Goedkoper kamperen in voor- en naseizoen met campingcards

Goedkoper kamperen in voor- en naseizoen met campingcards Als je met schoolgaande kinderen op vakantie gaat, betaal je meestal het volle pond. Je bent dan immers aan het hoogseizoen gebonden en dat is altijd duurder dan het voor- of naseizoen. Voor mensen die graag kamperen en niet aan de schoolvakanties zijn gebonden, is kamperen in het voor- of naseizoen al gunstiger. Maar er is een andere mogelijkheid om nog goedkoper te kunnen kamperen. Dit kan namelijk met een speciale campingcard. Je betaalt dan voor twee personen voor een standaardplek, inclusief elektriciteit, camper/caravan/tent en auto een vast bedrag per nacht. Er zijn diverse aanbieders van zo'n card. Dit is onder andere mogelijk met de card van ASCI.

Inhoud


Goedkoper kamperen

Als men niet aan de schoolvakanties is gebonden, kan het zinvol zijn om in een andere periode te gaan kamperen. Dit kan het voor- of naseizoen (ook wel laagseizoen genoemd) zijn. Het is dan niet alleen rustiger, maar je betaalt vaak ook minder. Vaak zijn de kampeertarieven in het voor- en naseizoen lager dan in het hoogseizoen. Hieronder volgt een berekening voor een willekeurige Zwitserse camping.

Men betaalt in het hoogseizoen voor een standaardplek per nacht voor twee personen, een caravan en elektriciteit EUR 26,75. Dit zou in het voor- of naseizoen komen op EUR 24,62. Dat scheelt dus EUR 2,13. Zou men in het voor- of naseizoen betalen met bijvoorbeeld de card van ASCI dan komt het per nacht neer op EUR 20,00. Dit scheelt dus per nacht EUR 4,62.

Bij deze willekeurige camping moet je nog los voor je auto te betalen, dat kan namelijk per camping verschillen. Op sommige campings moet je nog apart voor het douchen betalen. Daarnaast zijn er camping die zowel in het voor- als naseizoen hetzelfde tarief hanteren. Al deze bovengenoemde prijzen zijn gebaseerd op de tarieven van 2020.

Naast betalen met de card van ASCI kun je in het voor- of naseizoen ook voordeliger kamperen met:
 • Best Deal
 • Camping Key Europe van de ANWB
 • Camping Travel Club

campingcard ACSI / Bron: ACSIcampingcard ACSI / Bron: ACSI

ACSI

Kampeerders kennen deze organisatie vermoedelijk wel. Zij geven immers campinggidsen uit. Deze groene boeken bestaan al heel lang. Alle campings die in de gidsen staan, worden ieder jaar opnieuw gecontroleerd. Er wordt gelet op voorzieningen en bepaalde aandachtspunten. Een camping die is gecontroleerd, ontvangt een sticker.

Voordeel in voor- en naseizoen

Daarnaast heeft ACSI sinds 2003 ook een mogelijkheid om in het voor- en naseizoen goedkoper te kunnen kamperen. Dit kan met een geldige CampingCard ACSI. Op basis van deze card kan bij een camping die de CampingCard ACSI accepteert, voordeliger worden overnacht. Er zijn 3.600 campings verdeeld over 21 Europese landen die deze card accepteren.

De tarieven

Er zijn vijf vaste tarieven per nacht. Dit zijn: EUR 12,00; EUR 14,00; EUR 16,00; EUR 18,00 en EUR 20,00 (2020). Het tarief geldt voor twee personen per nacht op een standaardplaats. Verder zit er bij het tarief inbegrepen:
 • auto
 • caravan, camper of tent
 • elektriciteit 6 ampère aansluiting en maximaal verbruik van 4 kWh per dag
 • gebruik van warme douches; indien hiervoor betaald moet worden, recht op één keer per dag per persoon
 • één hond op campings waar honden zijn toegestaan
 • BTW

Let op: in sommige landen moet je nog toeristenbelasting betalen. Dit is niet in de prijs inbegrepen! Dat is ook het geval met andere soorten heffingen. Er zijn zelfs meer dan zeshonderd campings waarbij je voor kinderen tot en met vijf jaar - maximaal drie kinderen - niet voor een overnachting hoeft te betalen. Let op: eventuele toeristenbelasting moet - net zoals voor volwassenen - wel voor ze worden betaald!

Kosten card

Een losse card met de gratis campinggids is vanaf EUR 16,95 (2020) via de internet te bestellen. Voor mensen die ieder jaar in het laagseizoen kamperen is er een mogelijkheid om een abonnement hierop te nemen. De card met gratis campinggids is dan vanaf EUR 12,95 (2020) verkrijgbaar. Let op: er komen nog wel verzendkosten overheen.

