Ierland – Van Knock naar Westport en de bar van Matt Malloy
Tijdens onze rondreis door Ierland komen we vanuit Ennistymon in Knock terecht. Ons hotel staat in de plaats, die geliefd is bij pelgrims. Wij zijn niet op pelgrimage en besluiten Knock te laten voor wat het is. Knock is niet ons 'cup of tea'. We besluiten westwaarts te rijden naar Westport. Dat is een havenstad aan de Clew Bay en daar vinden we wat we zoeken: een mooie levendige stad met Ierse muziek. We vinden de bar Matt Malloy's, de tent waar The Chieftains de pannen van het dak speelden, en nuttigen er een Guinness.
County Mayo
Knock ligt in West-Ierland, in County Mayo. Het graafschap ligt in de provincie Connacht. Op Ierse nummerplaten zie je letters van Mayo afgekort als MO. Het graafschap Mayo vormde het decor voor de film
The Quiet Man van John Ford. Hij filmde in de buurt van Cong met John Wayne en Maureen O'Hara in de hoofdrollen. De film kwam in 1952 uit en gaat over een oud-bokser die terugkeert naar Ierland, naar het dorpje waar hij geboren is. Daar vindt hij zijn grote liefde. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1933 van de Ierse auteur Maurice Walsh.
Westport
Westport is niet de hoofdstad van het graafschap maar wel een van de aantrekkelijkste steden van het gebied. Het is vooral in trek bij toeristen. De stad ligt aan de monding van de Carrowbeg River. Het is een fotogeniek Georgian stadje, met veel gebouwen uit de 18e en eerste helft 19e eeuw die karakter geven aan de binnenstad. Westport is zowel in de zomer als in de winter schilderachtig en vol leven. Er wonen ongeveer 4500 mensen in de havenstad.
Bron: Jeanet de Jong
De stad is ontworpen door de Brownes, een familie uit Essex en heeft winkelstraten met bomen aan weerszijden die de stad met de mooie gebouwen een geweldige sfeer geven. Een paar kilometer ten westen van de binnenstad ligt de haven aan Clew Bay. De haven heet Westport Quay en ook dat is een schilderachtige plek. De Clay Bay en de Noord Atlantische kust voor Westport herbergt vele eilandjes.
Bron: Jeanet de Jong Bridgestreet
Bridgestreet is een winkelstraat in de binnenstad. Daar vind je winkels met sportartikelen, winkels waar je
hurley's kunt kopen om
hurling te kunnen spelen. Daar vind je muziekwinkels, eethuisjes en ook
Matt Malloy’s, de pub van
The Chieftains muzikant Matt Malloy.
Pub van Matt Malloy van The Chieftains
Het is wat je noemt een
old-school pub. De vele jaren van drinken en feesten zijn de pub aan te zien, maar dan op een goede manier. De kroeg is niet meegegaan met de tijd: er hangen geen flatscreen tv’s die de hele dag aan staan en de muren zijn niet uitgebroken om meer ruimte te creëren. Het wordt er niet gemist. Matt Malloy’s is een goed geconserveerde traditionele pub met een flinke batterij aan
Guinness taps, veel houtwerk en zithoekjes om te praten, drinken en muziek te maken. De witte gevel met dik in de verf rode pilaren staan voor een juweel van een pub, waar je uren kunt zitten om alleen al het interieur te bekijken.
Céilidh
Naast de Guinness is de muziek de grote troef van deze pub. Elke avond na 21.00 uur is in de achterste ruimte van de pub een
céilidh, een traditioneel muziek- en dansfeest. Er treden professionele muzikanten van verschillende disciplines op en niet zelden is Matt Malloy er zelf op zijn fluit te horen. Het kan ook gebeuren dat een oude man gewoon gaat zitten met een trekharmonica op schoot en voor het vaderland weg enkele deunen speelt.
Yard Bar at Matt Molloy's /
Bron: Jeanet de JongMatt Molloy's /
Bron: Jeanet de JongMatt Malloy's /
Bron: Jeanet de Jong
In Matt Malloy's /
Bron: Jeanet de JongHet raam van Matt Malloy's /
Bron: Jeanet de JongCroagh Patrick /
Bron: EamonnPKeane, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Croagh Patrick
Onder Westport, nog in Mayo, ligt Croagh Patrick. De berg is 765 meter hoog. Volgens de overlevering heeft
Saint Patrick op deze berg 40 dagen en 40 nachten gevast. De berg is nog steeds een plaats waar pelgrims graag naar toe gaan om hem te beklimmen. De Croagh Patrick wordt ook wel
the Reek genoemd. De wandeling naar de top neemt een uur of twee in beslag, maar de beloning die je boven vindt is die inspanning meer dan waard. Op de top heb je een geweldig uitzicht over de Clew Bay en de vele schiereilandjes en eilandjes.
Heilige berg
Op de berg had Patrick, naar verluidt, ook zijn gevechten met venijnige slangen. Het is Saint Patrick die de slangen van Ierland heeft verbannen, wil het verhaal, en tot op de dag van vandaag komen er geen slangen voor in het land. De berg wordt als een heilige berg beschouwd. De pelgrims komen er vooral op de laatste zondag in juli in grote getale naar toe. Die zondag heet
Reek Sunday. De echte pelgrim neemt de 40 kilometer lange route vanaf Ballintubber Abbey langs Patricks Causeway naar boven en doet het blootsvoets. De pelgrims die minder streng in de leer zijn beginnen hun tocht bij Murrisk en houden hun wandelschoenen aan.
Castlebar
In Castlebar staat het National Museum of Country Life. Daar kun je zien hoe de Ieren vroeger leefden en werkten, hoe ze hun boten maakten, welke kruiden ze plukten om ze medicinaal te gebruiken en welke kleren ze droegen. Het museum laat de tradities van de streek en het platteland van Ierland zien, van de periode 1850 tot 1950.
Terug naar het bedevaartcentrum in Knock
Wij gaan via Castlebar terug naar Knock, het bedevaartcentrum met het
Knock House Hotel, waar wij verblijven. We hebben niet de Croagh Patrick barrevoets beklommen en ook niet het bedevaartcentrum van Knock bezocht. Voor deze trip hebben we die bezienswaardigheden aan ons voorbij laten gaan. Misschien dat we dat later nog eens gaan doen.
Lees verder