Frankrijk: overnachten op een camperplaats of wildkamperen?
De ultieme vorm van vrijheid en avontuur is voor steeds meer mensen het rondtrekken met de camper. Relaxen op rustieke strandjes en rijden door ruige streken. De camper biedt veel gebruiksgemak, want u bent zo weer op pad naar de volgende bestemming. In Frankrijk zijn er duizenden officiële camperplaatsen beschikbaar, waar u het gehele jaar terecht kunt. De gemeente legt deze plaatsen aan om de campertoerist gastvrij te ontvangen. Ook mag er meestal op parkeerplaatsen overnacht worden. Hoe weet u waar dat mag? Is wildkamperen toegestaan? Hoe lang mag u op een camperplek blijven? Wat zijn de spelregels? Is het wel veilig?
Waar overnachten?
Een slaapplek vinden in Frankrijk met de camper kan nooit een probleem opleveren. In principe mag u overal overnachten. Uitzonderingen bevestigen de regel natuurlijk.
Op een officiële camperplaats
Er zijn duizenden camperplaatsen te vinden. Het zijn parkeerplekken, speciaal ingericht voor het overnachten met een camper. U mag er maximaal 24 uur blijven staan. De plaatsen liggen vaak op locaties met een prachtig uitzicht. Zo'n uitzicht zult u op een camping niet snel vinden. Het zijn vaak gratis plekken en er komen er steeds meer. De gemeenten zorgen dat u er water kunt tappen, vuil water kunt afvoeren en het chemisch toilet kunt legen. Soms betaalt u voor deze voorzieningen een paar euro. Ook kan het voorkomen dat u bij de dorpswinkel of het gemeentehuis speciale muntjes ("getons") moet kopen. Een enkele keer vindt u een camperplaats met een compleet toiletgebouw inclusief douches. En het komt voor dat u een creditcard nodig hebt om de slagboom bij de camperplaats te openen. Dit is vaak in de drukkere gebieden. Ook kan de stadswacht het 'parkeergeld' komen innen.
Water tanken
Als u de watertank in de camper wilt vullen is het belangrijk dit hygiënisch te doen. U kunt een eigen slang aansluiten op de aanwezige kraan. Verschillende koppelingen meenemen is dan handig. Soms heeft u een 'Gardena' verloopstukje nodig
(Gardena 00931-**). Als er al een slang aanwezig is, maak die dan aan het uiteinde goed schoon om besmetting te voorkomen. U weet niet wat anderen ermee hebben gedaan. In principe is het kraanwater prima drinkbaar in Frankrijk. Het kan soms wel wat anders smaken dan thuis. Als u liever geen water uit de campertank drinkt, kunt u flessenwater kopen. Koop dit dan wel in de supermarkt en niet op de gewone markt. Flessen worden daar soms nagevuld.
Afvalwater lozen en toilet legen
Op camperplekken en bij benzinestations vind je vaak een 'sanistation' of 'sanizuil'. Voor de nieuwe camperaars is het even leren hoe dit werkt. Er is vaak een speciale stortbak waar het toilet in geleegd kan worden. Er zijn echter verschillende systemen waarop met plaatjes wordt uitgelegd hoe het werkt. Even bestuderen dus. Het is zeker nooit de bedoeling het toilet schoon te maken met dezelfde slang als waarmee water wordt getapt.
Elektriciteit
Het advies is een blauwe Eurostekker of verloopstekker mee te nemen. U vindt namelijk vaak nog randgeaarde stekkers op de camperplaatsen.
Bron: Gregovish, Pixabay Op een parkeerplaats
U mag overnachten op elke plaats waar geparkeerd mag worden. Langs snelwegen mag dit maximaal gedurende 24 uur. Op overige parkeerplaatsen geldt een maximum periode van zeven dagen op dezelfde plek. Soms verbieden plaatselijke verordeningen het nachtelijk verblijf op een parkeerplaats. U zult dan een bord zien waar dit duidelijk op staat aangegeven. Die kans is het grootst in de toeristische gebieden. Ook op de parkeerplaatsen langs de snelweg kunt u overnachten. U staat dan vaak bij een benzinestation of tussen vrachtwagens. Afhankelijk van de plek zal er een watertappunt e.d. in de buurt zijn. Is dit niet zo dan zult u de volgende dag voor voorzieningen weer even een camperplaats of camping op moeten opzoeken. Het spreekt vanzelf dat u nergens zomaar afvalwater mag lozen of een chemisch toilet mag leegmaken! U riskeert een forse boete.
