Dalarna, must voor natuurliefhebber

Dalarna, must voor natuurliefhebber Dwalen in de wildernis? Bootje varen in volstrekte eenzaamheid? Beren zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog staan met een rendier? Pssst... liever niet verder vertellen, maar vooruit dan. Natuur op zijn best vind je in de bosrijke streek Dalarna, gelegen in het midden van Zweden. Een genadeloze leegte in ruige berggebieden, adembenemende meren langs doodstille wegen, klaterende watervallen en naaldbomen tot je er tureluurs van wordt. Natuurliefhebbers mogen Dalarna niet missen!

Frederiksberg (Zuid-Dalarna)

In Frederiksberg ligt het bekende vakantiepark Säfsen Resort, omgeven door een overweldigende natuur die de typisch Zweedse sfeer ademt. Het park is gelegen in een sterk heuvelachtig gebied, aan het Säfsjön meer, te midden van dichte bossen en wel meer dan 175 heldere meren. Het meer is geschikt om te kanovaren of te zwemmen, en wil je niet meedoen, dan kun je zonnebaden op de grasweide van de nabijgelegen rotskust, of in de schaduw zitten onder een dennenboom. Mountainbikers zitten hier eveneens goed, want maar liefst 300 km mountainbike-routes liggen pal naast het park.

Orsa Berenpark / Bron: Liam and Hels Big Trip, Flickr (CC BY-2.0)Orsa Berenpark / Bron: Liam and Hels Big Trip, Flickr (CC BY-2.0)
Säfsen Resort organiseert allerlei activiteiten, maar zelf het gebied ontdekken heeft natuurlijk ook wel wat. Zo zijn er uitdagende wandelroutes uitgezet - heuvel op, heuvel af -, waarbij enige sportieve achtergrond wel vereist is. Daarnaast kun je er vissen, paardrijden, minigolfen en nog veel meer. Voor een verrassend uitstapje naar een elandenpark waar (door Nederlanders!) rondleidingen worden gegeven:
Adres: Värmlands Älgar & Alpackor Park, Holeberg, 68050 Ekshärad, Zweden.

Orsa (Midden-Dalarna)

In het hart van Dalarna ligt een van de meest geliefde vakantiestreken van Zweden: het Siljangebied. Vakantiepark Orsa Grönklitt is bij Nederlanders het bekendst, en ligt op 500 meter hoogte ten noorden van de plaats Orsa. Het park is verdeeld in diverse delen die zeer ver uit elkaar liggen, en heeft een eigen, sereen meer en een visvijver. Het Siljanmeer en het meer van Orsa zijn in de omgeving de grote trekpleisters, maar daarnaast zijn er diverse populaire attracties. Zo is er het Orsa Berenpark, een voor Europa uniek park waar natuurlijk diverse soorten beren maar ook andere roofdieren te zien zijn. De beren zitten er echter niet in hokken zoals we in Nederland gewend zijn, maar in uitgestrekte domeinen vanwaar de bezoeker ze vanuit verschillende uitkijkpunten kan observeren.
Voor het uitstapje naar het berenpark:
Adres: Orsa Björnpark, Orsa Grönklitt, Orsa, Zweden.

Siljan meer / Bron: Maykol Vargas, Flickr (CC BY-2.0)Siljan meer / Bron: Maykol Vargas, Flickr (CC BY-2.0)

Siljanmeer

Het Siljanmeer is niet enkel beroemd om de lieflijke oevers, maar ook vanwege de traditie en historie van het Dalarna paardje. De beroemde beschilderde houten paardjes en het hele fabricageproces kun je met eigen ogen zien in de ateliers in de plaats Nusnäs, zie: Dalarna paardjes, souvenir uit Zweden.
Wie naar het Siljanmeer gaat, moet natuurlijk ook de beroemde plaats Mora zien. Mora ligt aan de noordoever van het Siljanmeer, en is een belangrijk verkeersknooppunt. De plaatselijk bekende kunstenaar Anders Zorn, schilder van het leven in Dalarna, was in Mora geboren. Hij wordt herdacht met Zorngården, zijn huis en tuin, en het Zorn Museum. Sla een wandeling langs de kade van het Siljanmeer niet over.

De streek Dalarna / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De streek Dalarna / Bron: TUBS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Idre Fjäll (Noord-Dalarna)

Rendieren...

