Aanschaf van een (voor)tent

Aanschaf van een (voor)tent Er zijn verschillende soorten tenten, van een klein strandtentje tot een grote gezinstent. Je hebt onder andere keuze uit koepeltentjes, lichtgewichttentjes, bungalowtenten, maar natuurlijk ook een voortent voor de caravan. Zo zit er ook verschil in het tentdoek en niet te vergeten in de bijbehorende tentstokken. Iedereen heeft weer andere wensen met betrekking tot bijvoorbeeld het tentdoek. Wat zijn de plus- en minpunten van diverse tentdoeken en frames?

Inhoud


Wat is een tent eigenlijk

Een tent is een voorwerp waarin je kunt wonen. Het is gemaakt van een bepaald soort stof en deze stof wordt strak over een frame gespannen. Dit frame kan uit bepaalde soort stokken bestaan. Als laatste span je met haringen en scheerlijnen de tent strak.
Vaak worden tenten gebruikt voor militaire of toeristische doeleinden. Voor bepaalde volkeren is een tent hun vaste verblijfplaats. Denk maar eens aan de nomadenvolken.

Tenten in verschillende culturen

De soort tent waar een bepaald volk in woont, verschilt per cultuur. Sommige tenten lijken wel een beetje op elkaar.

Tipi/wigwam/driepoot

Indianen in Noord-Amerika wonen in een tipi, wigwam of driepoot. Er zijn verschillen tussen deze soort "tenten".
  • Een tipi is gemaakt van bizonhuiden of canvas en heeft een kegelvorm.
  • Een wigwam is in de vorm van een kegel of koepel en heeft boomschors als bedekking.
  • Een driepoot is een soort wigwam, maar heeft maar drie poten, terwijl een wigwam er meer heeft.

Joert

In Mongolië en Kirgizië wonen de rondtrekkende vee-nomaden in een joert. Dat is een traditionele ronde tent dat bedekt is met een viltendoek. De tent heeft verticale wanden.

Lavvu

De Samen (dit is een volk in Lapland) wonen in een lavvu. Dat is een traditionele tent die wel iets weg heeft van een tipi. Ook deze tent heeft een kegelvorm. Aan de buitenzijde is de tent afgewerkt met rendierenhuiden.

Aanschaf tent voor toeristische doeleinden

Voor wie van kamperen houdt, weet dat er verschillende soorten tenten te koop zijn. Voor ieder wat wils. De één wil een tent met veel leefruimte, de ander een tent die snel staat. In iedere soort tent is weer onderscheid in het soort tentdoek en het frame. Voor welk soort tentdoek en frame iemand kiest, hangt van de wensen van die persoon af. Maar bij aanschaf van een tent is het wel handig om iets meer van het soort tentdoek en frame af te weten.

Diverse soorten tentdoek

Welk soort tentdoek je kiest hangt van je eigen wensen af. De één wil een tent die snel droog is en de ander juist weer een tent met een prettig leefklimaat. Er zijn dan ook verschillende soorten tentdoeken op de markt.

katoenen tentdoek / Bron: ©ottergraafjeskatoenen tentdoek / Bron: ©ottergraafjes

Katoen

Dit is een natuurlijk materiaal.
  • Pluspunten: Het is waterdicht, de stof is ademend, het is goed bestand tegen uv-stralen, de leefomgeving (klimaat) is prettig. Een tent van katoen is erg geschikt voor een verblijf in warme gebieden.
  • Minpunten: Het tentdoek is zwaar (niet echt handig als je rekening moet houden met het totale gewicht dat je mee kunt nemen) en het duurt lang voordat de stof droog is.

Polyester katoen (T/C)

Bestaat uit 65% polyester en 35% katoen. Het wordt ook wel technisch katoen genoemd.
  • Pluspunten: Het is lichter dan katoen, het neemt minder vocht op, de stof droogt sneller, het heeft een ademende eigenschap (wel minder dan bij katoen, maar juist weer meer dan bij polyester) en is uv-bestendig. En wat misschien juist erg belangrijk is: het is sterk en onderhoudsvrij.
  • Minpunten: Er kan condensvorming ontstaan.

Polyester

Een synthetische stof.
  • Pluspunten: Het is zeer licht, neemt geen vocht op en het rekt minder dan katoen.
  • Minpunten: Het is stugger als het koud is, waardoor het minder gemakkelijk is om op te vouwen en de stof is niet ademend. Hierdoor ontstaat er condensvorming.

Nylon

Ook een synthetische stof en wordt ook wel polyamide genoemd.
  • Pluspunten: Het weegt bijna niets, is snel droog en heeft een goede waterdichtheid. Het is niet erg duur in de aanschaf. De tent kun je zeer compact inpakken en mocht er vuil op de tent zitten, dan is dit gemakkelijk te verwijderen.
  • Minpunten: Als de zon schijnt is het extra warm in zo'n tent. Er is sprake van condensvorming (vooral 's nachts), de stof is gevoelig voor uv-stralen en is niet sterk (scheurt vrij snel). De stof rekt bij warmte en krimpt bij kou. En wat vooral erg belangrijk is bij deze stof: het is brandbaar, tenzij het met een speciale coating is behandeld.