Wildkamperen
Frankrijk heeft zich, net als Nederland, verbonden aan 'Het verdrag van Rome'. Verschillende rechten van de mens zijn hierin geregeld. Zo ook de vrijheid van verkeer en verblijf op het gehele grondgebied. Het betekent dat iemand, zolang hij geen overlast veroorzaakt of schade toebrengt, overal mag verblijven. Dit verdrag gaat boven plaatselijke verordeningen. Mocht de politie u erop wijzen dat u in overtreding bent, kunt u proberen zich te beroepen op dit verdrag (Traité de Rome).
Een nacht ergens bivakkeren ('bivouac') mag tussen zonsondergang en zonsopgang. U dient meer dan een uur verwijderd te zijn van bewoning of nationaal park. Wellicht kiest u er liever voor het zeker te weten. Bij het plaatselijke 'VVV-kantoor' kunt u altijd navragen of er op een bepaalde plek overnacht mag worden. Op een privéterrein mag u enkel staan met toestemming van de eigenaar. De Franse boeren en huiseigenaren blijken het soms geen enkel probleem te vinden dat u er een nachtje verblijft. U kunt het altijd vragen. De huiseigenaar moet wel de juiste vergunning hebben.
Vrij kamperen is niet toegestaan:
- In beschermde natuurgebieden
- In waterwingebieden
- Op het strand
- Binnen 500 meter van monumenten
Wat zijn de spelregels voor camperplaats en parkeerplek?
- Een tafeltje en stoelen buiten zetten is niet de bedoeling.
- Een zonnescherm uitdraaien of waslijn ophangen is niet toegestaan.
- Laat de plek netjes achter, neem afval mee.
- U of uw huisdier veroorzaakt geen (geluids)overlast als u dichtbij woningen staat of als er andere camperaars aanwezig zijn. Houd uw hond aan de lijn en ruim uitwerpselen op.
- Als de campers met 'de neus' in dezelfde richting staan, heeft iedereen wat privacy.
Is het veilig?
Het zal niet iedereen een veilig gevoel geven om buiten een camping te overnachten. Er gebeuren af en toe wel eens vervelende dingen, zoals een inbraak. Toch is het over het algemeen wel veilig als u rekening houdt met een paar dingen. Langs snelwegen en tolwegen is het minder veilig dan op een camperplaats. Zeker als vrachtauto's het zicht op uw camper ontnemen.
Bij voorkeur parkeert u op zulke plaatsen onder een lantaarnpaal. Overal is het overdag verstandig kostbaarheden niet in het zicht te leggen. Laat ook geen (dak)ramen open als u weg bent. Er zijn veel methoden om te zorgen voor extra inbraakbeveiliging. Als dit u een beter gevoel geeft, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een (draadloos) alarmsysteem, extra beveiliging op de deuren en ramen en een gasalarm. Dat laatste waarschuwt ook bij een gaslek. Verder kunt u een GPS-tracker monteren, zodat bij diefstal de camper op te sporen is. Het is raadzaam uw auto- en verzekeringspapieren niet in de camper te laten liggen als u weg bent.
Tips voor onderweg
- Een radarverklikker mag niet aanstaan op de GPS ('tomtom'), mobiele telefoon of tablet. Risico is inbeslagname door de politie
- Er zijn veel flitspalen en trajectcontroles. Let op de snelheidsbeperking. Deze is overal weer anders en is vaak niet duidelijk aangegeven.
- Voor ieder in de camper dient een reflecterend hesje aanwezig te zijn.
- Er moeten twee Franse alcoholtesters aanwezig zijn. Deze zijn te koop bij de grote supermarkten. Let ook op de geldigheidsdatum. Overigens zou hier niet voor beboet worden.
- Voor de camper geldt categorie 2 op de tolweg als de camper hoger is als twee meter. De tol kan betaald worden met een creditcard. Het is echter ook mogelijk om een telepeage-badge aan te schaffen, zodat u niet in een lange wachtrij hoeft te staan.
- Zorg dat u tijdig weet waar gasflessen te koop zijn of waar u deze kunt laten vullen.
Lees verder