3 weken gezinsvakantie in Zwitserland, Italië en Duitsland

3 weken gezinsvakantie in Zwitserland, Italië en Duitsland Amerikanen gaan vaak op een heel aparte manier op vakantie. Omdat zij in vergelijking met ons erg weinig vakantiedagen hebben, bezoeken zij in twee weken soms wel vier vakantielanden of meer. Wat de Amerikanen kunnen, kunnen wij natuurlijk ook! Want waarom zou je drie weken op een camping in Italië zitten, terwijl je in diezelfde tijd ook drie campings in drie verschillende landen kunt aandoen? De kosten liggen misschien wat hoger, maar het is een bijzondere, leuke en leerzame ervaring voor je kinderen. Als dit je ook wel wat lijkt, gebruik dan mijn reisverslag van een zomervakantie met mijn gezin in achtereenvolgens Zwitserland, Italië en Duitsland.

Inhoud


Waarschuwing

Een dergelijke vakantie is niet voor ieder gezin geschikt. Een voorwaarde is dat je kinderen enigszins flexibel moeten zijn. Als je kinderen van de minste geringste verandering van slag raken, is zo'n vakantie misschien niets voor jouw gezin.

De voorbereidingen voor onze gezinsvakantie van drie weken in Zwitserland, Italië en Duitsland

Van te voren moet je uiteraard bedenken naar welk deel van Europa je wilt, en drie landen zoeken die aan elkaar grenzen. Wij hadden twee voorwaarden: wij moesten de heen- en terugreis binnen één dag kunnen afleggen, en we wilden een aangename temperatuur (rond 20 tot 25 graden). Ook hebben wij uitgezocht of er bepaalde documenten nodig waren; zo heb je in Zwitserland een tolvignet nodig, dat vooraf bij de ANWB kon worden aangeschaft. Dit hebben wij dan ook gedaan.

Enkele hoogtepunten

Hieronder volgt geen gedetailleerde beschrijving van de dagen van onze vakantie. Er worden slechts enkele hoogtepunten beschreven. En vooruit, voor de balans ook enkele dieptepunten.

Zwitserland

Dag 1

Wij willen lekker vroeg vertrekken; we staan om 5 uur 's ochtends op en rijden om 7.00 uur van huis. Het is redelijk rustig op de wegen. Na een autorit van 12,5 uur komen wij aan op camping Santa Monica in het dorpje Raron, gelegen in de Rhône vallei, in het kanton Wallis. Wij hebben vooraf online bij een Nederlandse touroperator een stacaravan gehuurd op deze camping. Onze keuze is op deze camping gevallen omdat het kleinschalig is. Op het terrein bevinden zich onder meer een kleine speeltuin, spelletjes voor de wat opgeschoten jeugd (zoals tafeltennis), een kleine supermarkt, een restaurantje en twee zwembaden (inclusief een kikkerbadje)

Dag 2

We beginnen de dag met heerlijk vers biologisch brood van het bakkertje op de camping. Wij zullen de gedurende de rest van ons verblijf in Raron de dag op deze manier starten. De vertegenwoordiger van de touroperator blijkt goede tips te hebben. Vandaag nemen wij op zijn advies de kabelbaan naar Unterbäch. De wandeling die wij maken is de zogenaamde "Frauenzitaten weg". Dit is een prachtige route van circa twee uur die door bosachtig gebied in de bergen gaat. De weg is goed bewegwijzerd. Als extraatje lees je onderweg allerlei citaten van sterke vrouwen. Mijn favoriet is een citaat van Margaret Thatcher: "Wanneer je in de politie iets gezegd wilt hebben, wend je dan tot een man. Wanneer je iets gedaan wilt hebben, wend je dan tot een vrouw." Deze route is erg leuk voor kinderen omdat zij langs beekjes loopt, en omdat je kinderen mee kunnen helpen om de wegwijzers te vinden.

Dag 3
's Ochtends gaan we naar het toeristenbureau in het dorp zelf en naar de supermarkt in het stadje Visp. 's Middags maken wij een wandeling over een hängebrücke . De hangbrug is met dikke kabels en grote bouten in de rotsen bevestigd. De brug veert met iedere stap van ons mee; hij gaat over een diepe ravijn en langs een waterval. Voor de kinderen is dit een belevenis, zo hoog boven een ravijn. De duistere tunnel waar wij doorheen sluipen, vinden zij ook erg spannend. Wij ouders zijn ook een "beetje" bang, moeten wij toegeven.

