Zomervakantie in Valle d'Aosta

De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta, omringd door de hoogste toppen van de Alpen, biedt de vakantieganger, in het bijzonder de actieve reiziger, een brede waaier aan mogelijkheden om op een fantastische manier te genieten van een schitterende, zomerse bergwereld. Valle d’Aosta is makkelijk bereikbaar en je moet zelfs geen enkele bergpas over. Daarenboven is het een kleine regio waardoor je geen grote afstanden hoeft te rijden van de ene naar de andere bezienswaardigheid of tussen de plaatsen waar je op verschillende manieren actief kan genieten. Een reis naar en een verblijf in Valle d’Aosta is makkelijk geregeld. Voor de individuele reiziger is er een massa informatie voorhanden en worden alle elementen aangereikt om je reis zelf te organiseren. Het geheel van toeristische brochures, een handige website, een brede waaier logiesmogelijkheden, voorzieningen voor actieve vakanties en nog veel meer zijn als het ware een gigantische bouwdoos waarmee je à la carte een reisprogramma kan samenstellen. Voor zij die wat minder tijd in reisvoorbereiding willen steken, zijn er handige vakantiepakketten of arrangementen voor fietsers, wandelaars, mountainbikers en andere sportievelingen of genieters.

Valle d’Aosta – wandelen

Het is niet verwonderlijk dat een streek die helemaal wordt omringd door vierduizend meter hoge bergen in eerste instantie de wandelaar aantrekt. Wie wil er immers niet genieten van mooie panorama’s op de bergmassieven van Monte Rosa, Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso en op de groene, lieflijke dalen aan de voet van deze Alpenreuzen. Het wandelparadijs staat niet alleen open voor klimmers en voor zij die door grote hoogtes en steile rotswanden worden uitgedaagd maar ook voor de recreatieve wandelaar, jong en oud (zelfs de allerkleinsten), al of niet in gezinsverband, voor wie stappen niets anders betekent dan ‘ontspannen genieten’.

De wandelinfrastructuur in Valle d’Aosta is optimaal uitgebouwd. Er zijn bewegwijzerde wandelpaden rond elke verblijfplaats en wie opteert voor lange afstand wandelen kan de regio op verschillende manieren doorkruisen. Een unieke belevenis is een meerdaagse tocht langs één van de Alte Vie. Dat zijn paden die, zoals de naam laat vermoeden, op grote hoogte zijn aangelegd, aan de voet van de hoogste en met eeuwige sneeuw bedekte toppen maar die door iedereen kunnen gewandeld worden. Wandelaars kunnen in de ganse regio terecht in aangepaste accommodatie. In de dorpen en langs de route zijn er aangename gastenverblijven, berghutten, gîtes, en campings.

Voor de wandelliefhebber zijn er ook kant en klare pakketten zoals de Tor des Géants, een adembenemende toer van 19 dagen langs de Giganten van de Alpen. Ook trektochten van drie tot zes dagen zitten in het aanbod zoals de tocht over oude jachtroutes door de beschermde natuur van het Nationaal Park Gran Paradiso.

Valle d’Aosta – fietsen

Fietsen in de Alpen! Dat kan, zeker in Valle d’Aosta waar zowel voor fietsers als voor mountainbikers mooie routes zijn uitgezet. Het is heerlijk fietsen door de zijvalleien tot in de centrale vallei en tot bij de hoofdstad Aosta. Het gaat in dalende lijn en fietsen is er als zweven op de wind terwijl je geniet van de mooie omgeving. In het Aostadal is de fiets een uitgelezen vervoermiddel om kastelen en archeologische sites te bezoeken. Mountainbiken in Valle d’Aosta is een onvergetelijke belevenis, uiteraard omwille van dat machtige bergdecor maar ook vanwege de lange afdalingen nadat je met een stoeltjeslift tot op grote hoogte bent gebracht.