App

Er bestaat ook een App. Deze kost los EUR 3,59. Het is ook mogelijk om een combinatiepakket - losse card met gratis gids én de app - te kopen. Voor niet-leden kost dit het eerste jaar EUR 13,95 (2020) en voor leden komt dit het eerste jaar neer op EUR 12,95 (2020)

Extra informatie

De kortingscard heeft een geldigheidsduur van één jaar en is strikt persoonsgebonden. Daarom moet de achterkant ook volledig worden ingevuld. Zodra men bij de camping aankomt, toont men de campingcard, zodat direct duidelijk is dat er met deze campingcard betaald wordt. Aan het einde van het verblijf toont men de card alsnog en wordt er tegen het voordelige tarief dat op die camping geldt, afgerekend.

Extra voordeel

Bovenop het lagere kampeertarief wordt er bij sommige campings nog een extra korting op het overnachten verleend. Dit staat vermeld in de campinggids of op de website bij desbetreffende camping. Deze extra kortingen kunnen vermeld staan als: 4=3; 7=6 en 14=12. Dit betekent dus dat bij een minimaal verblijf van bijvoorbeeld vier nachten, er maar drie in rekening worden gebracht. Er kan maar van één aanbieding gebruik gemaakt worden. Stel dat men elf nachten op een camping staat die
CampingCard ACSI accepteert, dan heeft men maar één keer recht op de korting 7=6.

campingcard Best Deal / Bron: Best Dealcampingcard Best Deal / Bron: Best Deal

Best Deal

Een andere manier om voordeliger - zowel in het laag- als soms ook in het hoogseizoen - te kunnen kamperen, is met de Best Deal Campingcard. Deze card kost niets en is geldig op campings in Europa. Deze kaart is een onderdeel van de organisatie Campingnavigator, dat al meer dan dertig jaar bestaat. Voorheen heette dit Kosmos Campingwijzer.

Tarieven

Op basis van deze campingcard kan men op campings tegen een voordeliger tarief overnachten. In de gids staan de campings waar deze card wordt geaccepteerd. Tevens staan de bij de camping behorende tarieven vermeld. Er zijn twee verschillende tarieven. Het tarief in het groene vakje geldt voor het laagseizoen, het tarief in het blauwe vakje geldt voor het middenseizoen. Dit is een aparte periode die tussen het laag- en hoogseizoen inzit. Beide voordelige tarieven gelden voor twee personen en voor een standaardplaats. Verder zit er bij het tarief inbegrepen:
 • caravan, camper, vouwwagen of tent
 • elektriciteit maximaal 6 ampère per dag en maximaal verbruik van 4 kWh per dag
 • gebruik van warme douches gedurende één keer per dag
 • één huisdier (als die zijn toegestaan)
 • BTW

Let op: in sommige landen moet je nog toeristenbelasting betalen. Dit is niet in de prijs inbegrepen! Dat is ook het geval met andere soorten heffingen.

Card, gids en app

De card is via de site te bestellen en is onbeperkt geldig, maar niet overdraagbaar (dus persoonsgebonden). Op de achterkant van de card staan persoonlijke gegevens vermeld. De campings staan vermeld in verschillende gidsen. Deze gidsen zijn onderverdeeld per land. De gids(en) zijn te downloaden. Je kunt ook gebruik maken van de gratis CampingApp. Ook ontvang je het magazine Ontdek 12 keer per jaar in je mailbox. Meld bij aankomst (of reservering) dat je van de Best Deal Campingcard gebruik maakt, zodat meteen duidelijk is dat je gebruik maakt van het voordeligere tarief.

Extra voordeel

Bovenop het lagere kampeertarief wordt er bij sommige campings nog een extra korting op het overnachten verleend. Dit staat in de campinggids of op de CampingApp bij desbetreffende camping vermeld. Deze extra kortingen kunnen vermeld staan als: 7=6; 14=12 en 21=18. Dit betekent dus dat bij een minimaal verblijf van bijvoorbeeld veertien nachten, er maar twaalf in rekening worden gebracht. Er kan maar van één aanbieding gebruik gemaakt worden. Stel dat men zestien nachten op een camping staat die de Best Deal Card accepteert, dan heeft men maar één keer recht op de korting 14=12. Op sommige campings geldt er nog een extra aanbieding. Dit kan bijvoorbeeld een gratis welkomstdrankje voor twee personen zijn. Dit staat allemaal in de gids vermeld.

campingcard Camping Key Europe / Bron: ANWB Camping Key Europecampingcard Camping Key Europe / Bron: ANWB Camping Key Europe

Camping Key Europe (CKE)

Deze card is niet alleen een campingcard, maar geldt ook als legitimatiebewijs op campings. De card is alleen te bestellen voor diegene die een lidmaatschap bij de ANWB hebben. Op basis van een geldige card kan men korting krijgen op campings in veel Europese landen. Bij de meeste campings geldt deze korting in het laagseizoen, maar er zijn ook campings die korting verlenen in het hoogseizoen.