Dag 5

Na een late lunch vertrekken wij naar St-Léonard voor een ondergronds meer, geheten Le Lac Souterrain St-Léonard. Volgens de brochure is dit het grootste bevaarbare ondergrondse meer van Europa. Klinkt veel belovend, maar het viel ons enorm tegen. In feite daal je af in een grot en kom je bij een groot meer, waar je in een roeiboot stapt. De gids van de grot roeit je heen en weer door de grot; onderweg maakt hij grapjes over welke voorstellingen je kunt zien in de rotsformaties. Bijvoorbeeld: "Dit uitsteeksel lijkt op een hagedis".

's Avonds hebben wij hét gerecht van de streek gegeten, te weten raclette. Het is een beetje apart gerecht. Een gesmolten stinkkaas, opgediend met gekookte aardappel in de schil, zilveruitjes en augurk. Laat de stank van de kaas je er niet van weerhouden om het te proberen; het is echt heerlijk!

Dag 6
In de ochtend zwemmen de kinderen in het zwembad op de camping omdat het weer een stralend zonnige dag beloofd te worden. Later rijden wij naar de beroemde Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van Zwitserland en van de Alpen. Hij is 23,6 km lang met een oppervlakte van 117,6 km.

Wij maken vandaag veel ritjes met kabelbanen en genieten iedere rit weer met volle teugen van het geweldige uitzicht. Het gebied rondom de Aletschgletsjer staat niet voor niets samen met twee omringende bergen op de UNESCO-lijst voor werelderfgoed. Het uitzicht boven op de besneeuwde bergtoppen is fenomenaal. Wij vonden het een bijzondere ervaring om bij een temperatuur van 30 graden in het dal in luchtige zomerkleding op de besneeuwde bergtoppen te staan. Als je slechts één uitstapje kunt maken, ga dan beslist naar de Aletschgletsjer.

Dag 8

We vertrekken om 9.00 uur van de camping, en nemen bij Brig de autotrein door de bergen. Na 20 minuten kom je aan in Italië (Iselle). Je blijft hierbij gewoon in je auto zitten, en rijdt zo de trein op. Hierdoor snijden we een stuk van de route, te weten de Simplonpas van 2005 meter hoogte, af. Daarnaast is het een erg leuke ervaring om 20 minuten in het donker in je auto te zitten.

Wij maken onze eerste zwarte zaterdag mee, en arriveren pas om 19.00 uur op camping Il Pogetto te Troghi Firenze. Deze camping bevindt zich op het Toscaanse platteland, op 15 km afstand van Florence. Ook deze camping is niet grootschalig opgezet. Apart is dat iedereen (ook mensen met geen of kort haar) in het zwembad een badmuts op moet. Verder is de camping niet luidruchtig, er is geen animatie of harde muziek. Er is evenwel genoeg te doen in de vorm van sport. Voor je natje en je droogje kun je terecht in het supermarktje of het restaurant annex pizzeria.

De majestueuze Duomo te Florence / Bron: Tanel Teemusk, Flickr (CC BY-SA-2.0)De majestueuze Duomo te Florence / Bron: Tanel Teemusk, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Italië

Dag 11

Vandaag gaan wij met de bus die vlakbij de camping een halte heeft naar Florence. Erg handig dat wij de buskaartjes bij de receptie van de camping kunnen aanschaffen. Omdat het nu hoogseizoen is, staan er bij de veel wachtrijen. Veel tijd om bezienswaardigheden te bezoeken hebben we dus niet. Dit vinden wij niet erg, het gaat ons om een algemene indruk, en afgezien daarvan is het uithoudingsvermogen van kleine kinderen ook niet zo groot. We bezichtigen de Duomo (kathedraal) en het Museo de Palazzo Vecchio.

De Duomo (in het Nederlands "dom") is de kathedrale basiliek van Florence, het is ook een van de belangrijkste symbolen van Florence, en een van de meest in het oog springende gebouwen van Florence. De Duomo is ook belangwekkend omdat het de op drie na grootste kathedraal van Europa is. Je moet je wel gepast kleden. Dit betekent voor de dames geen blote schouders en benen. De heren moeten geen te korte bermuda aan. Ben je te bloot gekleed, dan moet je bij de portier een sjaal aanschaffen.

Het Palazzo Vecchio (in het Nederlands "het Oude Paleis", was een paar eeuwen geleden het regeringsgebouw van Florence.
Nu is het een museum waarin de werken van beroemde Italiaanse kunstenaars te bewonderen zijn. Voor het gebouw staat een replica van de David, het bekende standbeeld dat door Michelangelo is gemaakt. Het standbeeld stelt de Bijbelse figuur David voor die de reus Goliath aanvalt. Het originele beeld bevindt zich in de Galleria dell'Accademia te Florence. Na de bezichtiging van het museum beklimmen we ook de toren van het Palazzo Vecchio voor een wonderschoon uitzicht over Florence. Te kleine kinderen en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen wordt afgeraden de toren te beklimmen, evenals mensen die claustrofobisch zijn.