Voor fietsers is er keuzemogelijkheid uit een hele reeks arrangementen, van één tot zeven dagen. Er zijn bijvoorbeeld het zevendaagse mountainbike programma voor families, een programma freeriden aan de voet van de Matterhorn en zelfs een aanbod waarbij fietsen wordt gecombineerd met een helikoptervlucht!

Valle d’Aosta – sporten

Tijdens een zomerse vakantie in Valle d’Aosta kunnen de actieve reizigers zowat alle kanten op, zowel voor extreme sporten, als voor activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn. Wie bijvoorbeeld houdt van alpinisme, ijsklimmen, parapente of canyoning vindt in de regio zowel de plaatsen waar je die sporten kan beoefenen als de huurmogelijkheden voor het nodige materiaal en de ervaren gidsen of monitoren.

Zo kun je gaan raften op de spectaculaire stroomversnellingen van de rivier Dora Baltea. Je ervaart Valle d’Aosta op een heel bijzondere manier en je kunt hier een beroep doen op goed materiaal, goede begeleiders zodat de tocht zonder risico’s verloopt. Er zijn leuke arrangementen, van één tot vijf dagen, met verblijf in de accommodatie van een rafting club. Deze programma’s zijn voor iedereen geschikt en zowel jong als oud zullen genieten van de avonden bij het kampvuur onder de open sterrenhemel.

Valle d’Aosta – natuur én cultuur

De authenticiteit van de regio Valle d’Aosta, de oude tradities en gebruiken, de traditionele feesten en streekmarkten, de mooie musea en Romeinse archeologische sites, kortom de culturele rijkdom, maakt deze vakantiebestemming uniek. Het is de mengeling van natuurschoon en cultuurschatten die een zomervakantie in Valle d’Aosta typeert. Het betekent dat je een reisprogramma ontzettend gevarieerd kunt maken, bijvoorbeeld wandelen of fietsen in de voormiddag, een stad of een evenement bezoeken in de namiddag.

De evenementenkalender van Valle d’Aosta is rijk gevuld met boeiende, soms heel bijzondere dingen zoals de Batailles de Reines (koeiengevechten), concerten van volksmuziek in het decor van kasteelruïnes, wijnfeesten, dorpsmarkten met oude ambachten. Tijdens de zomervakantie volgt het ene feest na het andere zoals het Zomerfestival in de hoofdplaats Aosta, het Veillà di Etroubles in het gelijknamige dorp en het Herdersfeest in La Thuile. Op deze en tijdens andere evenementen maak je kennis met de lokale gastronomie en met de volksmuziek.

Valle d’Aosta – een logement voor iedereen

Aan verblijfsmogelijkheden is er in Valle d’Aosta geen gebrek. Iedereen vindt er accommodatie naar eigen wens. Er zijn hotels, campings, berghutten, bed & breakfasts, appartementen en verblijven op boerderijen.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Valle d'Aosta - Beste wandelpaden en beklimmingenDe bergtoppen in Valle d’Aosta behoren tot de hoogste van de Alpen. De natuurpracht van deze Noord-Italiaanse regio is o…
Herfst in Valle d'AostaEr zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zome…
Langlaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaLanglaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaDe Noord-Italiaanse regio Valle d'Aosta biedt zowel de skiër als de niet-skiër een ontzettend groot palet aan mogelijkhe…
Beste skigebieden van Valle d'AostaIn Valle d’Aosta, in de Noord-Italiaanse Alpen, liggen fantastische skigebieden, op maat van jong en oud, van beginnelin…

Berlijn; favoriete bestemming tijdens PasenBerlijn; favoriete bestemming tijdens PasenHet lange weekend rondom Pasen is voor vele Nederlanders het weekend om er eens een weekendje tussenuit te gaan. In 2011…
Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - HeimbachHeimbach bekleedt een schilderachtige ligging in de vallei van de Rur. Het is de oostelijke toegangspoort tot het nation…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.