Acryl

Ook een synthetische stof, maar lijkt juist weer erg veel op katoen.
  • Pluspunten: Het is waterafstotend, laat waterdamp door (tenzij het met een speciale coating is behandeld), de stof gaat lang mee, de kleuren blijven lang mooi en de stof is te reinigen.
  • Minpunten: Het is een dure stof. Tevens houdt de stof vuil vast en is de stof brandbaar.

Polyvinylahol (PVA)

Deze stof is te vergelijken met katoen. De stof is ademend, echter alleen als het niet met een speciale coating is behandeld.
  • Pluspunten: Het is duurzaam, condensarm en de stof is te reinigen.
  • Minpunten: Het is niet sterk (tenzij het met een speciale coating is behandeld, maar dan is het juist niet meer ademend), het is duur in de aanschaf. Ook voor deze stof geldt dat het vuil vasthoudt en dat het brandbaar is.

Speciale coating

Zoals hierboven al werd beschreven, zijn sommige tentdoeken, zoals nylon en polyester met een speciale coating behandeld om ze minder waterdoorlatend te maken. De coating die het meest wordt gebruikt en het meest slijtvast is, is polyurethaan coating (PU).

Waterkolom

Bij aanschaf van een tent wordt de waterbestendigheid van een tent aangegeven in mm.waterkolom, bijvoorbeeld 2.000 mm. Er wordt ook wel van een PU-waarde gesproken. Maar wat houdt dit eigenlijk in?
Bij waterkolom wordt de hoeveelheid waterdruk per cm2 bedoeld die het doek aankan voordat het water doorlaat. Een voorbeeld: een tent met een waterkolom van 1.500 mm kan dus een maximale waterdruk aan van 1500 mm per cm2. Hoe hoger het getal of in het geval van de PU-waarde, hoe hoger de PU-waarde, hoe langer het duurt voordat water door de stof dringt. Een tent met een PU-waarde (of waterkolom) van 1.500 mm is waterdicht bij een gewone regenbui, maar omdat de coating slijt, is het aan te raden om te kiezen voor een hogere PU-waarde.

Verschillende PU-waarden

Een strandtentje of speeltentje kan best volstaan met een lage PU-waarde. Een tent die gebruikt wordt tijdens het kamperen in gebieden waar redelijk veel regen valt, is een hoge PU-waarde aan te raden. Natuurlijk is het ook zinvol om eens in de paar jaren een tent in te sprayen met een speciale tentspray om zo de waterdichtheid te blijven behouden. De PU-waarde geldt niet alleen voor tentdoeken, maar ook voor grondzeilen in een tent. Voor een grondzeil is een hogere PU-waarde sowieso aan te raden, omdat er meer druk op komt.

Kortom, wil je een tent met een goede waterdichtheid? Kies dan voor een tentdoek dat ligt tussen de 2.500 en 5.000 mm waterkolom en voor het grondzeil kun je het beste kiezen voor 5.000 tot 10.000 mm waterkolom.

Tentframe

Er zijn verschillende soorten stokken (frame) op de markt. Er is keuze uit:
  • staal
  • aluminium
  • glasfiber
De keuze voor welk soort frame iemand kiest, hangt ook weer van zijn of haar wensen af. Het ene frame is namelijk zwaarder dan het andere.

Welke keuze

Iemand die op een wandel- of fietsvakantie gaat en zijn eigen tent meeneemt, wil natuurlijk niet zoveel gewicht meesleuren. Zo iemand kiest sneller voor een lichtgewicht frame. Kies je ervoor om bijvoorbeeld je caravan met voortent tijdens de wintersport mee te nemen, dan is het misschien handiger om voor een sterker frame te kiezen in verband met de hoeveelheid sneeuw die het frame te verduren krijgt. Ga je met de auto met vakantie en slaap je in een tent, dan maakt het soort frame niet echt uit. Je kunt dan weer kiezen voor een stalen frame, maar als je rekening moet houden met het totale gewicht dat je mee mag nemen (bij een caravan), dan is een lichtgewicht frame juist weer handig.

Kenmerken soorten frame

Ieder soort frame heeft weer eigen kenmerken:
  • Staal: Erg stevig, maar erg zwaar in gewicht en er kan roestvorming ontstaan
  • Aluminium: Licht en weerbestendig (dus geen roestvorming), maar juist weer minder sterk
  • Glasfiber: Zeer licht, het is stevig en weerbestendig (dus geen roestvorming). De aanschaf is alleen prijzig, omdat glasfiber duur is.
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten?Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten?Als je een echte kampeerder bent, dan wil je niet anders. Dat gezellige campinggevoel met de stoeltjes voor de tent, wat…
Tent of caravan: de voor- en nadelenVeel mensen beginnen met kamperen, zodra ze kinderen hebben. Kamperen op een camping is namelijk voor kinderen vaak de l…

Checklist kampeerbenodigdhedenChecklist kampeerbenodigdhedenWat heb je allemaal nodig om te kamperen? Allereerst uiteraard een waterdichte tent. Kamperen is nog altijd de meest gel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
  • http://www.anwb.nl/kamperen/kampeermiddelen/tent/tentdoek
  • Tijdschrift samen buiten van de Vrijbuiter
  • http://www.mijntent.nl/materiaal-en-constructie
  • Afbeelding bron 1: ©ottergraafjes
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 19-07-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.