Vakantie: Surfkamp

Vakantie: Surfkamp Een surfbestaan lijkt vaak niet voor iedereen weggelegd maar op een surfkamp leer je samen met andere jongeren jouw ambities in het golfsurfen kennen. Je leert de beginselen (of wanneer je al verder bent verbeter je je kennis en praktische ervaring) van het golfsurfen en spendeert een week samen met andere jongeren van jouw leeftijd.

Golfsurfen

Het golfsurfen is een van de eerste boardsporten die zijn ontstaan. Officieel is de sport ontstaan in Polynesië en hiervandaan is de sport geëxporteerd naar Hawaï.
Bij het golfsurfen wordt er gebruik gemaakt van de deiningen (ongebroken en gebroken golven) in de zee en hierop laten de surfers zich voorstuwen naar de kust. Het is een sport waarbij de natuur en het menselijk lichaam centraal staan.
Vaak wordt er gesproken van een kick als een surfer een golf helemaal uitsurft. Hoe hoger de golf hoe meer je er mee kan doen.

Surfkamp

Wanneer je wilt leren golfsurfen onder goede begeleiding en met mensen van je eigen leeftijd is een surfkamp een goede plek om je surfvaardigheden te verbeteren.
Iedere dag ga je de golven in en leer je steeds hogere golfen te pakken. Wanneer je na een dagje in de golven terugkeert op het kamp zijn er vaak voldoende andere mogelijkheden om je te vermaken. Bij veel van de kampen is er de mogelijkheid om samen met de groep 's avonds het dorpje of het strand op te zoeken.

De Groep

De groep bestaat over het algemeen uit leeftijdsgenoten (bij het boeken staat er altijd een leeftijdscategorie bij het kamp). Vaak komen de groepsleden vanuit heel Nederland. Meestal komen mensen met zijn tweeën of drieën naar het kamp, maar er zijn ook mensen die alleen komen.
De groepen variëren van kamp tot kamp, bijvoorbeeld; Mimizan kent een kamp met zo'n 150 jongeren terwijl Carcans maximaal op de 50 jongvolwassenen zit. Groepsindelingen zijn vaak te vinden op websites of bij reisbureaus.

Lessen

Surfkampen zijn vaak opgedeeld in niveaus of er zijn lessen op verschillende niveaus waardoor iedereen zichzelf kan verbeteren. Lessen worden van tevoren geboekt en de hoeveelheid en het niveau wordt uitgekozen door de kampganger zelf. De lessen worden altijd gegeven door professionals die je op de juiste manier aan kunnen sturen. Zo leren ze je naast het surfen ook hoe je kan bepalen welke golf goed is en hoe je kunt zien of het verantwoordelijk is om het water in te gaan.

Duur van het kamp

Vaak is er van tevoren de mogelijkheid om één of meerdere weken op een kamp te boeken. Je wordt op de dag van vertrek opgehaald met de bus (vanuit een opstapplaats) en wordt op de laatste dag ook weer met de bus teruggebracht. Ook bestaat er vaak op het kamp nog een mogelijkheid om een extra week bij te boeken.

Kosten

De kosten van een surfkamp zijn afhankelijk van wat je bijboekt (qua lessen, eten en huur van een surfboard en wetsuits). Voor een surfkamp zonder eten, surfboard, wetsuit en lessen betaal je rond de 200 euro per persoon. Voor een kamp waarbij je wel lessen, een surfboard, wetsuit en eten krijgt betaal je rond de 400 tot 600 euro per persoon.

Voorzieningen

Qua voorzieningen verschilt het van kamp tot kamp. Op sommige kampen slaap je in tenten terwijl je bij andere kampen ook in een bungalow of zelfs in een villa kan overnachten. Vaak zijn de kampen gestationeerd op een camping waarbij je gebruik maakt van de campingvoorzieningen (denk aan een toiletgebouw en een campingwinkel).

Aanbieders

Er zijn veel verschillende aanbieders van verschillende surfkampen. Enkele van de voornaamste zijn:

Surflife (O'Neill)

De surfkampen van O'Neill bevinden zich op twee verschillende bestemmingen in Frankrijk.
  • Mimizan (leeftijd; 17-25) wordt steeds meer een jongerenoord waar je kan surfen, feesten en chillen met veel andere jongeren. Je kan kiezen uit verschillende surflespakketten (geschikt voor beginners tot gevorderden).
  • Carcans (leeftijd: 20-30) is daarentegen wat rustiger en hoofdzakelijk gericht op het surfen. Ook hier kan je kiezen uit verschillende lespakketten en verschillende niveaus van begeleiding.
Ook zijn bij beide bestemmingen ook de zogenoemde family camps waar het mogelijk is om met gezinnen deel te nemen aan de surfkampen.

Ripstar

Aanbieder Ripstar heeft verschillende bestemmingen in verschillende landen, waaronder:
  • Frankrijk: In Frankrijk is het surfen populair, het is dichterbij huis en de golven zijn over het algemeen goed.
    • L'Amélie Plage (18+), Hier is ook de mogelijkheid tot een Family Camp
    • Montalivet (18+)
    • Le Pin Sec (jongerenkamp, leeftijd: 13-17)
  • Zuid-Afrika - J-Bay (18+) Zuid-Afrika staat vooral bekend om zijn surfwedstrijden en goede golven. Het hele jaar kan hier gesurft worden.
  • Bali - Canggu (18+) In Bali is het vooral geschikt voor de meer gevorderde surfer aangezien bijna iedere golf wel surfbaar is. Er kan het hele jaar door gesurft worden.

Vinea

Vinea biedt zowel in Nederland als in Frankrijk vooral surfkampen aan voor de jongeren onder ons.
  • Frankrijk - Carcans (leeftijdgroepen van: 14-16 en 16-20) In Carcans maak je citytripjes, ga je goed leren golfsurfen en leer je veel nieuwe mensen kennen. Een surfdorpje met veel verschillende surfkampen in de buurt.
  • Nederland - Camperduin (leeftijdgroepen 12-14 en 14-16) Voor de jongere kinderen is het ideaal om het surfen in de buurt te leren.

Na het surfkamp

Vaak komen de jongeren terug van het kamp met tegenzin omdat ze niet meer iedere dag het water in kunnen. Doordat de surfcultuur in Nederland minder populair is laten velen hun surfskills verwateren en moeten het volgende kamp weer van voor af aan beginnen. Maar ook in Nederland kan er gesurft worden.
Onder meer in Zandvoort, Scheveningen en Camperduin zijn fatsoenlijke golven te vinden en ook daar worden surflessen aangeboden.
© 2015 - 2024 Yvette001, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golfsurfen: een ware adrenalinekickGolfsurfen: een ware adrenalinekickDenk je aan surfen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan metershoge golven, coole surfdudes en landen als Hawaï en Bal…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Windsurfen, hoe kun je het leren?Windsurfen, hoe kun je het leren?Leren windsurfen. Windsurfen is een Nederlandse uitvinding als variant op het gewone planksurfen of golven. Nederland he…
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…

Camperplaats bij Franse (wijn)boer: hoe werkt dat?Camperplaats bij Franse (wijn)boer: hoe werkt dat?Steeds meer Nederlanders kopen of huren een camper. Het zijn vaak kampeerders die op zoek zijn naar gemak en luxe. De ca…
Een vouwwagen kopenEen vouwwagen kopenEen vouwwagen kopen doe je niet zomaar. Je dient met veel zaken rekening te houden en deze zaken verschillen van persoon…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Surfen
Yvette001 (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.