15 redenen voor een gezinszomervakantie in Zwitserland

15 redenen voor een gezinszomervakantie in Zwitserland De meeste mensen denken bij Zwitserland aan een skivakantie. Voor de zomervakantie is Zwitserland echter een minder voor de hand liggende bestemming. Dit is niet helemaal terecht, omdat Zwitserland vooral aan gezinnen veel te bieden heeft. Een aanrader voor gezinnen is het kanton Wallis, dat in de Rhône vallei ligt en dat in de zomer een heerlijk mediterraan klimaat heeft. Het fijne van vakantie vieren in dit gebied zijn met name de prachtige natuur, de aanwezigheid van kleine familiecampings en dat er voor kinderen veel te beleven is. Dit zijn allemaal zaken die bijdragen aan een prettige, geslaagde vakantie voor het hele gezin.

Inhoud


Het gebied

Een mooie bestemming is de Rhône vallei in het kanton Wallis (Valais in het Frans). Dit ligt in het Zuidwesten van Zwitserland, en het grenst onder meer aan Frankrijk en Italië. De witte besneeuwde bergtoppen van de Walliser Alpen zijn een mooie omlijsting van je vakantie. Neem bijvoorbeeld Raron, een leuk pittoresk dorpje met een burchtkerkje.

Redenen voor een gezinszomervakantie in Zwitserland

De afstand

De afstand Utrecht – Raron bedraagt ruim 990 kilometer. De netto reistijd is circa 10 uur. Met een pauze van elke 2 uur leg je deze afstand met de auto in ongeveer 12 uur af. Omdat het in één dag is aan te rijden hoef je onderweg dus niet in een hotelletje te overnachten, wat fijn kan zijn als je met kleine kinderen reist.

Zwitserland is op gezinnen ingesteld

Er is veel speciaal aangepast voor kinderen; je hebt er kinderwandelingen, kindermenu's en veel kinderactiviteiten. Vanwege de hogere temperaturen in de zomer is het heerlijk om in de buitenlucht actief te zijn.

Schoon, lekker leidingwater

Het kraanwater van Zwitserland smaakt naar heerlijk koel bronwater. Dit heeft als groot voordeel dat je niet met flessen mineraalwater hoeft te slepen. Omdat het water zo goed smaakt, heb je ook minder moeite om je kinderen water te laten drinken bij het avondeten en tijdens wandelingen of buitenactiviteiten.

De vele kabelbanen

Je kinderen zullen er geen genoeg van krijgen. Met deze kabelbanen kom je op verrassende plekken en bergdorpjes. Tijdens de rit naar boven en beneden heb je een adembenemend uitzicht op de Alpen.

Gezonde, schone lucht

Als je kinderen astma of andere luchtwegaandoeningen hebben, dan doe je ze geen groter plezier dan met het houden van een vakantie in dit Zwitserse berggebied. Niet voor niets zijn er hier talloze erkende kuuroorden te vinden.

Kleinschalige gezinscampings

Omdat Zwitsers dol op kinderen zijn, zal het je kroost aan niets ontbreken.

Zwitsers zijn sportief

Er is genoeg keuze aan zomersporten en activiteiten. Als je van mountainbiken houdt, zit je helemaal goed. Er zijn veel paden die speciaal voor mountainbikers zijn aangelegd, en die goed bewegwijzerd zijn. Voor een extra uitdaging kun je je mountainbike met de kabelbaan meenemen om hoog in de bergen te mountainbiken. Door het adembenemende uitzicht geeft dit een extra dimensie aan je fietstocht.

Veel wandelgebieden

Uiteraard zijn er wandelroutes die een dagdeel tot een volle dag in beslag nemen, voor de minder geoefenden en gezinnen met kleine kinderen zijn er echter voldoende leuke kortere routes variërend van 45 minuten tot 2 uur.

Hängebrücke
Een apart fenomeen zijn de "hängebrücken". Letterlijk vertaald "hangbruggen". Het zijn bruggen over ravijnen of bruggen die met bouten en kabels aan de bergen zijn bevestigd. Je kinderen zullen er weg van zijn. Over deze bruggen lopen is spannend, maar absoluut niet gevaarlijk omdat zij geregeld worden gecontroleerd.

