Annecy en omgeving

Annecy is een oude stad met vele bezienswaardigheden in het Franse departement Haut-Savoie en telt ruim 51000 inwoners. Annecy ligt op de noordoever van het zuiverste meer van Frankrijk. De stad is tevens een goede uitvalbasis voor verkenningen in de fraaie omgeving. De stad heeft veel te bieden aan de toerist en binnen een dag kan men gemakkelijk de Mont-Blanc bezoeken.

De stad Annecy

De toeristische stad ligt 40 km ten zuiden van Genève. Aan de zuidkant van de stad zijn ruime parken en smalle lange stranden. Hier heeft men een schitterend panorama over het uitgestrekte blauw-groene meer en de bergen die het water omzomen. Boven het meer ziet men bij goed weer vele paragliders en deltavliegers. Ze maken gebruik van de thermiek en sommigen hangen een tijdje stil hoog in de lucht. De stad met oude monumenten en nauwe gezellige winkelstraten is een bezoek meer dan waard. Er zijn verschillende prima ijssalons met allerlei soorten ijs die veel aftrek vinden. In de zomer zijn er vele toeristen en de sfeer is gezellig. De terrassen zijn gevuld en hier en er treden straatartiesten op (o.a. muzikanten, tekenaars, acrobaten enz.). In het park aan het meer kan men bootjes huren.

De stad heeft een kleine binnenhaven die eindigt met het Palais de l ‘Isle (12e eeuw): een van de meest gefotografeerde monumenten in Frankrijk. In de stad vindt men oude kerken en het Chateau d’Annecy (12e- 16e eeuw). De oude binnenstad is bereikbaar met de auto en in de ondergrondse parkeergarages kan men dikwijls een plekje vinden voor een relatief lage prijs. Op de eerste zaterdagavond van augustus vindt jaarlijks op het meer het Fête du lac plaats: het mooiste vuurwerk van Europa (met muziek), waarbij duizenden mensen zich verzamelen in de parken en stranden van Annecy (kaarten verkrijgbaar bij het plaatselijke toeristenbureau, bestelling ook mogelijk via website Annecy:Service Relations Billetterie Fête du lac). In Annecy worden twee jaarlijkse filmfestivals georganiseerd: het "Festival du film d'animation" in juni het "Festival du film italien d'Annecy" in oktober. Daarnaast wordt elke twee jaar in maart een Spaans filmfestival georganiseerd.

Verkennen van de omgeving

Het meer van Annecy is 20 km lang en enkele kilometers breed. Aan de oost- en westzijde liggen wegen. De oostelijke weg (D 909 A) is smal en soms steil en voert door kleine dorpjes. Steeds heeft men verrassende doorkijkjes op het meer. Bij het dorpje Taillores is een camping hoog gelegen op de heuvels en biedt overdag en ’s avonds een schitterend zicht op een deel van het meer. Vlakbij is het kasteel van de familie Menthon St- Bernard; het is geopend voor bezoekers. De westelijke weg (D 1508) langs het meer is breder, maar men heeft daar minder zich op het natuurschoon. Aan beide zijden van het meer vindt men vele campings en overal zijn kleine strandjes en men kan er uitstekend de watersport beoefenen (zwemmen, zeilen, waterskiën enz.).

Aan de oostzijde van het meer ligt het hoger gelegen dorpje Montmin op de Col de Forclaz, daar is een spectaculaire startplaats voor de paragliders en deltavliegers die men kan bezoeken. Het is ook mogelijk om een vlucht te boeken, men vliegt dan mee met een ervaren parachutist. Een rondrit in het westen over de Montagne de Semnoz (volg de D 912) brengt de bezoeker door prachtige groene gebieden en kleine dorpen. Men rijdt via Sevrier (aan het meer) naar Leschaux en vervolgens naar St. Martin. Vlak voor Gruffy (D 31) is het plaatsje Martinod, aan de zijkant van de weg is in de diepte een riviertje met helder water,waarin men kan poedelen en op sommige plaatsen kan zwemmen. In het plaatsje Thones kan men de “site prehistorique “ bezoeken en enkele watervallen in het bos ontdekken. Een bijzondere grot die uitgesleten is door het water en een waterval kan men bezoeken in Seytenex, even voorbij Faverges ten zuiden van het meer van Annecy.

De Franse Alpen, Chamonix en de Mont Blanc

Annecy ligt niet ver van de imposante Franse Alpen. In een dagrit kan men gemakkelijk de stad Chamonix aandoen. Vanaf Annecy is het 93 kilometer, maar de weg is hier en daar smal en gaat door rotsachtig gebied. Men rijdt via Faverges- Flumet- St. Gervais les Bains naar de Chamonix. Bij helder weer ziet men van dichtbij de immens hoge Mont Blanc. Bij een bewolkte hemel kan men een bezoek aan de Mont Blanc beter achterwege laten. Chamonix is een mondaine toeristenplaats met vele winkels, restaurants en hotels. Parkeren in de stad is problematisch, maar even buiten het centrum, aan de rand van de stad,zijn parkeerterreinen.
© 2014 - 2024 Commandeur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wintersportgebieden in FrankrijkWintersport in Frankrijk, de Franse Alpen. Het wordt wel eens het dak van Europa genoemd, wat in twee delen is te splits…
Ronde door Europa – van Colverde naar Mont BlancRonde door Europa – van Colverde naar Mont BlancHet rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsla…
Refuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de AlpenRefuge du Goûter - Herberg op Mont Blanc in de AlpenDe Refuge de Goûter is een herberg op de Mont Blanc. Vanuit de hotelkamers is er een fenomenaal uitzicht op de besneeuwd…
De hoogste bergen en gebergtes van EuropaDe hoogste bergen en gebergtes van EuropaIn Nederland (en België) zijn we gewend op vlakke wegen te rijden over een vlak landschap met uitzicht op een vlakke zee…

Een auto huren in AmerikaEen auto huren in AmerikaHet huren van een auto in Amerika is vaak eenvoudig en goedkoop. De verkeersregels zijn nagenoeg het zelfde als in Neder…
Commandeur (18 artikelen)
Laatste update: 24-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.