Kamperen met hond

Kamperen met hond Iedere kampeerder en trotse hondenbezitter krijgt vroeg of laat te maken met de vraag: gaan we wel of niet met de hond op vakantie? Vanaf het moment dat je een hond aanschaft ben je iedere dag bezig met korte en lange wandelingen, spelen, knuffelen, voeren, borstelen, cursus volgen en ga zo maar door. Er zijn mensen die vinden het dan heerlijk om juist tijdens de vakantie even geen hondenverplichtingen te hebben, zij regelen graag een goed vakantieadres voor de hond. Daar staat tegenover dat er ook mensen zijn, die er niet aan moeten denken om zonder hun trouwe viervoeter te gaan kamperen, zij nemen de hond steevast mee. En er is een groep mensen die niet goed weet wat ze kan verwachten als ze gaat kamperen met de hond. Met welke zaken moet je rekening houden?

De reis

Niet iedere hond houdt van (lange) autoreizen. Zorg er van tevoren voor dat je hond gewend is aan autorijden. Begin zo nodig met korte autoritten en bouw de afstand rustig op. Leer je hond dat autorijden leuk is. Geef onderweg een kleine beloning en kies een leuke bestemming voor je hond. Sommige honden hebben last van wagenziekte. In overleg met de dierenarts kun je pilletjes tegen wagenziekte aanschaffen. Vooral bij lange autoreizen is het wel zo verstandig om je hond in een speciale hondenautogordel of autobench te vervoeren of om een hondenrek te plaatsen. Denk eraan dat het in de auto snel warm wordt. Probeer je hond tijdens de reis af te schermen voor de volle zon en zorg voor frisse lucht in de auto. Hou altijd voldoende water bij de hand. Hou er ook rekening mee dat je elke paar uur een pauze inlast, zodat je hond zijn behoefte kan doen en even zijn poten kan strekken.

Het buitenland

Ga je met je hond naar het buitenland, denk aan een geldig dierenpaspoort en de juiste vaccinaties. Je hond moet tevens gechipt zijn. Afhankelijk van het land van bestemming is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen tegen bepaalde infectieziektes. In warmere landen komen andere parasieten voor dan in Nederland. Niet alle hondenrassen zijn toegestaan in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is de pitbull, dit hondenras mag in veel landen niet mee op reis. Ook zijn er hondenrassen waar extra eisen aan worden gesteld, zoals een aanlijnplicht of muilkorfplicht.

De camping

Uiteraard kun je met je hond alleen op een hondvriendelijke camping terecht. Er bestaan campings waar honden worden toegelaten, maar waar weinig tot geen speciale voorzieningen voor honden zijn. Ook zijn er campings met meer uitgebreide hondenvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld een hondendouche, een uitlaatveld of natuurlijk zwemwater waar de hond in mag zwemmen. Verder bestaan er ook speciale hondencampings. Een hondencamping heeft als uitgangspunt dat de baasjes en vooral de honden centraal staan. Het is bij uitstek de plek voor hondeneigenaren en hun honden om elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Ook op campings waar honden van harte welkom zijn, moet je natuurlijk rekening houden met je medekampeerders. Niet iedereen is een hondenliefhebber! Overmatig blaffende honden, honden die niet aangelijnd zijn, overal hun behoefte doen of snel reactief reageren, worden door niemand op prijs gesteld.

De kampeerplek

Om je hond op de kampeerplek toch enige bewegingsvrijheid te geven, is het handig om een lange lijn mee te nemen, die je vast kan maken aan caravan, vouwwagen, boom of grondpen. Bedenk vooraf wat een verstandige slaapplek is voor je hond. In de caravan of in een bench in de (voor)tent? Hou hierbij rekening met het feit of je een hond hebt die waaks is of misschien zal gaan proberen te ontsnappen. Heb je een hond die snel overprikkeld raakt, vraag dan om een rustige kampeerplek op de camping met zo min mogelijk prikkels.

De warmte

De temperaturen kunnen in de zomer aardig oplopen. Veel honden kunnen er niet zo goed tegen. Honden met een dikke en donkere vacht hebben vaak nog meer moeite met de warmte. Een hond kan alleen zijn warmte kwijt via de tong (hijgen) en via de voetzolen. Zorg voor een schaduwrijke plaats voor je hond en regel dat je hond altijd drinkwater tot zijn beschikking heeft. Wat ook verkoelend werkt is een opblaasbadje met een laagje water of speciale koelproducten voor honden, zoals een koelmat en koelhalsband.

Een hondenpenning

Je hond is weggelopen! Het is de nachtmerrie van elke hondenbezitter, al helemaal als je niet in je vertrouwde omgeving bent. Regel voor je op vakantie gaat een hondenpenning met in ieder geval je 06-nummer en met de landcode ervoor als je naar het buitenland gaat.

Beperkingen

Stel jezelf van tevoren de vraag hoe je de vakantie in wilt richten. Als je veel uitstapjes wilt maken, realiseer je dan dat een hond niet overal mee naar binnen mag, denk bijvoorbeeld aan musea, kerken, kastelen en pretparken. Ook bij zwembaden en veel stranden zijn honden niet gewenst. Natuurlijk blijven er genoeg activiteiten over die je goed met je hond kunt doen, zoals een mooie natuurwandeling maken, een authentiek dorpje bezoeken, over een marktje slenteren, een terrasje pikken of verkoeling zoeken bij een meer of rivier.

Proefkamperen

Mocht je nog steeds twijfelen of kamperen met je hond iets voor je is, dan kun je natuurlijk voor de grote kampeervakantie een keer met je hond gaan proefkamperen. Gewoon een paar dagen naar een camping niet te ver weg, dan krijg je in ieder geval een indruk.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mosch-top, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camper, caravan, vouwwagen of tent?Camper, caravan, vouwwagen of tent?Kamperen is een voor veel mensen een manier om te ontspannen. Anderen zien het als een primitieve uitdaging en vinden he…
Kamperen in een tent: materiaal en tipsKamperen in een tent: materiaal en tipsGaan kamperen in een tent is een keuze die je maakt als je op vakantie gaat. De ene vindt het super, de andere vindt het…
Kamperen zonder creperenKamperen zonder creperenKamperen hoeft lang niet altijd primitief te zijn. Zeker niet als u kiest voor kampeervakanties in kant en klare accommo…

Kamperen in Zweden: Camping Alevi in Fastnäs (Värmland)Kamperen in Zweden: Camping Alevi in Fastnäs (Värmland)Voor wie in de provincie Värmland in Zweden op zoek is naar een leuke camping, zou een bezoekje kunnen brengen aan Campi…
Mosch-top (10 artikelen)
Laatste update: 19-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.