Beste skigebieden van Valle d'Aosta

In Valle d’Aosta, in de Noord-Italiaanse Alpen, liggen fantastische skigebieden, op maat van jong en oud, van beginneling en gevorderde en de bergwereld is ronduit adembenemend. Hoe kan het ook anders met de mooiste toppen van de Alpen, met de Matterhorn (Monte Cervino in het Italiaans), de Monte Rosa en de Mont Blanc. Valle d’Aosta is een winterbestemming van eerste rang!

Grenzeloos skiën

In Valle d’Aosta kan je grenzeloos skiën want vanuit het skigebied Breuil-Cervinia is het mogelijk om de grens over te steken naar het Zwitserse Zermatt. Deze tocht is een onvergetelijke ervaring omwille van de omringende bergwereld op een hoogte van 3489 meter en omwille van de brede skipistes die niet alleen voor krachtpatsers zijn weggelegd maar waar ook de recreatieve skiër volop zal genieten. Je passeert letterlijk aan de voet van de machtige Matterhorn, een unieke ski-ervaring !

La Thuile is verbonden met het Franse La Rosière en ook deze skiarena telt meer dan 150 km pistes. Hier is de Mont Blanc altijd nadrukkelijk aanwezig. Er zijn snelle liften die je omhoog voeren en skipistes voor elk type skiër. Langlaufers vinden er voldoende trails en er zijn goed onderhouden paden voor wandelingen op sneeuwschoenen.

Freeriders

Elk skigebied van Valle d’Aosta is een paradijs voor freeriders en het is de enige regio in Italië waar je mag heliskiën. Dat kan alleen onder begeleiding van een ervaren gids en tijdens de periode van begin januari tot 1 mei. La Thuile, Courmayeur en Breuil Cervinia zijn de centra van de heliski waar de helikopter je naar verschillende toppen brengt van waar je een duizelingwekkende afdaling kan beginnen. Vooral de Rutor-tocht is populair. Het is een gletsjerafdaling van de top van de Rutor, 3486 meter hoog, naar La Thuile of naar met mooie, afgelegen Valgrisenche.

Courmayeur

In ieder land zijn er skioorden met klinkende namen zoals Chamonix in Frankrijk en Sankt Moritz in Zwitserland. In Valle d’Aosta kent iedereen het mondaine Courmayeur waar veel Italianen een buitenverblijf hebben en er tijdens de periode rond Pasen met hun Ferrari pronken. De Paastijd is in Valle d’Aosta laagseizoen en je kan er tegen zeer aantrekkelijke prijzen een skivakantie boeken. Aan skimogelijkheden geen gebrek, zowel voor beginners als gevorderden, en alweer in het midden van een prachtige bergwereld.

Natuurpracht

In het westen van Valle d’Aosta, meer bepaald in het skigebied van de Monte Rosa, is het veel rustiger. De dorpen Gressoney-St-Jean en Gressoney-La-Trinité zijn de belangrijkste centra. Langs weerszijden van de vallei kronkelen vooral rode pistes door de prachtige bossen. Er zijn supermoderne liftinstallaties die zorgen voor een snel en comfortabel vervoer van de skiërs. De Alaganavallei moet je zeker opzoeken, niet alleen omwille van de mooie pistes maar ook om de natuurpracht. Een andere niet te missen tocht gaat van de Colle Betaforca op 2727 meter naar de vallei van Champoluc die eveneens tot het Monte Rosa skigebied behoort.

Toffe sfeer

Typisch voor alle skigebieden in Valle d’Aosta is de gezellige sfeer, het familiale karakter. Dat komt omdat veel hotels door families worden uitgebaat. Die hotels hebben gemiddeld maar 30 kamers hetgeen aantoont dat er vooral individuele reizigers een wintervakantie in Valle d’Aosta doorbrengen, veeleer dan groepen. Tientallen logementen zijn lid van SlowHoliday. Deze organisatie promoot de klantvriendelijke vakanties, dat wil zeggen op het ritme van de vakantieganger en met aandacht voor regionale producten, vooral in de gastronomie. Na een dagje skiën of wandelen in de bergen kun je in veel van deze hotels lekker ontspannen in een buitenzwembad met uitzicht op de bergen of genieten van een hypermoderne wellness infrastructuur.

Een authentieke reisbestemming

Door de ligging tussen de hoogste toppen van de Alpen is Valle d’Aosta altijd een geïsoleerde streek geweest en juist daardoor heeft het zijn eigenheden, zijn authenticiteit en tradities goed weten te bewaren. Dat merk je vooral in de gastronomie met zijn vele streekproducten. Er zijn ook wijnen met naam en faam. De druiven rijpen op de hoogst gelegen wijngaarden van Europa.

Ook op cultureel vlak is Valle d’Aosta een unieke reisbestemming. Er zijn fantastische bezienswaardigheden zoals archeologische plaatsen uit de Romeinse tijd en Middeleeuwse kastelen. Die vormen het decor voor allerlei culturele evenementen en festiviteiten.

Een wintervakantie in Valle d’Aosta kan dus veel meer inhouden dan skiën. Na een dag op de lange latten kan je alle kanten uit, naar een gezellig restaurant met streekproducten, naar de hoofdplaats Aosta met zijn musea en winkelcentra en naar tal van bergdorpen die verrassend authentiek zijn.

Valle d’Aosta is niet verder dan andere skioorden in de Alpen, integendeel, de afstand tussen Brussel en Aosta bedraagt slechts 865 km. Je moet geen enkele bergpas over en aan het einde van de Mont Blanc-tunnel of de tunnel du Grand Saint-Bernard ben je meteen ter plaatse en kan de skipret beginnen.
© 2010 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langlaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaLanglaufen, snowboarden en skien in Valle d'AostaDe Noord-Italiaanse regio Valle d'Aosta biedt zowel de skiër als de niet-skiër een ontzettend groot palet aan mogelijkhe…
Valle d'Aosta - Beste wandelpaden en beklimmingenDe bergtoppen in Valle d’Aosta behoren tot de hoogste van de Alpen. De natuurpracht van deze Noord-Italiaanse regio is o…
Herfst in Valle d'AostaEr zijn toeristische bestemmingen die door hun ligging of door een microklimaat een heerlijk najaar kennen, waar de zome…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…

Wintersport in Tsjechië: Reuzengebergte en ErtsgebergteWintersport in Tsjechië: Reuzengebergte en ErtsgebergteIn Tsjechië vindt u twee bekende wintersport gebieden: het Reuzengebergte en het Ertsgebergte. Deze afzonderlijke gebied…
Sneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkSneeuwzeker wintersporten in Obertauern - OostenrijkHet skigebied Obertauern ligt in de Oostenrijkse provincie Salzburgerland en ligt op ongeveer 1015 kilometer afstand van…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Wintersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.