Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - Heimbach
Heimbach bekleedt een schilderachtige ligging in de vallei van de Rur. Het is de oostelijke toegangspoort tot het nationaal park Eifel. Stroomafwaarts vormt de Rursee, enkele belangrijke stuwmeren voor de elektriciteitsproductie en waterrecreatie in de noordelijke Eifel.
Burcht Hengebach
De burcht van Heimbach beheerst het stadje van op een hoge bergrug. Het is een complex met een ovale vorm die in de 12e tot de 14e eeuw werd gebouwd. De heren van Hengebach waren de eerste bezitters van de burcht die in 1237 toekwam aan de machtige graven van Jülich die er een ware vesting van maakten. Tot de opheffing van het hertogdom Jülich was de burcht in het bezit van deze familie. In de 17e eeuw werd ze echter niet meer bewoond en in 1687 brak brand uit die vrijwel de hele stad in vlammen deed opgaan en de burcht tot een ruïne herleidde. Een brouwerij uit Düsseldorf pachtte de ruïne in 1952 met de verplichting om ze te restaureren en liet er een hotel en restaurant van maken. In 1970 liep het pachtverdrag af en begon de staat met de uiteindelijke volledige heropbouw van de burcht tot hotel en restaurant. Na verbouwingswerken nam in 2009 de Internationale Kunstakademie Heimbach haar intrek in de gebouwen. De binnenhof, weergang en slottoren zijn gratis toegankelijk.
Sint-Clemenskerk
Aan de voet van de burcht staat de oude parochiekerk die in 1725 werd ingewijd. Een eerste blik in het interieur doet koel aan, maar eigenlijk is dit een prachtig barokkerkje met een waardevolle inrichting. Bekijk het indrukwekkende, rijkelijk met bladzilver versierde hoogaltaar, de preekstoel met haar barokke kleuren en een Heilig Graf met houten figuren, een kunstwerk uit de Neder-Rijn van rond 1500. Verder zijn er heel wat beelden te bewonderen die in de periode tussen 1500 en 1725 werden gemaakt.
Sint-Salvatorkerk
Onmiddellijk tegen de oude kerk aangebouwd is de moderne Salvatorkerk de schatkamer geworden voor het rijkste kunstwerk van de stad en van de hele Eifel: een enorm vleugelaltaar uit Antwerpen dat uit het klooster Mariawald afkomstig is en door Vlaamse beeldhouwateliers werd gemaakt in de 15e en 16e eeuw. De parochies van het hertogdom Jülich, dat op voet van oorlog leefde met het aartsbisdom Keulen, kochten hun altaren destijds graag aan in de Nederlanden waar uitstekende artiesten werkzaam waren. Soortgelijke altaren treft men in de Eifel nog aan in Klausen, Münstermaifeld en Zülpich. Dit altaar bestaat uit een driedelig schrijn, een predella (voetstuk) en beschilderde vleugels. De prachtig uitgewerkte afzonderlijke reliëfs tonen in figurenrijke, dramatische taferelen het lijdensverhaal, de vleugels tonen voorstellingen uit het leven van Maria. Dit altaar is waarschijnlijk een werk uit het atelier van de zogenaamde ‘Meester van Viborg’ en werd in de 16e eeuw gemaakt.
Wasser-Info-Zentrum-Eifel
Leuk voor de kinderen om te bezoeken is deze tentoonstelling die water en zijn levensvormen tot onderwerp heeft. In grote aquariums leert men hier de plaatselijke flora en fauna in zoet water kennen. Er is een model van de stuwdammen, hoe men stroom uit waterkracht haalt wordt eenvoudig voorgesteld, er is een model van het systeem om drinkwater te bekomen, een model van een waterzuiveringstation, van een apparaat om het waterpeil te meten. Nieuw is een klein circuit dat verwijst naar de onbekende parels in de musea van de Eifel.
Adres: Karl-H.-Krischer-Platz 1
Open: dinsdag-zondag 14.00-17.00u.
