Rondreis Schotland met de trein en de bus

Rondreis Schotland met de trein en de bus Als je aan een rondreis door Schotland denkt, denk je al snel aan de auto of een groepsreis per bus. Maar het kan relaxter, namelijk per trein! Geen files, geen langzame auto’s voor je, geen schapen op de weg maar vooral: optimaal genieten van de omgeving. Je hoeft immers niet op het verkeer te letten. Enig nadeel is dat de treinen in Schotland niet zo frequent rijden als in Nederland en als er vertraging is, je kans hebt om een flink aantal uur te wachten. Ik maakte een gevarieerde rondreis van elf dagen door de prachtige landschappen van Schotland.

Heen en terug reis vanuit Nederland

Er zijn verschillende manieren om in Schotland te komen. Je kan bijvoorbeeld de trein van Amsterdam naar Londen pakken en vanuit Londen verder met de trein, je kan met de boot reizen, bijvoorbeeld vanaf IJmuiden of Hoek van Holland, of met het vliegtuig. Ik heb voor het vliegtuig gekozen omdat dit voor mij de snelste manier was. Ik heb twee enkele vliegtickets geboekt. Naar Glasgow voor de heenreis en vanaf Edinburgh voor de terugreis.

Tickets

Je kan op verschillende manieren treintickets kopen. Online bijvoorbeeld bij ScotRail, per telefoon of ter plekke bij een automaat of loket. Het voordeel van online kopen, is dat je de kaartjes dan voor een goedkopere prijs kan krijgen. Vaak is het zo, dat hoe vroeger je boekt, hoe meer korting je krijgt. Ook loont het om naar het tijdstip van reizen te kijken. In de vroege ochtend betaal je doorgaans minder dan midden op de dag. Je kan tickets kopen vanaf drie maanden voor vertrek.

Ik heb elf dagen over deze reis gedaan omdat ik op sommige plaatsen wat langer wilde blijven en ik niet alleen maar in de trein wilde zitten. Het is handig om wat langer te gaan zodat je voldoende tijd hebt om het een en ander te zien en te doen. Je kan ervoor kiezen om er langer dan elf dagen over te doen, en bijvoorbeeld op een eiland te verblijven. Korter is niet aan te raden, aangezien de treinen daarvoor te onregelmatig gaan en je dan heel weinig tijd hebt om iets van een stad te zien.

Glasgow

Omdat Schotland nieuw voor mij was, heb ik wat meer tijd doorgebracht in sommige steden, zoals in Glasgow. Hier ben ik vier dagen gebleven, inclusief twee reisdagen. Met een ticket voor de Hop-on Hop-off-bus kun je het grootste gedeelte van de stad zien. Ik heb de kathedraal bezocht en het naastgelegen Necropolis. Dit is een grote begraafplaats met oude graven, vergelijkbaar met Pere Lachaise in Parijs. In de buurt is ook het oudste huis van Glasgow, het Provand ’s Lordship. Er zit een museum in dat een huishouden uit de 15e eeuw laat zien. Alles is gratis toegankelijk. Ook heb ik een bezoek gebracht aan de Glengoyne-distilleerderij. Deze distilleerderij ligt in een plaatsje even buiten Glasgow, ongeveer een half uur met de bus. Het is geen bekende distilleerderij en ook niet zo groot. Juist daarom is het leuk om te bezoeken en om er een rondleiding te krijgen.

Van Glasgow naar Fort William

Glasgow heeft meerdere treinstations maar de meeste treinen vertrekken vanaf station Queenstreet. Deze reis duurt ongeveer drie uur en veertig minuten en gaat door één van de mooiste stukken van Schotland: de West Highlands. Je vertrekt uit de Lowlands en ziet het landschap steeds ruiger worden. Je gaat een stuk langs het beroemde meer Loch Lomond en trekt steeds hoger de bergen in. Je zult ogen te kort hebben want zowel links als rechts glijden de mooiste landschappen aan je voorbij.

Fort William

In Fort William staat de hoogste berg van Schotland: de Ben Nevis. Je kan met een kabelbaantje naar halverwege de berg voor een spectaculair uitzicht. Je kan ook helemaal naar boven, maar dan moet je te voet. Ook kan je bijvoorbeeld naar het West Highlandmuseum, de Ben Nevis Distillery of een boottocht maken. Ik ben drie dagen in Fort William gebleven waarvan de eerste en de laatste dag ook reisdagen waren. Één volle dag in totaal dus. Ik heb een beetje rondgeslenterd in het stadje en heb het West Highlandmuseum bezocht. Een klein museumpje over de geschiedenis van Fort William en de Highlands. Het museum is gratis. Verder heb ik Fort William puur als overnachtingplaats gebruikt omdat het centraal gelegen is en steden als Mallaig en Inverness makkelijk te bereiken zijn.

Retour van Fort William naar Mallaig

Vanaf Fort William rijden er twee verschillende treinen naar Mallaig. De reguliere trein en een stoomtrein: de Jacobite. Laatstgenoemde trein is beroemd omdat er wagons in Harry Potterfilms zijn gebruikt. Sowieso is dit stukje treinen aan te raden voor Harry Potterfans, aangezien je over het beroemde Glenfinnan-viaduct rijdt en ook dit viaduct komt voor in de films. Voor de Jacobite moet je wel maanden van tevoren reserveren. De Jacobite stopt onderweg nog in Glenfinnan waar je een bezoek aan het museum kan brengen, al heb je daar eigenlijk weinig tijd voor. De reguliere trein doet er net zo lang over, deze stopt namelijk op alle stations. Je bent ongeveer anderhalf uur onderweg. Ook hier is de omgeving ruig en krijg je de mooiste uitzichten. Ik heb op de heenweg de Jacobite genomen en op de terugweg de reguliere trein.