De Zwitsers zijn ongelooflijk aardige mensen

Zij benaderen toeristen vriendelijk, en zijn behulpzaam en geduldig. De toeristenbureaus hebben veel gratis informatie en routekaarten. En natuurlijk ontvangen je kinderen in dit kindvriendelijke gebied een cadeautje.

De burchtkerk in Raron / Bron: Eyewall ZRH, Flickr (CC BY-2.0)De burchtkerk in Raron / Bron: Eyewall ZRH, Flickr (CC BY-2.0)
Het tempo ligt er niet zo hoog
In kleinere dorpjes als Raron lijkt de tijd niet zo snel te gaan, deze dorpjes vormen daarom een ideale basis voor een vakantie met baby's en kleine kinderen.

Zwitserland is een veilig land

De toeristenbureaus geven dit nadrukkelijk aan. Je wordt als toerist niet voortdurend gewaarschuwd om op je bezittingen te letten.
Misschien heeft de hoge levensstandaard er iets mee te maken dat de misdaadcijfers zo laag zijn?

Hygiëne staat bij de Zwitsers hoog in het vaandel

Overal vind je gratis schone toiletten en plekken om je baby te verschonen.

Eeuwige sneeuw
Onder de vele gletsjers spant de Aletschgletsjer de kroon: met een lengte van 23 km en een oppervlakte van 86 km² is het de grootste gletsjer van de Alpen. Het is gewoonweg een sensatie om als het in het dal 29 graden is met de kabelbaan naar boven naar de gletsjer te gaan, waar er nog sneeuw ligt. Dit moet je gezien hebben. Je kunt er gewoon in je bermuda heen gaan; wel een vestje meenemen.

Het heerlijke verse Zwitserse brood

Het is een leuk begin van de dag om 's ochtends met je kinderen naar het bakkertje (op de camping) te lopen voor heerlijk geurend vers brood. Dit brood wordt gemaakt van (biologische) ingrediënten uit het land, die geen kunstmatige toevoegingen bevatten. En dat proef je ook.

Conclusie

Zwitserland is dus een heerlijk land om in de zomer met je familie te vertoeven. Het prijspeil ligt er wel wat hoger dan in Nederland. Dit kun je compenseren door wat vaker zelf te koken, boodschappen in een goedkopere supermarkt te halen en je vertier meer te zoeken in gratis of goedkopere uitjes. Voorbeelden van deze laatste zijn wandelingen in de bergen, over de hängebrücken of schilderachtige dorpjes of picknicken in een van de vele fantastische picknickgebieden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Aletsch GletsjerDe Aletschgletsjer ligt in het kanton Wallis (Zwitserland), onderdeel van de Berner Alpen. Hij behoort tot het Unesco-we…
De Alpen en omstrekenDe Alpen en omstrekenDe Alpen ( 43° 50' - 48° 20' N.Br., 5° - 16° 03' O.L.), het hoogste gebergte van Europa lijkt zich als een onoverwinneli…
Sion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion: stad met veel cultuur in het Zwitserse WallisSion is een stad in het Franstalig deel van Zwitserland die gedomineerd wordt door een tweetal rotsen met bijzondere bou…
Matterhorn: een imposante berg in ZwitserlandMatterhorn: een imposante berg in ZwitserlandIn het zuiden van Zwitserland in kanton Wallis is een imposante berg. De top is vaak in nevel gehuld. Deze berg is 4.478…

Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…
Op vakantie naar FrankrijkFrankrijk is een erg populair vakantieland bij Nederlanders omdat het een erg divers land is. Maar wat houdt het in om v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ghost-in-the-Shell, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Flickr.com: Ghost-in-the-Shell, Le col de Taney au-dessus de Miex
  • Flickr.com: Thomas Woodtli, Raron Switzerland
  • Photo credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/medevac71/3972261153/">MedEvac71</a> via <a href="http://photopin.com">photopin</a> <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/">cc</a>
  • Flicker.com: Martin Abegglen, hängebrücke zermatt
  • Afbeelding bron 1: Eyewall ZRH, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

Tom Dijkstra, 25-07-2017
Hey! Ik ga over een paar weken naar Zwitserland met de familie. Ik zit rond Morgins. Wat is daar in de buurt leuk voor de hele familie? De kinderen zijn 6 en 9, dus niet teveel inspanning of cultuur. Reactie infoteur, 08-01-2019
Excuses dat ik uw reactie te laat lees. Ik hoop dat u een fijne vakantie hebt gehad.

Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.