Kamperen in Zweden: Camping Alevi in Fastnäs (Värmland)
Voor wie in de provincie Värmland in Zweden op zoek is naar een leuke camping, zou een bezoekje kunnen brengen aan Camping Alevi. Deze camping ligt tussen Ekshärad en Stöllet. De camping valt om precies te zijn onder het plaatsje Fastnäs. Een deel van de camping ligt aan de rivier de Klarälven. De camping wordt gerund door het Nederlandse echtpaar Meine en Willy Schreiber, samen met hun zoon. Deze camping was ook vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs in Utrecht en in het WTC Leeuwarden tijdens de Caravana kampeerbeurs (2019).
Inhoud
Kamperen in Zweden
Zweden is een prima land om op vakantie te gaan. De natuur is schitterend, er zijn veel meren en er is genoeg te doen. Voor mensen die niet van kamperen houden, zijn er mogelijkheden om in een
hotel te verblijven. Voor de kampeerders zijn er verschillende mogelijkheden. Men kan op een camping kamperen in eigen tent, vouwwagen of caravan/camper. Daarnaast zijn er ook campings die vakantiehuizen - in het Zweeds
stuga's - verhuren of zelfs een ingerichte tent. Voor iemand die van rust houdt en niet op een camping in een stuga wil verblijven, zijn er ook mogelijkheden voor een verblijf in een vakantiehuisje aan een prachtig meer.
muskietennet /
Bron: ©ottergraafjesMuggen
's Zomers kunnen er in bepaalde delen van Scandinavië muggen voorkomen. Vooral Lapland staat hier gedurende medio juni tot en met medio augustus om bekend. In gebieden waar sprake is van stilstaand zoet water, maar ook in moerasachtige (veen)gebieden kunnen muggen erg aanwezig zijn. Dat is ook het geval in Värmland. Gelukkig bestaan hier middeltjes voor.
Oplossing
Bij de apotheek zijn diverse smeersels te koop. In Nederland zijn natuurlijk ook middeltjes tegen muggen te koop, maar het wordt aangeraden om deze middeltjes (waaronder
Mygga) toch echt in Scandinavië te kopen. Veel Scandinavische campings verkopen dit ook. Wat daarnaast ook nog een goed alternatief is, is het aanschaffen van een muskietennet voor om je hoofd. Dit kun je onder je kin met een touwtje afsluiten. De muggen zullen nog wel bij je komen, maar hebben veel minder kans om je te prikken. Dit netje is onder andere te koop bij winkels met visuitrusting.
Waar ligt camping Alevi in Zweden
Camping Alevi ligt in de Zweedse provincie Värmland. Dat is een provincie die in het midden van Zweden ligt. Het grenst in het westen aan
Noorwegen. De hoofdstad van de provincie Värmland is Karlstad. In de provincie Värmland zijn meerdere campings. Ze liggen veelal aan de rivier de
Klarälven, dat
heldere rivier betekent. Camping Alevi ligt langs weg nr 62 tussen Ekshärad en Stöllet, om precies te zijn in het plaatsje Fastnäs.
Ontstaan camping Alevi
Deze camping bestaat anno 2016 precies 10 jaar. De camping kreeg bij het oprichten de naam Camping Alevi.
Alevi betekent in het Zweeds
oude elzen. Deze schijnen aan de oever van de rivier de Klarälven te hebben gestaan. De camping grenst deels aan deze rivier. De naam is door de inwoners van het dorpje Fastnäs bedacht. Wie het fijn vindt om tijdens de vakantie - op de camping - Nederlands te spreken, doet er goed aan om naar Camping Alevi te gaan. Deze camping wordt namelijk door een Nederlands echtpaar gerund. Daarnaast zijn er in Zweden
meerdere campings die door Nederlanders worden gerund.
Eigenaren camping Alevi
Ten tijde van het oprichten van de camping was het Nederlandse echtpaar, de familie Schreiber, echter nog geen eigenaar. Zij hebben de camping namelijk pas in 2008 gekocht. Op dat moment woonden ze nog in Nederland, maar in april 2009 zijn ze definitief naar Zweden verhuisd. De camping wordt gerund door Meine en Willy Schreiber. Dit doen ze samen met hun zoon Tsjeard Jan. Oorspronkelijk komen Meine en Willy Schreiber uit Friesland.