Mallaig

In Maillag zelf is niet veel te doen. Je kan een boottocht naar diverse eilanden maken of een wildlifecruise waar je zeehonden en andere waterdieren kan spotten. Verder zijn er een paar pubs en souvenirwinkels. Je kan naar de haven wandelen en misschien spot je de “beveiliger” van de haven: zeehond Annabel. Pas op, ze kan bijten!

Van Fort William naar Inverness

Voor de afwisseling kun je nu ook de bus nemen. Tickets zijn online te koop of bij de buschauffeur, maar dat laatste alleen als er nog plek is. Onlinetickets gaan voor. Ik heb ervoor gekozen om de bus te nemen in plaats van de trein, omdat de trein niet altijd rijdt en je een overstap hebt terwijl je in de bus kan blijven zitten. Deze route is heel afwisselend. Het begint ruig en bergachtig. Vervolgens wordt het steeds minder ruig, maar nog steeds erg groen. Je rijdt een flink stuk langs het meer Loch Ness maar komt niet dichtbij genoeg om het monster te spotten. Je bent ongeveer twee en een half uur onderweg.

Inverness

Inverness wordt ook wel de hoofdstad van de Highlands genoemd. Het is een stuk groter dan Fort William en Maillag en daardoor is er ook veel meer te doen. Veel mensen boeken een trip naar het Eilan donan castle. Minder bekend is de ruïne van Urquhart. Er is nog veel overgebleven van deze ruïne en er hangt een rijke geschiedenis aan. Je kan er met de bus of met de boot naar toe. De boot gaat over Loch Ness, dus kans om het monster te spotten! Het handigst is dan om met de Hop-on Hop-off-bus naar de aanlegsteiger te gaan. Een reguliere bus komt er namelijk niet. En het is ook nog eens leuk om de stad te bekijken. Als je online een ticket koopt voor de ruïne, krijg je bij de toeristeninformatie de bustickets voor de helft van de prijs. In Inverness ben ik ook drie dagen waarvan één volle dag gebleven. De eerste dag de stad een beetje verkend en de tweede dag ben ik met de Hop-on Hop-off-bus naar de aanlegsteiger gegaan waar ik een boottocht over Loch Ness heb gemaakt naar de ruïne van Urquhart.

Van Inverness naar Edinburgh

Tot slot gaat de reis naar de hoofdstad van Schotland, gelegen in de Lowlands. De omgeving wordt steeds minder ruig en steeds vlakker. Afwisselend is het zeker! De snelste trein heeft gereserveerde plaatsen. Mocht je geen gereserveerde plaatsen hebben, kijk dan boven de stoelen of de plaats waar je wilt zitten vrij is en tot welk station. Boven de stoelen hangt een schermpje waarop staat tot welk station de stoel gereserveerd is. Staat er niets op het schermpje, dan is de stoel vrij. Je bent ongeveer drie en een half uur onderweg. In Edinburgh heb je verschillende stations. Let goed op dat je bij het juiste station uitstapt. Mijn hotel was vlakbij station Haymarket, maar je hebt ook een Waverley en een Centraalstation.

Edinburgh

In Edinburgh ben ik vier dagen gebleven, ook weer met twee reisdagen, dus twee volle dagen in totaal. Mijn reis was in augustus en deze maand staat erom bekend dat het dan enorm druk is vanwege het Fringe-festival. Dit is een groot openluchttheaterspektakel met allemaal kleine optredens door de hele stad heen. Bijvoorbeeld: Acrobaten, goochelaars en cabaretiers. Sommige optredens zijn gratis, anderen vragen een kleine vergoeding. De meeste optredens vinden plaats op de Royal Mile. Dit is de hoofdstraat van Edinburgh met de meeste winkels. Het heet de Royal Mile omdat de straat van het kasteel tot het paleis loopt. Tijdens het festival is deze straat afgesloten voor verkeer, alleen voetgangers mogen er dan in. Juist vanwege de drukte in de stad is niet alles even goed te bereiken, dus ik raad aan om in augustus alleen voor het festival te komen en in een andere maand de rest van de stad te bekijken.
© 2019 - 2023 Fohadie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schotland: reisgidsSchotland staat bekend als een avontuurlijke bestemming. Met de Highlands als setting biedt het land heel wat voor de ac…
Schotland, het land van de doedelzakSchotland, het land van de doedelzakSchotland is het land van de meren, diepe dalen, de beroemde Hooglanden en van een ruige kust met hoge rotskapen, fjorda…
Reistips: Schotland (Regio Perth en Dumfries)Hier volgen enkele tips om uw vakantie in Schotland helemaal compleet te maken. Als u verblijft in de buurt van Perth en…

Ronde door Europa – van Colverde naar Mont BlancRonde door Europa – van Colverde naar Mont BlancHet rondje door Europa met de camper is een ware ontdekkingstocht. Met het eigen huisje op wielen rijden we door Duitsla…
Ronde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoRonde door Europa – Van Stelviopas naar Meer van LuganoMet de camper een rondje door Europa rijden levert een fantastische vakantie op. De camper biedt het gemak van het mobie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tama66, Pixabay (bewerkt)
  • www.Scotrail.co.uk
Fohadie (2 artikelen)
Laatste update: 18-10-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.