Ronde door Europa – Van Tirol naar de Reschensee

Ronde door Europa – Van Tirol naar de Reschensee Europa zien zonder te vliegen? Maak dan een Rondje Europa. Het kan fantastisch met een camper, met overnachtigen in je eigen huisje op wielen op campings of camperplaatsen. Een Ronde door Europa Is ook heel goed met de auto en verblijf in hotels en pensions te doen. In Oostenrijk reden we langs lieflijke dorpjes en mooie dalen om ons vervolgens te vergapen aan de vele bloemen aan de gevels, de groenste alpenweiden en de creatiefste Lüftlmalerei. Het Inndal is een bezienswaardigheid, het drielandenpunt een bijzonderheid en de Reschensee een merkwaardigheid. In Zuid-Tirol konden we zien wat een stuwmeer met een dorp doet. Met een ronde door Europa leer je veel van het werelddeel kennen.
Met de camper door Tirol / Bron: Jeanet de JongMet de camper door Tirol / Bron: Jeanet de Jong

Met de camper door Europa


Met de camper op vakantie

Met de camper zijn mooie tochten te maken. Het grote voordeel is dat je je huisje bij je hebt. In een camper kun je zitten, slapen, koken en er zit een wc in. Wat je nodig hebt zijn plekken waar je mag staan: een camperplaats of kampeerterrein. Een ronde door Europa is ook te maken met de auto, met verblijf in pensions of hotels. Er zijn websites te over die je adviseren over de leukste locaties en accommodaties. De Ronde door Europa die wij maakten ging met een camper. De tour ging met tussenstops op diverse campings naar Tirol. Van daar ging de reis langs bergen en door dalen tot aan een reuze stuwmeer met een kerktoren in het water.

Fernpas in Oostenrijk

De Ronde door Europa gaat in ons geval om Zwitserland heen. Na Duitsland belanden we in Alpenland Oostenrijk. We rijden door dalen en steken via passen bergen over. Sommige daarvan hebben een hele geschiedenis, zoals de Fernpas (Duits Fernpaβ). Al in de Romeinse tijd was deze passage bekend. De Romeinen gebruikten hem om naar Germania te trekken. De pas ligt in Oostenrijk in de deelstaat Tirol, op de grens met Duitsland. Er zitten een paar lekkere haarspeldbochten in de Fernpassstrasse en op het steilste stuk is de helling 8 procent. Dat is met een camper nog goed te doen. De pashoogte van de Fernpas is 1212 meter, met zicht op hogere toppen van de Alpen. In de zomer is de pas goed begaanbaar, maar in het winterseizoen kunnen automobilisten last hebben van sneeuw.

Imst

Imst in Oostenrijk ligt middenin het wintersportgebied. Het uitzichtplatform Adlershorst biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de omgeving. In Imst is ook de Alpine Coaster te bezoeken, een rodelbaan waar zowel in de zomer als in de winter een snelle rit is te maken. De route gaat in een razende vaart 3,5 km de Untermarkter Alm af, met bochten, hobbels en sprongen. Het beginpunt van het parcours ligt op 1500 m hoogte. Je kunt er lopend en met een berglift naartoe.

Muurschilderingen in Tirol

Tirol ligt in het hart van de Alpen. In de Oostenrijkse deelstaat valt te genieten van de vele bloemen die aan de gevels hangen en van dorpen die met weelderige bloembakken zijn aangekleed. De gevels zijn hier en daar rijk beschilderd met Alpentaferelen, berggezichten of ornamenten. De gevelschildering wordt Lüftlmalerei genoemd en vele stammen uit de 18e eeuw. De rijkere Tirolers lieten hun huis versieren om met hun rijkdom te pronken en tegenwoordig is het een lust om naar te kijken voor iedereen die de gevels passeert en zijn het een authentiek reclameborden voor de streek geworden.

Wenns

De route gaat verder langs Wenns, dat in het Pitztal ligt. De bewoners leven er voornamelijk van het toerisme en dan vooral van de wintersport. In Wenns zou de oudste boerderij van Oostenrijk staan. Onderzoek naar het hout dat bij de bouw werd gebruikt wijst uit dat de boerderij 700 jaar oud moet zijn.

Inntal

Het Inndal (Duits Inntal) tussen de Alpen, is het dal waar de rivier de Inn doorheen stroomt. Het is de strook waar de meeste Tirolers wonen. Hoofdstad Innsbruck ligt ook in het Inndal. Er zijn prachtige wandel- en fietsroutes uitgezet in het dal, met zicht op de rivier. Ook met de camper is het een mooie route, die door lieflijke dorpjes en langs groene almen leidt.

Inntal / Bron: Jeanet de JongInntal / Bron: Jeanet de Jong
De groene alm / Bron: Jeanet de JongDe groene alm / Bron: Jeanet de Jong
Reschensee / Bron: Jeanet de JongReschensee / Bron: Jeanet de Jong

Piller

De mooie weg voert verder door het dal naar Piller. Daar komen we op de weg en in de wei de koeien met bellen tegen en ook hier hangen volle bakken met bloemen aan de gevels. Ze geven het dorp een fleurig aanzien.

