Herfst in Valle d'Aosta
Er zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zomer eindeloos lijkt te duren, zelfs tot oktober. Valle d’Aosta, aan de warme zuidkant van de Alpen, is zo’n toeristische regio. Vanaf september kun je er genieten van de grootste bergwereld, van aangename temperaturen en niet te vergeten van de oogst van smaakvolle producten die ook in de lokale gastronomie worden verwerkt.
Valle d’Aosta is een kleine regio met een groot toeristisch aanbod. Een brede vallei met tientallen zijdalen wordt omringd door majestueuze bergen met eeuwige sneeuw. Het is ook een rijke cultuurregio met sporen van talloze beschavingen, vandaag te bewonderen in musea, archeologische sites, middeleeuwse kastelen, oude steden en bergdorpen. Deze mix van natuurschoon en culturele bezienswaardigheden is uniek in de Alpen.
Wijnfeesten
Aarzel niet om tijdens het najaar naar Valle d’Aosta te reizen. Het is er bijzonder rustig, het weer is heerlijk zacht en de natuur tovert het mooiste kleurenpalet. Er zijn mensen die in deze periode speciaal naar Valle d’Aosta reizen omdat de najaarsoogst zo bijzonder en aantrekkelijk is. Wat velen niet weten is dat Valle d’Aosta een gerenommeerd wijngebied is met de hoogste wijngaarden van Europa. Die werden gebouwd tijdens de Romeinse tijd en nog steeds worden druiven geoogst van autochtone wijnranken. De wijnoogst gebeurt op veel plaatsen nog op de traditionele manier. De druiven worden manueel getrokken en in manden verzameld die op de rug worden gedragen. Na een dag van zware arbeid wacht de plukkers een stevige maaltijd die meestal door de grootmoeders en dus op de traditionele manier wordt bereid. Als je in september op reis gaat naar Valle d’Aosta kun je meegenieten van wijn en van gerechten, tijdens de talloze wijnfeesten zoals in Chambave. Er wordt daar ook een spectaculaire Coursa di Bosse georganiseerd, een koers met wijnvaten.
Appeloogst
Ook de appeloogst is in Valle d’Aosta heel bijzonder. Door de hoogte en de droogte zijn de appels bijzonder smaakvol en er komen nauwelijks ziektes voor. Een wandeling door de fruitgaarden is een lust voor het oog omdat de appels schitterend zijn gekleurd. Dat komt door de temperatuurverschillen, tussen de zachte dagtemperaturen en de koele nachten. Ook tijdens de appeloogst wordt gefeest. Vooral in Gressan en in Antey-Saint-André kan je in het prachtige decor van het oude stadje tientallen appelproducten proeven zoals confituren, cider, fruitsappen en appeltaart.
Kastanjeoogst
Valle d’Aosta is rijk aan bossen, er groeien duizenden kastanjebomen. Er zijn talloze bewegwijzerde wandelingen door die bosgebieden met panorama’s op de Alpentoppen, de Mont Blanc, Matterhorn en Monte Rosa. In oktober is het kastanjeoogst en niets is heerlijker dan een geroosterde kastanje bij een verfrissend wit wijntje. Het najaar is ook de beste tijd om de typische gastronomie van Valle d’Aosta te ontdekken, zeker de gerechten waarin kastanjes worden verwerkt. In het stadje Lillianes draait alles rond de kastanje en in oktober wordt daar het oudste kastanjefeest van Valle d’Aosta georganiseerd. Je kunt er kastanjebier proeven en er worden prijzen uitgereikt voor de mooiste vruchten waarbij aan de allermooiste de Châtaigne d’Or wordt toegekend.
Een vakantie tijdens het najaar in Valle d’Aosta biedt elke reiziger een hoorn van overvloed: indrukwekkend natuurschoon, culturele schatten, oude tradities, onbeperkte wandelmogelijkheden en daar bovenop de rijke oogst en de oogstfeesten. Dat allemaal op een niet eens verre afstand en makkelijk bereikbaar door de Tunnel du Mont Blanc of de Tunnel du Grand Saint-Bernard.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomervakantie in Valle d'AostaDe Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta, omringd door de hoogste toppen van de Alpen, biedt de vakantieganger, in het bi…