Leuke uitstapjes in Värmland (Zweden)

Leuke uitstapjes in Värmland (Zweden) Wie op vakantie naar de provincie Värmland in Zweden gaat, kan veel ondernemen. Deze dunbevolkte provincie heeft namelijk leuke bezienswaardigheden. Iemand die van wandelen houdt, kan zijn hart ophalen in deze schitterende provincie. Er zijn uitgestippelde wandelingen dwars door de Zweedse bossen. Men moet niet van de route afwijken, want je kunt gemakkelijk verdwalen. Het is ook erg leuk om met een kano of vlot stroomafwaarts op de rivier Klärälven te varen. Iemand die geïnteresseerd is in cultuur zou zeker een bezoekje aan de Finse Nederzettingen kunnen brengen.

Inhoud


Eerst iets over de provincie Värmland in Zweden

De provincie Värmland is één van de eenentwintig provincies van Zweden. Het wordt trouwens in het Zweeds uitgesproken als Wermland. Eigenlijk betekent dat dus gewoon warm land. De mensen in Zweden hebben het niet over hun provincie waar ze vandaan komen, maar over het landschap waar ze wonen. De Zweedse benaming voor provincies is län en de Zweedse benaming voor landschap is landskap. Värmland wordt ook wel Värmlands län genoemd.
Värmlands län is niet een grote provincie. Het neemt maar 4,3 procent van de totale oppervlakte (100%) van heel Zweden in. Het heeft een oppervlakte van 17.583 km². De hoofdstad is Karlstad. Värmland ligt tegen de Noorse grens (westen), grenst aan de provincies Dalarnas län (noorden), Örebro län (oosten) en Västra Götalands län (zuiden).

Gemeenten binnen Värmland

De provincie is opgedeeld in zestien gemeenten. Deze gemeenten zijn:
 • Torsby
 • Sunne
 • Storfors
 • Säffle
 • Munkfors
 • Kristinehamn
 • Kil
 • Karlstad
 • Hammarö
 • Hagfors
 • Grums
 • Forshaga
 • Filipstad
 • Eda
 • Arvika
 • Årjäng
De gemeenten Kristinehamn, Hammarö, Karlstad, Grums en Säffle grenzen aan het Vänernmeer.

Natuur in Värmland

Värmland is een dunbevolkt gebied. Op 1 km² wonen ongeveer zestien mensen. De rest is natuur, maar liefst 77% van de totale oppervlakte bestaat uit bos. Deze bossen zijn erg uitgestrekt en men kan er gemakkelijk verdwalen. Het is daarom erg belangrijk om tijdens een wandeling nooit van de paden af te wijken. Er zijn meer dan 10.500 meren, waarvan het Vänernmeer het grootste meer is. Verder zijn er veel kleinere meren (in het Zweeds worden ze onder andere sjö(n) genoemd), waar bij zonsondergang en zonsopkomst elanden komen om te drinken. Er zijn een aantal prachtige watervallen. Dit zijn: Brattfallet
Diggerfallet en Femtåfallet. De langste rivier van Zweden is de rivier Klarälven. Deze rivier stroomt ook door Värmlands län.

Dieren

De dieren die hier (onder andere in deze bossen) leven zijn onder andere:
 • elanden
 • dassen
 • herten
 • lynxen
 • wolven (zeer zeldzaam te zien)
 • beren (zeer zeldzaam te zien)
 • bevers

Ook kan men het geluk hebben om een auerhaan of uil te zien. Daarnaast zijn er kraanvogels aanwezig. Zij eten graag in de vochtige weilanden. Bij elanden denkt men misschien alleen maar aan de bruin gekleurde variant, maar er leven ook enkele witte elanden. Dit is eigenlijk uniek en betreft een "foutje" in de natuur.

rivier Klarälven met lus / Bron: ©ottergraafjesrivier Klarälven met lus / Bron: ©ottergraafjes

De rivier Klarälven

Zoals al eerder vermeld is dit de grootste rivier van Zweden. Klarälven betekent in het Nederlands heldere rivier. De totale lengte is 460 kilometer. Zij ontspringt in het het meer Rogen (Zweden) en komt uiteindelijk bij Karlstad in het Vänernmeer. Voordat ze daar uitmondt heeft ze nog een lange weg te gaan. Zij stroomt na de oorsprong door de meren Femund en Engern (beiden liggen in Noorwegen). Deze rivier heeft dan de Noorse naam Trysilelva. Ook wordt zij wel Trysilälva (in het Zweeds) of Femundselva genoemd. Zodra zij weer op Zweeds grondgebied komt heet ze weer Klarälven en stroomt door het meer met de naam Höljessjön. Ze stroomt verder Värmland in, langs allemaal kleine dorpjes. Ongeveer 100 kilometer stroomafwaarts voert ze in de Klarälvdalen langs Stöllet naar Ekshärad. Dit is een grotere plaats dan al die kleine dorpjes die zij onderweg heeft gepasseerd. Net na Ekshärad maakt zij een lus (meander) en stroomt zo verder richting het Vänernmeer. Deze rivier is uitermate geliefd om op te kanoën of vlotvaren.

