizen op de Islas CanariasOp de Canarische Eilanden is het altijd lente. Het klimaat is er ideaal, zacht en toch warm. Bovendien is er voor elk wa…
Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo, wat is er zoal te doen?Corralejo ligt in het noorden van Fuerteventura. In deze kustplaats zijn meer buitenlandse gasten te vinden dan eigenlij…
Fuerteventura, wat is er zoal te bezichtigen?Fuerteventura, wat is er zoal te bezichtigen?Fuerteventura is een Canarisch eiland wat vooral geliefd is vanwege het milde klimaat met veel zon, weinig regen en het…
Fuerteventura, algemene informatieFuerteventura, algemene informatieFuertenventura is op Tenerife na het grootste Canarische eiland. De bevolkingsdichtheid is echter erg klein. Het weer op…

Refuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de AlpenRefuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de AlpenDe Refuge de Goûter is een herberg op de Mont Blanc. Vanuit de hotelkamers is er een fenomenaal uitzicht op de besneeuwd…
Litouwen aan de Baltische ZeeLitouwen aan de Baltische ZeeLitouwen is de grootste van de drie Baltische Staten en het heeft een veelbewogen geschiedenis. Litouwen was eens één va…
Bronnen en referenties
 • Surfers map north norte fuerteventura. 2013.
Brittster (4 artikelen)
Laatste update: 21-07-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.