Litouwen aan de Baltische Zee

Litouwen aan de Baltische Zee Litouwen is de grootste van de drie Baltische Staten en het heeft een veelbewogen geschiedenis. Litouwen was eens één van de grootste staten van Europa. Het strekte zich uit van de Baltische Zee in het noorden tot de Zwarte Zee in het zuiden. Alles over de munteenheid, bellen, nationale feestdagen en de Litouwse taal. Geografische, demografische informatie en Litouwen op de kaart.

Taal in Litouwen

De hoofdstad van Litouwen in Vilnius en de officiële taal is het Litouws. Naast het Litouws wordt er in Litouwen Pools, Russisch en, sporadisch, Wit-Russisch gesproken. Het Litouws behoort met het Lets en de uitgestorven Pruisische taal tot een unieke taalfamilie, welke het meest verwant is aan het Sanskriet. Het Litouws kent een Latijnse schrijfwijze.

200 Litas biljet - Litouwen200 Litas biljet - Litouwen

Munteenheid, geld en betalen in Litouwen

De nationale munteenheid van Litouwen is de Litas (Lt). Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 100, 200 en 500 Litas. De Litas is verder onderverdeeld in 100 centas (ct). Munten hebben een waarde van 5 Lt., 2Lt, 1 Lt and van 50 ct, 20 ct, 10 ct, 5 ct, 2 ct en 1 ct. De Litas is sinds haar introductie in 1993 eerst aan de US Dollar gekoppeld en heeft sinds februari 2002 een vaste wisselkoers ten opzichte van de Euro (1 Euro = 3,45 Litas). Buitenlands geld kan gemakkelijk bij banken worden gewisseld (meestal open tussen 08.00 en 18.00, later in de grote winkelcentra).

De introductie van de Euro in Litouwen stond gepland voor 2007 maar de Europese Commissie besloot dat Litouwen hier nog niet klaar voor was, voornamelijk omdat de inflatie de toegestane limiet met 0,1% overtrof. Litouwen heeft nog steeds de ambitie om de Euro in te voeren, ditmaal op 1 januari 2015.

Nationale feestdagen in Litouwen

1 januariNieuwjaarsdag
16 februariOnafhankelijkheidsdag (1918)
11 maartHerstel van de Onafhankelijkheid (1990)
1 meiInternationale Dag van de Arbeid
24 juniJonas (St. Johannes)
6 juliKroning van Koning Mindaugas
15 augustusMaria's hemelvaart
1 novemberAlle heiligen
2 novemberAlle zielen
25 en 26 decemberKerstmis

Geografie en demografie Litouwen

Aantal inwoners3,1 miljoen
Etnische samenstellingLitouwers (84,3%), Polen (6,2%), Russen (5%)
Oppervlakte65.303 vierkante kilometer (2 x België)
GrenzenBaltische Zee (99 km), Wit-Rusland (502 km), Polen (91 km), Letland (453 km), Rusland (227 km)
Langste rivierNemunas (937 kilometer, waarvan 475 kilometer in Litouwen

Bellen in Litouwen

Openbare telefoons in Litouwen hebben een blauwe kleur en zijn herkenbaar aan het opschrift "Taksofonas". De telefoons werken met een telefoonkaart. Deze zijn verkrijgbaar in de vele kiosken, het postkantoor en in de supermarkt. Het is vrij kostbaar om via een Taksofonas naar mobiele nummers in het buitenland te bellen.

De telefoonkaarten hebben een waarde van 9 litas (50 eenheden), 16Litas (100 eenheden) en 30 Litas (200 eenheden).

Het is ook mogelijk een simkaart voor een mobiele telefoon aan te schaffen, dit kost tussen de 5 en 10 Litas en is erg voordelig als men veel naar lokale netwerken moet bellen.

Beknopte geschiedenis van Litouwen

 • 7e tot 2e eeuw voor Christus: De eerste Baltische stammen vestigen zich op het grondgebied van het huidige Litouwen
 • 11e eeuw na Christus: De naam Litouwen komt voor het eerst voor in een geschreven tekst. Rond dezelfde tijd wordt er een houten kasteel gebouwd op de heuvel van Gediminas.
 • 1236: De Livinische Order wordt verslagen in de slag bij Saule
 • 6 juli 1253: Minadaugas wordt gekroond als eerste (en enige) Koning van Litouwen
 • 1325: Groothertog Gediminas trouwt zijn dochter Aldona met de zoon van de Koning Polen
 • 1387: Groothertog Jogaila (kleinzoon van Gediminas) trouwt met de Poolse prinses Jadwiga en wordt Koning van Polen. De Unie van Kreva is een feit.
 • 15 juli 1410: De Teutoonse Orde wordt definitief verslagen door het gecombineerde Pools-Litouwse leger bij de slag Zalgiris, (of Tannenberg, of Grunwadl)
 • 1430: Het Litouwse Rijk groeit gestaag en grenst aan zowel de Baltische als de Zwarte Zee
 • 1795: Litouwen, erg verzwakt door interne politieke onenigheid een doorlopende aanvallen van buurlanden wordt onderdeel van het Russische Tsaristisch Rijk
 • 1991: Litouwen roept de onafhankelijkheid uit. IJsland is het eerste land dat Litouwen erkent.
 • 2015: Litouwen schakelt als derde en laatste Baltische staat over op de Euro.

Kaart Litouwen

Kaart van Litouwen


Lees verder

© 2013 - 2024 Henk108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren in LitouwenEr studeren niet veel Nederlanders in Litouwen. Dat is eigenlijk heel apart omdat studeren in Litouwen veel goedkoper is…
Land: Republiek LitouwenLand: Republiek LitouwenLitouwen is een land buiten Europa. Het ligt vlakbij Rusland, hoorde eerst bij Polen, maar werd later weer onafhankelijk…
Litouwen: aantrekkelijke én goedkope vakantiebestemmingAls vakantiebestemming is Litouwen bij ons wellicht minder bekend, maar erg lang zal dat niet meer duren. Dit land heeft…
Panevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys - de vijfde stad van LitouwenPanevezys, de hoofdstad van het district Aukštaitija, is in grote de vijfde stad van Litouwen. De stad is 50 vierkante k…

Fuerteventura: surfen aan de noordkustFuerteventura... Eén van de zeven grote Canarische eilanden, gelegen ter hoogte van de Marokkaanse Sahara en omgeven doo…
Gardameer: grootste meer van ItaliëGardameer: grootste meer van ItaliëMet een oppervlakte van ruim 360 km² is het Gardameer het grootste meer van Italië. Het meer ligt in de regio’s Lombardi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: SuffKopp, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Henk108 (57 artikelen)
Laatste update: 01-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.