De card en gids

De card is zowel in de ANWB-winkels als op de site van de ANWB te bestellen en kost voor ANWB-leden EUR 9,95 (2020) en voor niet-leden EUR 11,95 (2020) per kalenderjaar. Alle benodigde gegevens dienen correct op de card te zijn weergegeven, anders is de card niet geldig. Op de voorzijde staan de NAW-gegevens, geboortedatum en -plaats en het nummer van het paspoort of de identiteitskaart. Tevens staat de geldigheidsduur vermeld. Op de achterzijde moet de handtekening en alsnog het nummer van het paspoort of identiteitskaart worden ingevuld.

De gratis ANWB-gids Erkende Campings met verschillende campings, kan aan de hand van je CKE-card bij een ANWB-winkel worden opgehaald.

Voordelen

Aan het bezit van deze card zitten voordelen. Dit zijn:
 • de card is een vervangend legitimatiebewijs
 • gratis WA-verzekering voor letselschade aan derden op de camping
 • korting tot 20% op campings in het laag- en soms ook hoogseizoen

Daarnaast is deze card ook geldig in Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. Voorheen moest je voor de Scandinavische landen namelijk een aparte kampeerkaart Scandinavië hebben en dat is nu niet meer nodig.

cards van Camping Travel Club / Bron: Camping Travel Cardcards van Camping Travel Club / Bron: Camping Travel Card

Camping Travel Club (voorheen Camping Cheques)

Sinds 1997 kan men met campingcheques voordeliger kamperen in het voor- en naseizoen. In het begin had je hiervoor papieren cheques nodig, later kon je betalen met een speciale card. In de beginjaren kon je via de ANWB in het bezit komen van campingscheques. Later heeft de ANWB het afgestoten en ging het verder onder de naam Camping Travel Club. Naast camping cheques vallen ook Holiday Cheques hieronder. Echter is er anno 2020 grote onduidelijkheid hoe het komt met Camping Travel Club. Er is sprake van een heel nieuw systeem, maar dat is nog niet bekend.

Samengevat

Er zijn dus meerdere mogelijkheden om in het voor- en naseizoen voordeliger te kamperen. Bij alle aanbieders zijn er verschillen, daarom zijn ze hier per aanbieder kort samengevat.

CampingCard ACSI

 • vijf verschillende vaste tarieven
 • card is één jaar geldig
 • in de meeste gevallen achteraf op de camping betalen
 • geen administratiekosten card
 • soms extra voordeel bij minimale aantal overnachtingen
 • CampingCard ACSI app zonder internet te gebruiken: kost tussen de EUR 3,59 (campings) en EUR 9,08 (campings en camperplaatsen) per jaar (jaar 2020)
 • eventuele reserveringskosten zijn niet bij de card inbegrepen
 • bij verlies of diefstal van de card zelf een nieuwe aanschaffen

Best Deal Campingcard

 • gratis card
 • card is onbeperkt geldig
 • gratis campinggids
 • twee verschillende tarieven
 • soms extra voordeel bij minimale aantal overnachtingen
 • gratis nieuwe card bij verlies
 • gratis CampingApp
 • eventuele reserveringskosten zijn niet bij de cheques inbegrepen

Tot slot

Het hoeft niet per definitie goedkoper te zijn om in het voor- of naseizoen met een speciale campingcard te betalen. Sommige campings hebben namelijk hun tarieven in deze periode nog gunstiger geprijsd. Het kan daarom zinvol zijn om dit goed uit te zoeken!
© 2015 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…
Kamperen in Frankrijk: handige woorden en zinnenFransen zijn vaak trots op hun taal en wensen in het Frans te worden aangesproken. Zelfs als je een toerist bent en je g…

Televisie kijken met een schotelantenne op de campingTelevisie kijken met een schotelantenne op de campingSteeds meer mensen gaan met de camper op pad. Ook het kamperen met de caravan blijft bij veel Nederlands favoriet. Wil j…
Frankrijk: overnachten op een camperplaats of wildkamperen?Frankrijk: overnachten op een camperplaats of wildkamperen?De ultieme vorm van vrijheid en avontuur is voor steeds meer mensen het rondtrekken met de camper. Relaxen op rustieke s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ©ottergraafjes
 • https://www.campingtravelclub.nl/
 • https://www.campingtravelclub.nl/views/pages/club.php
 • http://www.acsi.eu/nl/home/l1-n1/
 • https://www.eurocampings.nl/extra-informatie/acsi-europa-app/app-bestellen/
 • http://www.campingcard.nl/
 • http://www.acsifreelife.nl/kampeerartikelen/campingcard-acsi-10-jaar/
 • http://www.campingcard.nl/extra-informatie/campingcard-acsi-bestellen/
 • http://www.campingnavigator.com/nl/best-deal-camping-card/
 • http://www.anwb.nl/kamperen/voorbereiding/camping-key
 • http://nl.holiday-cheque.com/
 • Afbeelding bron 1: ACSI
 • Afbeelding bron 2: Best Deal
 • Afbeelding bron 3: ANWB Camping Key Europe
 • Afbeelding bron 4: Camping Travel Card
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 09-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.