Algemene indruk camping
Deze camping scoort op diverse sites waar men een mening mag geven, goed. Gemiddeld een dikke 8! In het algemeen zijn de mensen erg tevreden over de camping en de eigenaren en wat er allemaal te doen is. Helaas zijn er altijd mensen die iets te klagen hebben. En dat is niet terecht. Dat er zomers muggen aanwezig kunnen zijn in Zweden, is bekend. Maar daar is zeker iets tegen te krijgen. Ook blijkt dat er mensen zijn die kritiek op het sanitair hebben. Volgens hen zou het niet voldoende zijn. Men moet niet vergeten dat de camping op een voormalig voetbalveld is gebouwd en dat de voormalige kleedruimte nu dienst doet als sanitairgebouw c.q. receptie. Het sanitair is altijd schoon en dat is juist een heel belangrijk gegeven. Voor de meeste mensen geldt dat ze graag weer op deze camping terugkomen. De meeste campinggasten zijn Nederlands, maar toch tref je ook andere nationaliteiten aan.
Warm welkom
Wat erg opvalt en zeer positief is: bij aankomst op de camping nemen ze de tijd voor je als gezin. Je krijgt koffie of thee aangeboden en onder het genot hiervan krijg je uitleg over diverse zaken. In de zomerperiode wordt het zomerprogramma met betrekking tot de animatie verstrekt, zodat het voor de ouders met kinderen en natuurlijk de kinderen zelf duidelijk is wat er allemaal wordt gedaan.
Terrein
De camping is deels op een voormalig voetbalveld gevestigd. De Zweedse voetballer Sven-Göran Eriksson heeft hier namelijk gevoetbald. Eriksson is voor sommigen wellicht een bekend iemand. Hij is manager van nationale elftal van Engeland geweest. Daarnaast heeft hij verschillende Europese topclubs getraind. Dat de camping deels op een voormalig voetbalveld is gevestigd, is duidelijk aan de kampeerplekken te merken. Ze zijn allemaal nagenoeg vlak. Dat is een prettige bijkomstigheid voor het opzetten van bijvoorbeeld een
tent. Het andere deel van de camping ligt aan de oever van de rivier Klarälven. Van daaruit is het heel gemakkelijk om met een kano te vertrekken of daar juist weer aan te meren. Ook is vissen daar erg geliefd.
Kampeerplekken
Deze camping is ruim opgezet. Er zijn 60 kampeerplekken die allen ongeveer 120 m2 groot zijn. Alle kampeerplekken hebben eigen elektriciteit (4 of 10 ampère) en zijn van gras voorzien. Het is toegestaan om op de eigen plek te barbecueën. Daarnaast zijn er over het hele campingterrein diverse stookplaatsen.
Huuraccomodaties
De camping beschikt ook over huuraccomodaties. Deze bestaan uit volledig ingerichte hutten (stuga) en safaritenten.
Receptie met kiosk
Zowel de receptie met kiosk, kantine/restaurant, het sanitairgebouw en de ruimte waar de wasmachine en droger staan, zijn in hetzelfde gebouw gevestigd, weliswaar ieder in een aparte ruimte. In de kiosk zijn een beperkt aantal artikelen te koop.
Openingstijden
- In de zomerperiode (juli en augustus) van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 22.00 uur.
- Buiten de zomerperiode (afhankelijk van het aantal gasten) van maandag tot en met zaterdag van 8.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 19.00 uur.
- Op zondag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 19.00 uur.
- De receptie is iedere dag tijdens de middagpauze van 12.30 tot 13.30 uur gesloten.
