Camperplaats bij Franse (wijn)boer: hoe werkt dat?

Camperplaats bij Franse (wijn)boer: hoe werkt dat? Steeds meer Nederlanders kopen of huren een camper. Het zijn vaak kampeerders die op zoek zijn naar gemak en luxe. De camper biedt veel comfort. Voorheen waren het voornamelijk gepensioneerden, maar ook steeds meer gezinnen en werkenden gaan met de camper op pad. Er wordt niet enkel meer overnacht op een camping of camperplaats. Er worden nieuwe overnachtingsmogelijkheden gevonden, zelfs tussen de wijngaarden en olijfbomen. Hoe werkt het kamperen bij de Franse boer? Hoe lang mag u er blijven staan? Zijn er voorzieningen zoals op een camping? Waar moet u op letten?

De Franse wijnstreken

Frankrijk is het wijnland bij uitstek en staat bovenaan als het gaat om de bekendheid van wijnen. De streken Bordeaux, Champagne en Beaujolais leveren de bekendste wijnen. Ook de wijnregio's in het oosten zoals de Elzas, Côte du Rhône en de Bourgogne hebben veel wijngaarden. Door de verschillende microklimaten in het land ontstaat een breed assortiment aan wijnen.
Met de camper kunt u bepaalde wijnroutes rijden en onderweg overnachten bij wijnboeren.

De organisatie "France Passion"

Bij deze organisatie zijn meer dan 1700 Franse boeren aangesloten. Elk jaar komen er nieuwe adressen bij. Het zijn fruitboeren, wijnboeren en andere aanbieders van ambachtelijke producten. Ze wonen verspreid over heel Frankrijk. Om lid te worden van deze club betaalt u € 30 per jaar (geldig vanaf 1 maart 2018 tot 24 april 2019) Voor dit bedrag mag u dan een jaar lang gratis bij alle aangesloten bedrijven met de camper staan. U ontvangt een lidmaatschapspas, een raamsticker en een gids met vermelding van alle deelnemende boeren. Ook de GPS-coördinaten van de adressen staan erbij. In de gids staat ook vermeld welke restaurants de gastfamilies voor u hebben uitgezocht. Deze adressen zijn nooit ver weg en er is parkeerplek voor de camper. Soms wordt er een maaltijd op de boerderij aangeboden, waar u voor kunt reserveren. Het is echter een vrijblijvende formule. U bent niet verplicht om ergens aan deel te nemen of om wijn of andere producten te kopen.

Bron: Chorengel, PixabayBron: Chorengel, Pixabay

Hoe werkt de camperplaats bij de Franse boer?

U wordt uitgenodigd op het privéterrein van de boer. U wordt niet ontvangen als klant, maar als gast. Vaak mag u zelf een kampeerplek zoeken op het erf. Soms is er al een plaats voor u uitgezocht en dient u die te accepteren. De gastfamilie wil hun dagelijkse werk kunnen doen en zal een veilige plek voor u aanwijzen. Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen, meestal maximaal vijf. U kunt dus pech hebben als het die dag vol is.

Voorzieningen

Er zijn meestal geen voorzieningen voor u zoals toilet of douche, elektriciteit of een watertappunt. U dient dus zelfvoorzienend te zijn wat betreft toilet, afval, schoon en vuil water, etc. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat u maar 24 uur aaneengesloten mag blijven staan. U kunt dan na het verblijf bij de wijnboer weer een camperplaats of camping opzoeken voor schoon water etc.

Ambachtelijke producten

U krijgt de kans om te zien hoe de producten worden gemaakt en kunt ze natuurlijk ook proeven. Mochten ze u goed bevallen, dan zal de boer u graag wat verkopen. Naast wijn of cognac zult u allerlei producten tegenkomen zoals (geiten)kaas, fruit, broderie, honing, lavendelolie, zeep, noten, jam, forel, ham, olijfolie, worst, slakken, cider en bier.

Bron: WikimediaImages, PixabayBron: WikimediaImages, Pixabay

Voordelen en nadelen vergeleken met een camping of camperplaats

Voordelen

  • Het is een gratis verblijf
  • U overnacht op een veilige plek
  • Het is optimaal genieten van het platteland
  • U beschikt over een grote kampeerplek
  • Meestal zult u een vrij en mooi uitzicht hebben
  • U maakt kennis met het maken van diverse producten en u kunt ze rechtstreeks van de boer kopen

Nadelen

  • U mag maximaal 24 uur blijven staan
  • Er zijn meestal geen voorzieningen

Tips

  • Arriveer op een normaal tijdstip. Liever niet 's avonds laat en zeker niet midden in de nacht.
  • Geef de gastfamilie even een seintje als u bent aangekomen. Dit is wel zo beleefd.
  • Als er voorzieningen beschikbaar worden gesteld, maak er dan bescheiden gebruik van en pas nadat dit is aangeboden door de gastfamilie.
  • Interesse in de producten en het werk van de gastheer en/of gastvrouw wordt erg op prijs gesteld.
  • Veroorzaak geen geluids- of andere overlast. Laat bijvoorbeeld het aggregaat niet draaien en draai geen harde muziek.
  • Neemt u huisdieren mee, vraag dan of deze vrij over het erf mogen lopen. Uw huisdieren mogen natuurlijk geen overlast veroorzaken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wereldburger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…

Goedkoper kamperen in voor- en naseizoen met campingcardsGoedkoper kamperen in voor- en naseizoen met campingcardsAls je met schoolgaande kinderen op vakantie gaat, betaal je meestal het volle pond. Je bent dan immers aan het hoogseiz…
Vakantie: SurfkampVakantie: SurfkampEen surfbestaan lijkt vaak niet voor iedereen weggelegd maar op een surfkamp leer je samen met andere jongeren jouw ambi…
Bronnen en referenties
  • http://camperreiswinkel.nl/lidmaatschappen.html (november 2015)
  • https://www.france-passion.com/images/m1_OTE_13-09-TopCamper-Mag-pdf.pdf (januari 2018)
  • http://www.campersite.nl/bestemmingen/frankrijk/ (november 2015)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnbouw_in_Frankrijk (november 2015)
  • Afbeelding bron 1: Chorengel, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: WikimediaImages, Pixabay
Wereldburger (12 artikelen)
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.