Uitstapjes/bezienswaardigheden

Er zijn veel leuke dingen om te doen in Värmland. Zo kan men onder andere:
 • wandelen in de uitgestrekte bossen
 • een wandeling maken naar een waterval
 • een wandeling met een husky hond maken
 • varen op de rivier Klarälven
 • kijken bij één of meerdere Finse Nederzettingen
 • In Ekshärad kijken bij een Noorse staafkerk
 • op beversafari gaan
 • meedoen met spannende activiteiten, zoals canyoning
 • naar een elandenpark gaan

Dalarna paardjes
Aangezien Värmland niet zo ver van Dalarnas län verwijderd ligt (hangt er natuurlijk wel van af waar men zich in Värmland bevindt) zou men ook een kijkje kunnen nemen in een fabriek waar ze de typische Dalarna paardjes maken. Kortom: er is genoeg te doen.

kanovaren op rivier Klarälven / Bron: ©ottergraafjeskanovaren op rivier Klarälven / Bron: ©ottergraafjes

Kano- of vlotvaren op de Klarälven

Sommige campings in Värmland bieden de mogelijkheid tot kanovaren aan. Vaak hebben ze eigen kano's die je kunt huren. Ze brengen je samen met de gehuurde kano stroomopwaarts. Het enige dat je hoeft te doen is stroomafwaarts weer terugvaren naar een afgesproken plek. Dit kan bijvoorbeeld je eigen camping zijn, maar ook een andere uitgekozen plek. Het is ook mogelijk om via een bedrijf een kano te huren. Er zijn meerdere bedrijven die deze mogelijkheid aanbieden. Daarnaast is er ook een mogelijkheid om met een reeds gebouwd vlot de Klarälven af te varen. Voor wie het leuk vindt om er zelf één (uiteraard onder begeleiding) te bouwen, zijn hier zeker mogelijkheden voor.

Brattfallet / Bron: ©ottergraafjesBrattfallet / Bron: ©ottergraafjes

Wandeling waterval Brattfallet

De waterval Brattfallet ligt niet zover van het plaatsje Fastnäs af. Dit dorpje ligt ongeveer halverwege Ekshärad en Stöllet aan de weg nr 62. Net na de brug over de rivier Klarälven komt een afslag naar rechts richting Brattfallet. Zodra men op deze weg zit, rijdt men nog een stukje door en dan komt de afslag naar links naar het parkeerterrein van Brattfallet. De wandeling start vanaf het parkeerterrein.

Diverse routes

Er zijn diverse routes. Men kan alleen een kijkje nemen bij de waterval, maar men kan ook een rondwandeling - met de naam Halgåleden - maken. Deze is 6,8 kilometer lang. Je loopt dan zelfs door een moerasachtig gebied. Het is zeker de moeite waard. Op een gegeven moment heb je een prachtig uitzicht op de rivier Klarälven beneden je. De daadwerkelijke waterval Brattfallet zie je hier niet. Hiervoor moet je echt een stukje van de wandeling met de naam Strövslinga maken. Deze wandelroute heeft twee verschillende afstanden, namelijk één of twee kilometer. Als er weinig neerslag is gevallen, staat deze waterval droog. In tijden dat er echter genoeg neerslag is geweest, is er voldoende water. Wat opvalt is de kleur van het water. Die kleur is bruinig. Dit heeft te maken met de ijzerhoudende grond.

Femtåfallet / Bron: ©ottergraafjesFemtåfallet / Bron: ©ottergraafjes

Wandeling waterval Femtåfallet

Een andere wandeling naar een waterval wat zeker aan te raden is, is die naar de waterval Femtåfallet. Deze waterval ligt in de buurt van Ambjörby, ook aan de weg nr 62. Zodra je de auto hebt geparkeerd, zie je de waterval al. Er is zelfs een mogelijkheid om daar lekker te gaan picknicken bij de bankjes die daar staan. Tijdens de wandeling kom je door de kloof waar de waterval doorheen stroomt. Het is een prachtige wandeling, maar redelijk zwaar. De afstand van deze wandeling is ongeveer 7 kilometer.

Värmlands Moosepark

Voor wie in het wild geen eland heeft gezien, maar toch graag een echte eland zou willen zien, is het Moosepark in Ekshärad een goed alternatief. In dit park zijn diverse elanden, die je met een beetje geluk kunt aaien. Ze zijn in principe tam, maar het blijven toch altijd "wilde" dieren. Onder leiding van een gids loop je ongeveer anderhalf uur door het park. Tijdens deze rondwandeling vertelt de gids veel over de elanden.