Sanitair
Zowel de wc's als douches en washokjes zijn voor gemengd gebruik. Er is dus niet een aparte heren- of damesafdeling. In de ruimte waar de toiletten zich bevinden is echter wel duidelijk aangegeven welke toiletten voor de heren of voor de dames zijn. Voor de douches of washokjes maakt dit niet uit. Het douchen is gratis, door middel van een pasje waarop geld wordt gezet. Naast de gemengde douches en toiletten, is er ook nog een aparte familiedouche. Deze ruimte is bestemd voor gezinnen met kinderen tot zes jaar en voor mensen die op één of andere manier geen gebruik van de gewone douches kunnen maken. Wie hiervan gebruik wil maken, zal dit moeten melden bij de receptie en hij/zij ontvangt dan de sleutel van deze ruimte.
Afwasruimte en kookgelegenheid
De afwas kan men op twee verschillende plaatsen doen. Of in een overdekte ruimte of onder een afdakje. In de overdekte ruimte staat een koelkast voor algemeen gebruik. In Scandinavische landen is het heel normaal dat je naast het koken van eten in je caravan/camper of tent, dit ook bij een speciale kookgelegenheid kunt doen. Ook op deze camping is dat mogelijk.
Restaurant
Er is niet echt sprake van een restaurant, omdat daar gewoonweg de ruimte niet voor is. In de kantine staan echter diverse tafels met stoelen, die ze dan ook gebruiken voor campinggasten die willen eten. Het eten smaakt prima, al moet je wel 's middags al kenbaar maken wat je wilt eten. Dit is nodig, zodat ze weten wat ze moeten inkopen. Je kunt niet zomaar even aanschuiven. In sommige gevallen kan dat vervelend zijn, maar als je hiervan op de hoogte bent, went het vanzelf. Dit is nu eenmaal hun regel.
Animatieteam
Naast de eigenaren zijn er in de zomerperiode nog een aantal mensen die ervoor zorgen dat de vakantiegangers van hun vakantie kunnen genieten. Zo is er in de zomerperiode gedurende een bepaald aantal weken een animatieteam aanwezig dat de kinderen vermaakt. Er worden diverse dingen georganiseerd. Op het zomerprogramma dat bij aankomst aan de gasten wordt gegeven, staat vermeld wat ze zoal organiseren. Het is mogelijk dat dit per jaar verschilt. Het hangt er natuurlijk van af wat het animatieteam in gedachten heeft.
Openingstijden camping
Vanaf de eerste week van februari tot en met medio maart kun je genieten van de winterse omstandigheden op camping Alevi. Het is dan mogelijk om een zogeheten winteravontuur te boeken. Hierbij slaap je dan in in een stuga (hut) en kun je diverse leuke activiteiten doen. Alle informatie hierover staat op de site van de camping onder het kopje winteravontuur.
Värmland wordt ook wel
klein Canada genoemd. Dit komt omdat de omgeving aan Canada doet denken. Daarnaast is er in de herfst sprake van een
Indian Summer. De bomen zijn dan veranderd in schitterende herfstkleuren. Deze camping ligt centraal in Värmland en het is dan ook mogelijk om in de omgeving
leuke uitstapjes te maken. Ook tijdens het laagseizoen kan men op deze leuke camping
voordeliger kamperen. Er leven diverse soorten dieren in en rond de Värmlandse bossen. Dieren die men zou kunnen zien zijn onder andere:
- een bever
- een eland
- een veelvraat
- een das
- een lynx
- een wolf
Het dier dat het snelste gezien kan worden is de eland.
Camping Alevi
Fastnäs 53
S-680 51 Stöllet
Telefoonnummer camping: +46 (0)563-86050
Internet: www.alevi-camping.com
e-mail: info@alevi-camping.com
Kampeerbeurzen
Voor wie meer informatie over deze camping wil hebben, kan een bezoekje brengen aan een
vakantiebeurs. In 2020 staan staan ze zowel op de Vakantiebeurs in Utrecht (bij de stand van Norge Reiser) als
Caravana kampeerbeurs in het WTC in Leeuwarden. Naast de eigenaar en eigenaresse zijn er nog een aantal personen aanwezig die je alles over het wel en wee van deze camping kunnen vertellen. Niet alleen kampeerders die nog niet eerder op deze camping zijn geweest komen langs op één van de beurzen. Ook campinggasten die er al eerder zijn geweest, komen vaak langs voor een praatje.
Lees verder