Ronde door Europa Van Emmen naar Tirol
Europa is een werelddeel met mooie streken, indrukwekkende vergezichten, majestueuze bergen en lieflijke dalen. Dat leer je allemaal kennen als je er doorheen rijdt. Een tip voor een bijzondere vakantie is een camper- of autotour door Europa. Tijdens onze Ronde door Europa reden we van Nederland door Duitsland, naar Oostenrijk en Italië. Ons rondje ging om Zwitserland heen. De eerste etappe is van Emmen naar Tirol in Oostenrijk. Nederland blijkt verrassend genoeg op diverse manieren met verschillende locaties langs de route verbonden. Oranje kom je zowel in Duitsland tegen als in Tirol.
Rondje Europa
Met de camper op vakantie
Een mooie manier om Europa te zien is door met een camper een rondrit te maken. Bed, woonkamer en keuken zijn aan boord en je kunt van camping naar camperplaats rijden. Emmen ligt vlakbij de grens met Duitsland en de stad bleek een prima uitvalsbasis voor onze
Ronde door Europa. Alternatief is om met de auto langs pensionnetjes en hotels te gaan. De route blijft dezelfde.
Onze Ronde door Europa begint in Emmen
Emmen in Drenthe is vooral bekend van het Noorder Dierenpark Emmen, sinds 2016 Wildlands Adventure Zoo Emmen. De plaats dankt er zijn bijnaam
Vlinderstad aan, vanwege de beroemde vlindertuin in het dierenpark. Net over de grens in Duitsland ligt Meppen. Daar gaat onze route van Rondje Europa langs. De tocht van 348 km gaat door het Ruhrgebied en eindigt in Diez.
Diez
Diez is een kleine stad in Duitsland, niet ver van Frankfurt. Het ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts aan de rivier de Lahn, die zich door het landschap kronkelt. Vlakbij Diez ligt Slot Oranienstein, een kasteel van het Huis Oranje-Nassau. De camping voor de eerste overnachting heet ook Oranienstein. Diez wordt ook wel als Dietz geschreven. Er ligt een dikke lijn tussen de Nassaus, waartoe ook de Nederlandse koninklijke familie behoort, en Diez. Het graafschap waar de stad in ligt was in de Middeleeuwen in handen van de Nassaus. Ernst Casimir van Nassau, neef van Willem van Oranje, erfde Diez en werd daarmee in het begin van de 17e eeuw graaf van Nassau-Diez.
Oranje
Koning-stadhouder Willem III, de prins van Oranje, en nazaat van Willem van Oranje, stierf in 1702 kinderloos. Johan Willem Friso van Nassau-Dietz werd toen zijn erfgenaam en daarmee kwamen de takken Nassau-Dietz en Oranje-Nassau bij elkaar. De titel graaf of gravin van Dietz wordt nog altijd gevoerd door de nazaten van Johan Willem Friso in het Huis Oranje-Nassau. Koning Willem-Alexander is graaf van Dietz.
Frankfurt
Van Diez gaat de reis verder via Frankfurt, dat bijna 80 kilometer oostelijker ligt. Dat je de stad nadert is te zien aan de vele vliegtuigen die in de lucht hangen, op zoek naar een landingsplek op een van de grootste vliegvelden van Europa. Het staat op nummer vier na
Londen Heathrow Airport,
Parijs Charles de Gaulle en
Amsterdam Airport Schiphol. Deze vliegvelden ontvangen net iets meer passagiers dan Frankfurt. Heathrow ziet jaarlijks bijna 80 miljoen reizigers en in Frankfurt passeren bijna 65 miljoen mensen de poortjes (2017). Parijs en Amsterdam zitten daar tussenin. Volgende bestemming in onze Ronde van Europa is Würzburg, 122 km oostelijker van Frankfurt.
Diez /
Bron: Einfach-Eve, PixabayWürzburg /
Bron: Mobasoft24, PixabayTirol /
Bron: Jeanet de Jong
Würzburg
Würzburg ligt in het centrum van Duitsland, in de deelstaat Beieren, aan de rivier de Main. Het is een grote stad, met meer dan 126.000 inwoners (eind 2016). De stad is vooral bekend vanwege de beroemde natuurkundige Wilhelm Röntgen (1845 1923) die de Röntgenstraling ontdekte. In 1901 was hij de eerste die de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving. De moeder van Röntgen kwam overigens uit Amsterdam. Het laboratorium is in Würzburg te bezichtigen. De stad kent ook een
Wilhelm Conrad Röntgen Research Center.
Residentie van Würzburg
In Würzburg staat de Residentie van Würzburg. Het complex staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst, samen met de hoftuinen, hofkerk en het residentieplein. De Residentie van Würzburg is het voormalig bisschoppelijk paleis dat in de architectuur rococo- en barokelementen heeft. Twee prins-bisschoppen von Schönborn gaven opdracht tot de bouw. Er werd van 1720 tot 1744 aan getimmerd en gemetseld onder aanvoering van verschillende bouwmeesters. Architect was Johann Balthasar Neumann. In het gebouw zijn onder meer een aantal plafonds te zien die door de Venetiaan Giovanni Battista Tiepolo zijn beschilderd. Het monumentale trappenhuis met op het koepelgewelf erboven heeft de grootste fresco ter wereld. Tiepolo schilderde het. Napoleon Bonaparte heeft er gelogeerd en hij vond het de mooiste pastorie van Europa.
Lechtal
De route gaat verder zuidwaarts en 400 kilometer onder Würzburg ligt het Lechtal, het stroomgebied van de Lech. Het is met z'n 60 kilometer een van de langste dalen van Tirol. Het water van de rivier is
wonderlijk mintgroen. Dit deel van Europa is een wintersportgebied en Lech is vooral bekend als het wintersportvakantieoord van de Nederlandse koninklijke familie.
Vervolg van onze Ronde door Europa
Wij vervolgen onze Ronde door Europa via Noord-Italië, Frankrijk, langs Genève en de Zwitserse grens naar boven en via de Duitse snelweg weer naar de Nederlandse grens om te eindigen in Emmen. Het is een rondje door Europa om Zwitserland heen.
Lees verder