Rijd je noordwaarts door Dalarna dan merk je dat het landschap verandert. Van diverse boomsoorten in zuidelijker streken, blijft noordelijk enkel de naaldboom over. De wegen worden stiller en stiller. Vlakbij de Noorse grens ligt op een berg, te midden van natuurreservaten en dichte bebossing het ski-vakantiepark Idre Fjäll. Het park is omgeven door een uitgestrekt, ruig berggebied met Nipfjället (1192m) als hoogste top. Zeer veel excursies en activiteiten zijn hier mogelijk, en de skilift is 's zomers gewoon open. Wat het park zo bijzonder maakt is dat rendieren overal tussen de huisjes rondlopen. Soms gaat er eentje voor je deur zitten, dus voor angst is geen plaats! Op het park vind je een openluchtzwembad, kinderboerderij, klimmen in een bomenparcours, ICA supermarkt, amusementshal, sporthal, klimmuur, minigolf en nog veel meer. De uitzichten op de omgeving zijn magnifiek te noemen.

Nipfjället

Naar Nipfjället ga je met de auto, zodat je de Troll Road niet kunt missen. De bedoeling is bij dit bord te stoppen en de instructies op te volgen. Het resultaat is een opwindend fenomeen dat slechts op enkele plaatsen ter wereld te vinden is...
Eenmaal in het berggebied nabij de Nipfjället wacht je nog een grote verrassing. Rendieren lopen ook hier rond, en zien met kalmte toe hoe je uit je auto stapt. Even slikken, maar ze doen niets ;). Het natuurgebied is van ongekende schoonheid. Een Iers aandoende leegte in een sterk glooiende groen bergmassief, waar diverse smalle wandelpaadjes je de gelegenheid geven de streek van verschillende kanten te beleven. Je kunt ook naar de top lopen, maar dat is meer een sportieve marathon dan een wandeltocht. Bomen zijn nergens te vinden. Al wat je treft is geluidloosheid, vredigheid en afgelegenheid.

Hoogste waterval van Zweden / Bron: Paulius.malinovskis, Flickr (CC BY-2.0)Hoogste waterval van Zweden / Bron: Paulius.malinovskis, Flickr (CC BY-2.0)

Fulufjället

Wil je nog meer rust en stilte, ga dan naar Burusjön, een ondiep bergmeer ten zuiden van Nipfjället, met verschillende barbecueplaatsen en strandjes. Voor meer avontuur, ruigheid en lawaai kun je terecht bij Klingforsen/Sognstupet, in de richting van Foskros. Stap uit bij de P en sta versteld van de talrijke, uitzonderlijk mooie kletterende watervallen waar rafters hun uitdaging vinden.

Het bekendste Nationale Park in Dalarna, en een absolute must voor de bezoeker, is Fulufjället, een natuurreservaat waar de natuur het voor het zeggen heeft. Hier vind je Njupeskär, Zweden's hoogste waterval met een totale hoogte van 93 meter en een vrije val van 70 meter. De waterval is gemakkelijk te bereiken via een goed pad dat door een spectaculair woud slingert. Het pad leidt naar beneden, daar waar het water 'valt'. Je kunt net zo dichtbij komen als je zelf wilt en desgewenst de waterval van een afstand bekijken. Afhankelijk van de stand van de zon is het spektakel steeds weer anders.

NB. Alle bestemmingen zijn geschikt voor zowel zomer- als wintervakanties!

"Tack Sverige, för allt vackert som finns att se
Tack Sverige, du har fått oss att kunna le
Gröna skogar, himmel blå, det finns så mycket man kan få
Tack Sverige, vi kan nog aldrig resa från vårat land."
~ Agnetha Fältskog (Tack Sverige)

Lees verder

© 2011 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rondreis door ZwedenRondreis door ZwedenZweden is 11 keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 9 miljoen mensen. Er zijn veel bergen, bossen en meren. Wij…
Zweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en RättvikZweden: Uitjes in Dalarna tussen Leksand en RättvikOp zoek naar een leuk uitstapje in Zweden? Er zijn genoeg kleinere parken te bezoeken. Hieronder een korte beschrijving…
Benny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, de creatieve geest in ABBABenny Andersson, bekend van de Zweedse rockband de Hep Stars, kon in de jaren zestig nog niet vermoeden dat hij deel zou…
Het Dalarna paardje: een Zweeds symboolHet Dalarna paardje: een Zweeds symboolWie op vakantie naar Zweden gaat en in de gelegenheid is om naar Nusnäs te gaan, moet dit zeker doen. Nu vraagt men zich…
Het openbaar vervoer in BelgiëHet openbaar vervoer in BelgiëReizen door België is simpeler dan het lijkt. Eens je met de mogelijkheden vertrouwd bent, verloopt het vlot. Er bestaan…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.