De ijssalons in Florence zien er allemaal erg aanlokkelijk uit, dus eten wij deze dag drie (3!) keer ijs. Het schijnt dat er bij het ijs hier alleen natuurproducten worden gebruikt. Smaken ze daarom zo onweerstaanbaar? Aan het eind van de dag barst er een tropische regenbui los. In onze poncho's die wij kopen bij de straatverkopers die uit het niets tevoorschijn lijken komen, begeven wij ons met de bus terug naar onze camping.

Dag 13
Vandaag maken wij een rondrit langs de bekende chianti route naar Greve in Chianti. Een grote attractie is de vermaarde slagerij Antica Macelleria Falorni. "Antiek" omdat de slagerij in 1806 is opgericht. Aan het plafond hangen reusachtige hammen, staarten en wat dies meer zij. Je kunt er gerust uren dwalen, terwijl je allerhande vlees, kaas en wijn proeft. Ook ideaal om te lunchen, bijvoorbeeld met een pizza op het terras. Via Castelllani in Chianti waar wij de lunch gebruiken en Poggibonsi belanden wij in Certaldo. In Certaldo gaan we met een trammetje vanaf Piazza Boccacio omhoog naar de oude ommuurde stad. Op de terugweg naar de camping trekt het mooie Toscaanse landschap aan ons gezicht voorbij.

Dag 14

In de ochtend zwemmen wij in het campingzwembad, en doen wij mee aan aquarobics. Rond het middaguur maken we een autorit door het mooie Toscaanse landschap. Nu komen wij onbedoeld wel in San Michele aan; we zijn niet onder de indruk. Na het boodschappen doen bij onze favoriete supermarkt gaan wij terug op de camping waar we nog een keer zwemmen en de kinderen met hun vriendjes op de camping spelen. Vanavond maken wij weer het terugkerende ritueel van inpakken mee.

Dag 15

Wat een pech, ook vandaag is het blijkbaar zwarte zaterdag. We vertrekken om 8.30 uur om onze bestemming Grafenau in het Beierse Woud, Duitsland, pas om 23.00 uur te bereiken. Wij hebben aldus 15 uur gedaan over een afstand van 850 km; onze gemiddelde snelheid bedroeg dus 57 km. We komen in het pikkedonker bij Ferienpark Grafenau aan. De receptie is al gesloten en we hebben geen flauw idee hoe de omgeving eruit ziet. Dat is aan de andere kant ook weer spannend.

Duitsland

Dag 16

Bij het ontwaken doen we vol verwachting de gordijnen open. Wauw, wat een mooie omgeving! Het Bayerische Wald (Beierse woud in het Nederlands) is sprookjesachtig mooi. Het Ferienpark is mooi aangelegd en netjes onderhouden. De huisjes zijn ruim genoeg en hebben door de manier waarop ze zijn gebouwd allen een prachtig uitzicht. Elke ochtend om 9.30 uur rijdt Koos Konijn met muziek door het park met een stoet kinderen achter hem aan om de kinderen te wekken, en hun eraan te herinneren dat de eerste activiteit in de kidsclub om 10.00 uur begint. Gezellig!

Omdat de receptie gisterenavond gesloten was, checken wij vanochtend in en kopen we broodjes bij de receptie. Aan onze ontbijttafel zeggen we tegen elkaar dat wij heimwee hebben naar de verse broodjes in Zwitserland.

We zijn met onze kont in de boter gevallen want vandaag vindt er in het Kurpark in Grafenau een "Grösses Kinderbärchenfest" plaats. Dit blijkt een groots festijn te zijn met Beierse folklore, lokale hapjes en drankjes en goochelaars. De kinderen vermaken zich prima, ze maken een ritje op een pony, lopen in grote plastic bollen door water en springen op een groot springkussen in de vorm van een schip.

Dag 17

Regen, regen en nog eens regen. De kinderen gaan knutselen, de ouders relaxen in het comfortabele vakantiehuis. Omdat het regent gebruiken we onze tijd om in de middag in Grafenau te shoppen en langs het Toerismebureau te gaan. Het Toerismebureau verstrekt ons de gratis Nationalpark-Card, waarmee wij onder andere gratis gebruik kunnen maken van bussen en treinen in de regio en Wi-Fi kunnen ontvangen op alle Toerismebureaus. Ook kunnen kinderen bij de Toerismebureau een presentje ophalen. Pas tegen de avond wordt het droog, en maken we nog een avondwandelingetje in het vakantiepark.