Adres:
Värmlands Moose Park Holeberg
SE- 683 61 Ekshärad
Telefoonnummer 00 46 (0)70 2664945
http://www.moose-world.com

wilde eland / Bron: ©ottergraafjeswilde eland / Bron: ©ottergraafjes

Zelf op zoek naar elanden

Wat is er nu leuker om zelf in het wild elanden te zien? Er zijn diverse plekken waar je ze wellicht zou kunnen zien. Dat zou kunnen in het gebied Brunnberget, maar is ook mogelijk in de bossen vlakbij de waterval Brattfallet. Om hier te komen rijdt je dezelfde weg als naar Brattfallet, alleen moet je even daarvoor afslaan naar links. Je rijdt dan door een schitterend stuk bos en met een beetje geluk zou je bij het meertje Kårebolssjön elanden kunnen zien. Verblijf je op een camping of andere accommodatie? Vraag dan even waar je de elanden het beste zou kunnen zien. Vaak genoeg kunnen ze het duidelijk aangeven hoe je moet rijden, zonder dat je de weg kwijt raakt. En soms kan het gebeuren dat je op een hele andere plek zomaar ineens één of meerdere elanden ziet. Dit wil namelijk ook nog weleens gebeuren langs de weg nr 239 van Ekshärad naar Torsby.

Dalarna paardjes / Bron: ©ottergraafjesDalarna paardjes / Bron: ©ottergraafjes

Kijkje nemen in Nusnäs bij de Dalarna paardjes fabriek

Een ander leuk uitstapje is een kijkje nemen bij de fabriek waar de Dalarna (Dala) paardjes worden gemaakt. Deze paardjes zijn een Zweeds symbool en zijn niet alleen maar in Zweden bekend, maar ook daarbuiten. Deze paardjes worden in het dorpje Nusnäs in de provincie Dalarnas län gemaakt. In de fabriek kan men het hele proces volgen om te zien hoe die schitterende paardjes worden gemaakt. Deze paardjes zijn geheel handgemaakt, alleen het uitzagen gebeurt machinaal. In Nusnäs zitten twee fabrieken in dezelfde straat. Dat zijn Nils Olssen Hemslöjd en Grannas A. Olssen Hemslöjd. Zodra men het hele proces heeft gevolgd, kan men in de winkel die bij de fabriek hoort één of meerdere paardjes kopen.

Adres Nils Olssen Hemslöjd
Edåkersvägen 17
SE- 792 77 Nusnäs
Telefoonnummer +46 250 372 00

Adres Grannas A. Olssen Hemslöjd
Edåkersvägen 24
SE- 792 77 Nusnäs
Telefoonnummer +46 250 372 50
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dalarna paardjes, souvenir uit ZwedenDalarna paardjes, souvenir uit ZwedenHet Dalarna paardje is populairder dan ooit. In Zweden is het parmantige rode paardje het bekendste kunstvoorwerp uit de…
Dalarna, must voor natuurliefhebberDalarna, must voor natuurliefhebberDwalen in de wildernis? Bootje varen in volstrekte eenzaamheid? Beren zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog sta…
Het Dalarna paardje: een Zweeds symboolHet Dalarna paardje: een Zweeds symboolWie op vakantie naar Zweden gaat en in de gelegenheid is om naar Nusnäs te gaan, moet dit zeker doen. Nu vraagt men zich…
Selma Lagerlöf, NobelprijswinnaresSelma Lagerlöf was de eerste Zweedse die de Nobelprijs voor Literatuur won en lid werd van de Zweedse Academie die de pr…

Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona en het oude "wilde westen"Tombstone, Arizona, een sprong naar het wilde westen uit de negentiende eeuw. Een plek waar de tijd stilgestaan lijkt te…
Het Atomium in Brussel bezoekenHet Atomium in Brussel bezoekenHet prachtige Atomium wordt beschouwd als het symbool van België en meer bepaald van Brussel. Het is een uniek monument…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • Eigen ervaring
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rmland
 • http://www.visitsweden.com/zweden/Regios-en-steden/Midden-Zweden/Varmland/
 • http://www.hiking-site.nl/themas/route_2010-08-01.php
 • http://www.klimaatinfo.nl/zweden/
 • http://www.jajazweden.com/klimaat.htm
 • http://www.zwedenweb.com/
 • http://www.zwedenweb.com/regios-in-zweden/varmland/
 • http://www.zweden.com/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=84&Itemid=88
 • http://outdoorsweden.com/nl/
 • http://www.visitvarmland.nl/
 • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 2: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 3: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 4: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 5: ©ottergraafjes
 • Afbeelding bron 6: ©ottergraafjes
Reacties

Paul van den Dungen, 11-09-2018
Goede site met de juiste informatie deze is in zweden zelf nogal eens moeilijk te krijgen. Reactie infoteur, 11-09-2018
Beste Paul van den Dungen,

Bedankt voor de leuke reactie!

Ik vind het altijd erg leuk om te schrijven over iets waar ik zelf ben geweest. En hoop dat anderen op deze manier er ook iets aan hebben.

Met vriendelijke groet,

Infoteur Ottergraafjes

Naam Betty van der Klugt, 29-05-2017
Een heel goede site. Geeft duidelijke informatie. Reactie infoteur, 30-05-2017
Beste mevrouw Van der Klugt,

Dat vind ik erg leuk om te horen! Veel plezier in Värmland, er vanuit gaande dat u daarheen met vakantie gaat. Het is ons daar zelf erg goed bevallen.

Met vriendelijke groet,

Infoteur Ottergraafjes

Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 19-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.