RWE-Industriemuseum
Dit technische museum is ondergebracht in de gebouwen van het Kraftwerk Heimbach, een uniek gebouwencomplex in Jugendstil van 1905 dat zich enkele kilometers stroomafwaarts van het stadje bevindt. Het is een waterkrachtcentrale dat zijn water haalt uit het stuwmeer van de Urft via de 2,7 km lange Kermeterpijplijn die 100 meter boven het gebouw overgaat in twee drukleidingen. De waterkrachtcentrale wordt thans nog gebruikt; de oorspronkelijke inrichting met acht Francis-turbines is bewaard gebleven. Onder het gebouw werden in 1975 twee nieuwe krachtigere turbines geïnstalleerd. Op de bovenverdieping van het gebouw, dat een beschermd monument is, kan men een grote tentoonstelling huishoudapparaten bewonderen, van de eerste tot de meest recente modellen.
Adres: Kleestrasse
Open: maart-november maandag-vrijdag rondleiding om 14.30u.
zaterdag-zondag : rondleiding om 14.00u.
december-februari rondleiding vrijdag om 14.30u.
rondleiding zaterdag-zondag om 14.00u.
Tel. 00.49.2446.9504320 (telefonisch informeren voor bezoek is aanbevolen)
Trappistenabdij Mariawald
Dit is de enige trappistenabdij van Duitsland en ze is rustig gelegen temidden van de natuur op enkele kilometers van de stad. De oorsprong gaat terug naar een beeld van Maria met de overleden Christus op de schoot (piëta) van 1470 die door een strodakdekker uit Heimbach werd gekocht en hier in een uitgeholde boomstam ter aanbidding werd opgesteld. Later bouwde hij voor het beeld een houten kapel. In 1480 werden kapel en beeld aan de cisterciënzerorde geschonken die met de bouw van een klooster begonnen. De kerk werd ingewijd in 1481, het klooster werd vijf jaar later voltooid. Het klooster werd in 1795 opgeheven, het beeld en het Antwerpse vleugelaltaar uit de 16e eeuw verhuisden naar de parochiekerk van Heimbach. In 1862 werden de gebouwen terug door kloosterlingen ingenomen die er, met korte onderbrekingen, woonden tot 1941 toen de abdij wegens ‘staatsvijandige activiteiten’ weer werd opgeheven. In 1944 werd een veldhospitaal in de gebouwen ingericht waarin 414 mensen aan hun verwondingen stierven. In 1945 namen kloosterlingen de gebouwen weer in hun bezit en begonnen met een jarenlange restauratie. Inkomsten halen de kloosterlingen uit de uitbating van een restaurant, een boekhandel, een likeurfabriek en een winkel. Gasten kunnen voor een korte tijd logeren in een gastenverblijf. De erwtensoep in het restaurant is in de hele Eifel vermaard !
Stuwdam en stuwmeer Schwammenauel
Deze stuwdam werd in 1939 voltooid, stuwt 203 miljoen m³ water van de Rur op en is daarmee het tweede grootste stuwmeer van Duitsland na het Bleilochstuwmeer in Thüringen. Het stuwmeer is 10,5 km lang en heeft een oppervlakte van 703 hectare. Het eiland Eichert is pittoresk in het stuwmeer gelegen en nagenoeg volledig bebost. Stuwdam en stuwmeer dienen om de waterstand van de Rur stroomafwaarts te regelen en voor de opwekking van elektriciteit. Een waterkrachtcentrale met een Francis-turbine in Schwammenauel heeft een capaciteit van 9,5 megawatt. Het stuwmeer is ook geliefd bij de beoefenaars van watersporten. Boottochten tussen Rurberg en Schwammenauel worden verzorgd door de Rursee-Schifffahrt. Jaarlijks trekt de manifestatie ‘Rursee in Flammen’ in juli veel belangstellenden.
Boottochtjes: Rursee-Schifffahrt (www.rurseeschifffahrt.de)
© 2011 - 2024 Reisvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomervakantie in Valle d'AostaDe Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta, omringd door de hoogste toppen van de Alpen, biedt de vakantieganger, in het bi…