InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Kamperen > Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten?

Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten?

Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten? Als je een echte kampeerder bent, dan wil je niet anders. Dat gezellige campinggevoel met de stoeltjes voor de tent, wat contact maken met andere kampeerders en lekker in de natuur zitten. Een kampeertent kan van heel basic tot superluxe zijn. Hoe dan ook "in de natuur te zijn" geeft veel mensen direct het gevoel tot rust te komen en daar is onze vakantie voor. Wat is er zoal aan kampeertenten te koop en in welke prijsklassen?

Invulling al naar gelang de behoefte

Er zijn talloze kampeertenten, van kleine snel op te zetten tentjes – waar je haast niets voor hoeft te doen – tot grote luxe tenten met een voortent, ruimte voor een complete keuken en alles erop en eraan. Het is maar net waar je behoeftes liggen, zoals:
 • Welke ruimte heb je nodig als leef- en slaapruimte.
 • Wat wil c.q. kan je spenderen.
 • Hoe richt je je vakantie in, ofwel ga de trekken of heb je één plaats in gedachte.

Het is voor de aanschaf van een nieuwe tent dus van belang dat je, als nieuwe kampeerder, beseft wat je wilt. Als kamperen "te nieuw" is, huur dan bijvoorbeeld eerst eens een tent op een camping (een lang weekend of midweek). Zo krijg je er een gevoel bij en leer je hoe anders het is met de tent op vakantie te zijn. Je krijgt een idee of de maat die je gehuurd hebt groot genoeg is of je behoefte hebt aan meer luxe of juist terug wil naar de basis en je een kleiner tentje wilt om meerdere plaatsen op te zoeken. Vorm jezelf een goed beeld en zet bij een positief antwoord de volgende stap.

Wat is er zoal?

Als je besloten hebt om een tent te gaan kopen, dan zijn er talloze mogelijkheden, zoals:
 • Mogelijkheden in grootte (ben je een rondtrekker of ben je honkvast met je tent).
 • Welke luxe wil je hebben.
 • Hoe handig zijn glasfiber stoffen versus aluminium stokken.
 • Welk materiaal tent heeft je voorkeur (Polyester kan je bijvoorbeeld eerder een broeierig gevoel geven dan katoen).
Kortom, de keuze is reuze. Een kleine greep uit de mogelijkheden en bijbehorende kosten.

Klein maar fijn

Een kleine tent, die prettiger is als je rondtrekt en dus weinig ruimte in beslag neemt, hoeft niet per se een ini mini tent te zijn. De Coastline 6 de Luxe (Coleman) is een tent waar je gemakkelijk met 4 mensen prima kunt slapen en ietwat krapper zelfs 6 mensen kan herbergen. De dekmat is goed, maar er is niet veel leefruimte binnen en de ventilatie is beperkt. Als je met name buiten vertoeft, kan deze tent prima functioneren. Behalve dat de tent klein is als deze ingepakt zit is hij ook licht in gewicht, voelt hij goed aan (verdeling gewicht is goed) en is hij eenvoudig in te pakken. De kosten voor de tent zijn € 350,-.

Niet veel groter maar wel een stuk duurder is de Electra Large (Carl Denig). Een prima tent voor 4 personen en hij voelt erg licht aan. Ook deze tent is ideaal voor de rondtrekker. Het voordeel van deze tent is dat je hem heel snel opzet, met slechts 3 boogstokken en geen scheerlijnen. De tent biedt iets meer leefruimte dan de Coastline 6 en het doek is vuilafstotend. De kosten voor deze tent zijn € 2295,-. Het is heel persoonlijk of je het gebruikersgemak in kosten sterk mee laat wegen als je gaat kiezen.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay
Gemiddeld tot groot
De Havik 4000 (Falco) is een echte vier-seizoenen-tent met een grote leefruimte. De tent biedt plaats voor 5 normale slaapplaatsen. Het is een relatief eenvoudig op te zetten tent met een gezellige leefruimte en voldoende licht. De tent voelt in totaliteit vrij zwaar aan, wat hem niet ideaal maakt om rond te trekken, maar prima als je voor één locatie gaat. De tent komt heel goed door de regen- en windtest en de kosten voor deze tent zijn € 2269,-. In totaliteit is deze tent ook prima, als je eens wat mindere dagen hebt, wat bijvoorbeeld in Nederland zomaar in de zomer kan gebeuren.

De Tunnel 3600 (Karsten) is een snel op te zetten tent die stevig is en stabiel staat, ook met een stevige wind of regen. De ventilatie is prima geregeld en de tent is gemaakt van stevig katoen. Katoen ventileert goed, wat ook tijdens het slapen erg prettig is.. De 3 slaapcabines geven ruimte aan totaal 5 slaapplaatsen. De kosten voor deze tent zijn € 2224,-. Deze tent wordt iets minder gebruikt om mee rond te trekken, maar het kan wel. Daar waar het weer wisselvalliger is, functioneert deze tent meer dan prima.

De Alabama 5 (Outwell) is prijstechnisch beter dan de vorige modellen. De tent biedt veel leef- en bagageruimte. Het is zeker geen rondtrek-tent, want je moet je kracht inzetten om de tent goed op te zetten (wat extra handjes zijn dan ook wel handig). Gemaakt van polyester, maar wel op een manier dat het doek "ademt". Voor het vervoer is het prettig te melden dat de tent opborgen wordt in een tas met wieltjes. Er is voldoende plaats voor 5 personen en de kosten zijn € 1899,-. De vele scheerlijnen maken het er omheen lopen alleen niet prettiger op.

De Langley 500 (Vango) is een zeer snel op te zetten grote tunnel tent die ideaal is voor de rondtrekker (licht in gewicht) als ook voor de meer honkvaste mens. Als je rond gaat trekken, maar minder buiten bent, is iets meer leefruimte ideaal en dat maakt deze tent ook in minder zonnige oorden ideaal. Opvallend is de ruimte licht inval door de goede tentramen. Er is voldoende ruimte voor 5 personen en de tussenwanden in de slaapcabines zijn oprolbaar. Ideaal als je met minder mensen bent, want je hebt direct meer slaapruimte. Deze tent is al te koop voor € 489,-.

Conclusie

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit de mogelijkheden, maar het geeft een idee van wat er zoal is in materiaal, grootte en prijs. Een nieuwe kampeerder huurt eerst een tent of misschien wel iets vaker (bijvoorbeeld een lang weekend). Zo krijg je een goed beeld of het iets voor je is. De ervaren kampeerder weet waar hij of zij aan begint, maar ook dan kan je kiezen voor een andere manier van kamperen of je gaat voor een heel ander type tent.
© 2015 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Doortrekcamping La Croix d’Arles (640 km vanaf Utrecht)Doortrekcamping La Croix d’Arles (640 km vanaf Utrecht)Camping La Croix d’Arles is een goede keuze als je een tussenstop zoekt op weg naar het zuiden. Er is een zwembad en je…
Kant en klare bungalowtent huren, hoe bevalt dat?Kant en klare bungalowtent huren, hoe bevalt dat?Lekker op vakantie naar de zon? Een bungalowtent huren is luxe kamperen. Kamperen is trouwens nog steeds een van de mees…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Kamperen of kramperenKamperen of kramperenKamperen kan erg leuk en gezellig zijn. En moet je minimaal één maal in je leven een keer hebben gedaan. Mits je je natu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bhossfeld, Pixabay
 • ANWB, april 2015
 • Tent en camping, april 2015
 • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay

Reageer op het artikel "Een nieuwe kampeertent aanschaffen, waar op te letten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!