Toscane; Figline Valdarno, overige bezienswaardigheden

Florence heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van dit plaatsje. Het ligt ongeveer 30 km bij de grote stad vandaan: Figline Valdarno. Het ademt rust uit, maar ook historie en het zorgt goed voor zijn erfgoed. Hieronder een beschrijving van een paar van de vele bezienswaardigheden. Per 1 januari 2014 zijn de steden Figline Valdarno en het naastgelegen Incisa samengegaan onder de naam Figline e Incisa Valdarno.

Algemeen

Het dorpje Figline Valdorno in Toscane Italië, ligt in de buurt van de grote stad Florence. Door de eeuwen heen heeft dit dorp veel onder beheer van deze grote stad gestaan. Omdat het al een oud dorp is, is er veel geschiedenis waarvan veel bewaard is gebleven. Naast het marktplein, het Garibaldi theater en de San Francescokerk is er nog veel meer te bewonderen.

Palazzo Pretorio

In dit paleis wordt het gerechtsgebouw gehuisvest. De ingang ligt aan het piazza S. Francesco. Het gebouw dateert uit 1300, en werd in 1924-1931 door de architect Cerpi (die ook de tegenoverliggende San Francesco kerk restaureerde) hersteld in de Neo Middeleeuwse stijl. In 2001-2002 vond er ook een restauratie plaats en anno 2007 staat het gebouw wederom in de steigers.

In de gevechtsklare toren is een klok uit de 14e eeuw, welke in het verleden de functie had de inwoners van Figline op te roepen voor een bijeenkomst. De klok is een oorlogsbuit en komt uit Susiana in Romagna. De benedenzijde van de leunende toren is het origineel uit 1300. Aan de buitenzijde van het gebouw bevindt zich het oorlogsmonument.

Santa Croce

Aan het begin van de Via dell Croce, rechts van de straat is de kerk van het klooster Santa Croce. Het convent van dit Augustijner nonnenklooster is opgericht in 1542. Binnen de omheining heeft het klooster een elegant versierde kerk. Binnen de kerk zijn stuc beeldwerken te vinden gemaakt door Florentijnen. Er zijn drie altaren te vinden met een zelfde aantal schilderijen. Eén van deze schilderijen is een door Marcello Venusti geschilderde kruisiging, de stijl van dit schilderij doet denken aan die Michelangelo zich eigen had gemaakt.

Maria kapelMaria kapel

Capella del Fondaccio

In de via Fritelli is een Maria altaar dat in 1921 gebouwd is. Het is klein heiligdom opgetrokken in de Barokstijl met een beeltenis van de Heilige Maria Hemelvaart. Direct onder de beeltenis is de tekst “AVE MARIA” aangebracht.

Teatro Garibaldi

Dit theater ligt aan het piazza Serristori. Het werd gebouwd tussen 1866 en 1871 en gedeeltelijk vastgezet aan een deel van de oude 14e eeuwse stadsmuren. De architect was Pierallini. Door deze stijl van bouwen heeft het theater zowel een 19e eeuwse uitstraling alsmede die van de Middeleeuwen.

In 1990 sloot het theater tijdelijk zijn deuren voor een radicale verbouwing. Pas op 1 oktober 1995 ging het weer open. In 2007 zijn er onder andere muziekuitvoeringen van het Toscaans Orkest, met als één van de dirigenten Michael Gutman.

De oude stadsmuren

In de via del Puglia is nog ongeveer 500 meter van de oude stadsmuren te bezichtigen. Hier en daar staat nog een toren, velen zijn afgebroken. De enige van de vier voormalige stadspoorten, de Porta Senese is hier nog te bezichtigen, zij werd in 1730 gesloten. De overige drie poorten zijn afgebroken in het begin van de 19e eeuw.

Lange tijd was Figline onverdedigbaar en weerloos. In de eerste helft van 1300 werden de muren door de Florentijnen gebouwd. Zij waren namelijk bang voor het binnendringen van de Gibelijnen, zoals die in voorgaande tijden ook regelmatig
Figline binnenkwamen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeristische Informatie over ToscaneToeristische Informatie over ToscaneToscane is een regio in Italië. Het gebied heeft een grootte van 23.000 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 3.7 mil…
Wijn uit ToscaneWijn uit ToscaneToscane is een zeer bekende wijnregio in Italië. Sinds de 13e eeuw wordt daar wijn verbouwd. De regio heeft een zeer gun…
Toscane; Siena en zijn geschiedenisToscane; Siena en zijn geschiedenisEen begrip binnen Toscane in Italië, deze Middeleeuwse stad; Siena. Een stad die in de 16e eeuw bij het groothertogdom d…
De mooiste dorpen van Toscane - Castelfranco di SopraToscane heeft naast prachtige steden zoals Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Volterra, ... ook tal van kleiner…

Metro Parijs – Hoe werkt hetMetro Parijs – Hoe werkt hetDe metro is een uitkomst in alle grote steden. Onder Parijs bestaat een gigantisch groot gangenstelsel waarin zich van a…
India, een sprookjesland vol met cultuurIndia vormt een gigantisch cultuurgebied, waarvan de geschiedenis 5000 jaar teruggaat. India bezit de Himalya als groots…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 25-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.