Faggen

Faggen ligt nog in het Inndal. De naam van het dorp, dat enkele honderden inwoners telt die voornamelijk van de landbouw, veeteelt en het toerisme leven, betekent ‘plaats in het gebied waar een in armen verdeeld water passeert’.

Ried

Ried ligt op 876 meter hoogte. Het ligt middenin het populaire wandel- en skigebied van Oostenrijk. Het is onze volgende bestemming tijdens het Rondje Europa. Ried ligt aan de weg die naar de Reschenpas loopt, na de Brennerpas de laagste pas over de hoofdkam van de Alpen. De Reschenpas ligt op de grens van Oostenrijk met Italië en is al eeuwenlang, net als de Fernpas, een van de belangrijkste bergovergangen. De Brennerpas is tegenwoordig voor het verkeer een belangrijke doorgang met een brede weg en een tunnel.

Naar Nauders en het drielandenpunt

Op de route ligt Nauders, een authentiek Oostenrijks dorp dat zelfs op de Oostenrijkse monumentenlijst staat. Het ligt ongeveer op het drielandenpunt van Oostenrijk, Zwitserland en Italië op een hoogte van 1400 meter. De Alpen rond Nauders zijn tussen de 2.600 en 3.700 meter hoog en hier en daar aangekleed met skiliften en berghutten. Wie het routekaartje hieronder vergroot kan de verschillende pistes zien liggen.

Lüftlmalerei / Bron: RitaE, PixabayLüftlmalerei / Bron: RitaE, Pixabay
Piller / Bron: Jeanet de JongPiller / Bron: Jeanet de Jong
De toren van Alt-Graun / Bron: Jeanet de JongDe toren van Alt-Graun / Bron: Jeanet de Jong

Reschensee in Italië

De Reschensee is een groot stuwmeer dat vlakbij Nauders ligt. Het stuwmeer ontstond in 1950 en zette het dorp Graun onder water. Wie langs het meer rijdt ziet de oude kerktoren van Alt-Graun, de oude dorpskern van Graun, boven het water uit steken. In de winter, als het meer bevriest, staat de toren middenin het ijs. De Reschensee en de omliggende dorpen vormen een gebied van watersport dat in de winter wordt omgevormd tot ijsvermaak en wintersport. De Reschensee ligt in Italië en de Italianen noemen het meer Lago di Résia.

Ronde door Europa

Een ronde door Europa start en eindigt bij je eigen huis, of bij het camperverhuurbedrijf. Deze reis was Emmen in Nederland start en finish. De reis ging door Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en via Duitsland weer terug naar Nederland. De Alpen vormen een hoogtepunt. Na de etappe door Tirol naar de Reschensee ging de tocht een stukje naar het zuiden, evenwijdig aan de Zwitserse grens.

Stelviopas

In de Alpen is de Stelviopas, Passo dello Stelvio, een van de passen die je nog lang zal heugen. Hij is van hetzelfde kaliber als de Mont Ventoux en populair bij fietsers, wandelaars en automobilisten. Je moet 48 haarspeldbochten maken voor je op pashoogte bent.

Ronde van Europa

Legenda
A. Emmen
B. Lechtal
C. Fernpas
D. Imst
E. Wenns
F. Inntal
G. Piller
H. Faggen
I. Ried
J. Nauders
K. Reschensee
L. Stelvio Pas

Lees verder

© 2018 - 2023 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
WK voetbal 1934In 1934 werd voor de 2e maal het Wereld Kampioenschap Voetbal gehouden. Dit jaar was Italië het gastland, nadat andere l…
Wintersportgebieden in OostenrijkOostenrijk, een geliefd land voor de wintersport. Verdeeld over de Bundesländer liggen diverse grote, mooie en gezellige…
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…

Rondreis Schotland met de trein en de busRondreis Schotland met de trein en de busAls je aan een rondreis door Schotland denkt, denk je al snel aan de auto of een groepsreis per bus. Maar het kan relaxt…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Fernpas geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • http://www.quaeldich.de/paesse/fernpass/ geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Faggen geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://www.wintersport.nl/dorpen/ried_im_oberinntal geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reschenpas geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://www.wintersport.nl/dorpen/nauders geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://www.indebergen.nl/vakantie/oostenrijk/tirol/nauders/omgeving/ geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reschenmeer geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://www.visittirol.nl geraadpleegd op 5 oktober 2018
 • https://synoniemen.net/index.php?zoekterm=bergpas geraadpleegd op 6 oktober 2018
 • Afbeelding bron 1: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 2: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 3: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 4: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 5: RitaE, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Jeanet de Jong
 • Afbeelding bron 7: Jeanet de Jong
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 13-08-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.