Dag 18

Vandaag naar Neuschönau om te wandelen door de Tierfreigelände van het Nationalpark Bayerischer Wald, het nationale natuurpark Bayerische Wald voor wat - onbedoeld - een lange wandeling gaat worden van meer dan vier uur. Wij beseften niet dat de rondweg 7 km heuvel op- en afwaarts is, en dat je met het wandelen en kijken naar de dieren 3 á 4 uur zoet bent. Hadden wij maar geweten dat er ook een verkorte route van anderhalf uur bestaat; raadpleeg daarvoor de plattegrond.

De Tierfreigelände is een soort dierentuin, alleen zijn niet de dieren achter hekken, doch wij mensen. De dieren zijn - waar zij thuishoren - in hun natuurlijke omgeving. Het ongelooflijke van de Tierfreigelände is dat de toegang gratis is. We zien heel veel grote en kleine wilde dieren als wolven, beren, herten, wilde zwijnen, otters, uilen etc.

's Avonds maken we met de kidsclub een fakkeltocht. De kinderen vinden het fantastisch natuurlijk. Want wanneer krijgen zij de gelegenheid om met toestemming van hun ouders met vuur te spelen?

Dag 19

Vandaag staat het Glasmuseum in Frauenau op het programma. Dit is leuker dan het klinkt; het museum is op een ook voor kinderen leuke manier educatief. Niet alleen is er te zien hoe glas wordt gemaakt, ook zijn er op diverse etages uiteenlopende gebruiksvoorwerpen en sieraden te zien die van glas zijn gemaakt. De kinderen mogen ook laatjes open trekken en op knoppen drukken. Ze krijgen geen moment de gelegenheid om zich te vervelen.

Dag 20
Frauenau ligt op de zogenaamde glasroute dus je struikelt er over de ateliers waar je als toerist zelf glas mag blazen. Wij zijn er vandaag om glas te blazen! Uiteraard doen we niet het hele proces van het begin af aan, omdat dit echt een vaardigheid is die je aangeleerd moet hebben. Wij mogen in de laatste fase door een pijpje blazen waardoor er een grote bol aan het einde ontstaat. Omdat je redelijk flink moet blazen, zullen de hele kleintjes (circa jonger dan 5 jaar) er wel je hulp bij nodig hebben.

Dag 21

Onze laatste dag in Grafenau. We rijden naar Bodenmais omdat dit een populaire vakantieplaats in het Beierse Woud is. We bezoeken ook Erlebnispark Silberberg, een soort pretpark in de bergen met kabelbanen, een natuurspeeltuin en rodelbanen. Leuk voor de kinderen is het boogschieten.

Op de terugweg rijden we door Frauenau waar er een optocht gaande is ter viering van een katholieke feestdag (Maria-Tenhemelopneming). De stoet begint met mannen met klappende zwepen, gevolgd door een rij koeien die een kabaal maken door de koebellen om hun nek, en aan het eind komt er een fanfare langs met tussendoor allerlei verenigingen. Onze laatste vakantiedag gaan wij uit eten in Grafenau.

Dag 22 zaterdag
Vertrek naar Nederland. Nu vallen de files gelukkig wel mee en zij we op een redelijke tijd thuis.

Lees verder

© 2014 - 2022 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Firenze, een stad vol kunst en architectuur!Wanneer je door Firenze, ook Florence genoemd, wandelt adem je gewoon cultuur en geschiedenis in. Niet enkel vind je er…
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Toscane; VolterraEén van de Toscaanse stadjes waar nog Romeinse overblijfselen te bezichtigen zijn, is Volterra. Hier ligt even buiten de…
Toscane; San GimignanoSan Gimignano is een historische stad in het Italiaanse Tocane. In deze stad was het vroeger een soort status symbool om…

Fietsen naar de grenspost tussen Argentinië en ChiliIn het uiterste westen van Argentinië in het noorden van Patagonië, ligt het plaatsje San Martin de los Andes. Het is de…
Ierland – Van Knock naar Westport en de bar van Matt MalloyIerland – Van Knock naar Westport en de bar van Matt MalloyTijdens onze rondreis door Ierland komen we vanuit Ennistymon in Knock terecht. Ons hotel staat in de plaats, die gelief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RoAll, Pixabay
  • Flickr.com: Tanel Teemusk, Duomo Firenze
  • Flickr.com: Dan Peters, Hanging 'ams @ Antica Macelleria Falorni
  • Flickr.com: Digital cat, Glaskugeln - Detail - Glaskunst aus dem Bayerischen Wald
  • Wikipedia.com
  • Afbeelding bron 1: Tanel Teemusk, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.